OFFLINE

Milyen a light verziójú vacsora? Nem jó.

2014. október 15., szerda 10:15

Képtelenség úgy vásárolni, hogy ne akadnánk lépten-nyomon light termékekbe. Még a hitetlenek is kézbe veszik, forgatják jobbra-balra és simán bedobják a kosárba. Nem döntünk feltétlenül jól, de legalább nyugodtan alszunk. A puding próbája az evés, úgyhogy kipróbáltam a leggyakrabban vásárolt csökkentett energiatartalmú verziókat.

Főleg a tejtermékek piaca nyüzsög a zsírszegény változatokban, bespájzoltam a joghurtból, margarinból, sajtból, de sonkából is találni gumiszerű, viszont valamivel kímélőbb pakkot. A light majonéz pedig a klasszik diétás alapanyag.

Barcza Zsuzsanna dietetikus szerint az első és legfontosabb, hogy meghatározzuk mi a light termék vásárlásának célja. Ha valaki a diabétesz miatt ügyel a cukormennyiségre, ezek hasznos kiegészítői lehetnek az étrendnek, és nincs velük nagy baj. Ha viszont csak tudatosa(bba)n étkeznénk, esetleg egy laza fogyókúrát iktatnánk be, nem biztos, hogy a gyártók diétájára kéne bízni magunkat. Annál is inkább igaz ez, mivel a hiányzó zsír miatt gyakran az íz is hiányzik, ezt pedig hajlamosak a gyártók cukorral pótolni - cseberből, vederbe.

Inkább az a lényeg, hogy jó minőségű zsírt fogyasszunk, állati és növényi eredetűt, fele-fele arányban. A cukorpótlókkal is vigyázni kell, hiszen nem csak egészségtelen a túlzott fogyasztásuk, hanem az agyat is becsapjuk vele. A szervezetünk az édesítőszerekkel nem szokik le a cukorról. Sőt, továbbra is kívánni fogja az előnytelen energiaforrás ízét, ezzel arra ösztönözve a lelkes light vásárlót, hogy még több édeset egyen.

A puding próbája

Azt valószínűleg még mindenki könnyebben dolgozza fel, hogy mi szerepel az energiatáblázatban, de az íz, na, az már nem mindegy. Végigkóstoltam Norbi pudingját, a Tolle light sajtját, a Jogobella fahéjas joghurtját, a gumikarajt és a Globus fogyasztó majonézét. Egyiknél se kiáltottam fel, hogy jé, de hát ez ugyanolyan, mint a sima. Sőt!

Egyértelműen a Herz sonka volt a mélypont. Igazán lelkiismeretes evő hírében állok, ételt nem szoktam a tányéron hagyni, de most muszáj volt szakítanom az elveimmel. A karajnak nevezett műanyagszelet még csak nem is hasonlított a húsra. 

A színét még csak-csak eltalálták a készítők, de az állagot semmiképpen sem. Úgy szakad, akár a nejlon, és pocsék a szaga. Tényleg kevesebb kalóriát tartalmaz, mint a rendes hús, de talán a kettő nem is esik egy kategóriába, szóval hacsak nem kell precízen számolnunk a zsírszázalékokat és szénhidrátmennyiséget, ajánlott messziről kerülni a műhúst. Bár kevesebb zsírt tartalmaz, de cukorból jóval (úgy 1 grammal) több van benne. A cukor pedig a leghaszontalanabb szénhidrát, ugyan azonnali energiát biztosít, de semmilyen egyéb jótékony (rosttartalom, ásványi anyagok) tulajdonsága nincs.

Hasonlóak a tapasztalatok a többi termékkel kapcsolatban is. A sajt és margarin is aggasztóan festett, de ha már úgyis egy komplett szendvicsre való csoda alapanyagot szereztem, gondoltam miért ne próbálnám ki őket egymásra pakolva. Szépen megkentem a teljes kiőrlésű kenyeret a jó kis light margarinnal, arra jött a karajszelet és végül a light sajt, mindehhez persze a majonéz dukált.

Nem vagyok én finnyás, de kéremszépen, ha már szendvicsre adjuk a fejünket, a legjobb sem jelent több ezer kalóriát. Semmi értelmét nem látom, hogy a reggelimet a lightra cseréljem, és meggyőződésem, hogy jobban is járok így.

A dietetikus szerint nincs túl nagy baj a csökkentett energiatartalmú termékekkel, de nagyon fontos, hogy eldöntsük, miért szükséges a fogyasztásuk. Lehet, hogy a margarin majdnem 20 gramm zsírral kevesebbet tartalmaz, de ez még nem azt jelenti, hogy egészségesebb is. A tesztelt majonézt bár csak 320 kalória 100 grammonként, ami nagyjából a fele a sima verziónak, de sokkal több szénhidráttal pótolták a zsírveszteséget. Aki tehát szénhidrátcsökkentett étrendet követ, annak a legtöbb light termék szóba sem jöhet. 

Az Update-s csokipuding is jóval kevesebb zsírmennyiséget tartalmazott mint egy normál édesség, de se ízben, se állagban nem nyerte meg a versenyt, és köztudott, hogy gyorsan átszalad a szervezeten.

Egyedül a joghurtot találtam ehetőnek mind közül, bár bevallom, hogy kb. cukormentes, fahéjas-almás pépet a teszten kívül is fogyasztok, hátha így könnyebben állok ellen a sütinek. Néha bejön.

 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta