Molyok rágják ruháit? Így védekezzen!

Az év egyik legkínosabb pillanata, amikor a hűvös őszi napok közeledtével elővesszük a szekrényből a kedvenc melegebb ruhadarabjainkat, szétnyitjuk őket, majd észrevesszük, hogy egy akkora lyuk tátong rajtuk, hogy simán elmennének limitált kollekciós Louis Vuitton táskának. A rossz hír, hogy a molyok nemcsak megrágcsálják a kasmírpulóverét, de bele is petéznek.

A gazdagok járnak pórul?

A témával kapcsolatban a DailyMailnek nyilatkozó, egyébként egy rovarirtó vállalatot vezető Paul Bates elmondta, hogy az elmúlt egy évben 10, az elmúlt öt évben pedig 30%-kal növekedett meg a hozzájuk beérkező hívások száma. „A kárt – ami több tízezer forintos is lehet - valójában a lárvák és nem is a felnőtt molyok okozzák” – mondta Bates.

A kasmírt – és egyéb, magas minőségű anyagot – tartalmazó ruhákat jobban kedvelik ezek a rovarok, és a tágas gardróbok elterjedése is kedvez nekik: könnyebben tudnak észrevétlenek maradni a tágas hely miatt. Elég egy melegebb nyár és a populáció exponenciálisan gyarapodik, ha pedig szúnyogháló nélküli ablakunkat nyitva hagyjuk, simán berepülnek a lakásba.

A szakértő hozzátette, hogy a leghatásosabb rovarirtó szerek piacról történő visszavonása is hátráltatja a folyamatokat – a népszerű diklórfosszal például hazánkban 2006 óta nem permeteznek. „Régebben 400 elérhető szer volt, most van körülbelül 30” – tette hozzá.

A legtöbbet azzal ártunk, ha nyáron átmelegszik a lakás, kevésszer takarítunk és olyan helyeken nyaralunk (majd hozunk haza szuvenírként molylárvát tartalmazó szőnyeget vagy más textilt), mint Törökország vagy India.

De akkor mi a megoldás?

Mélytisztítás

Bár banálisan hangzik, az egyik legjobb, amit tehet, ha rendszeresen takarít és tisztítja ruháit. A lárvák a kosz felé orientálódnak, mivel az több fehérjében gazdag tápanyagot tartalmaz. „A leghatásosabb, ha kiüríti a gardróbját, aztán mindent kimos. Ha valamit nem lehet mosni, vigye el a tisztítóba. A gardrób belsejét is tisztítsa ki: pakoljon ki mindent, porszívózzon fel és törölje le a belsejét” – mondta Jo Poole varrónő.

A molyok nagy része a szőnyegbe petézik, így ne legyen rest, tolja el a szőnyegeket és tisztítsa ki minden négyzetcentiméterét. Mivel a molyok 55-90 napot élnek, legalább 1-1,5 havonta tisztítsa otthonát. Ügyeljen arra, hogy a porzsákot is cserélje, különben abban kelnek ki!

157904599
Auscape / Europress / Getty

Fagyasztó

Bár hülyén hangzik, működik. Azokat a ruhadarabokat, amelyeket nem lehet kimosni (például bőr), tegye a fagyasztóba! „A ruhának szerencsére nem árt a hideg. Legalább 3 napon keresztül érdemes ott tárolni őket, hogy minden moly és lárva elpusztuljon. Fontos, hogy egy zacskóban vagy táskában tegye be őket, így nem lesz lárvás az étel” – mondta el Poole.

Mikró

Az eredeti cikk azt írja, hogy a 10%-ot gyapjút tartalmazó ruhákat érdemes 3 percig mikrózni, a sugarak pedig megölik az élősködőket. A meleg miatt a ruha kicsit összemehet, de fakulás például abszolút nem tapasztalható. „Az egyik kliensem a kasmírfelsőinek a mikrózásában hisz, én ezt nem merném kipróbálni” – osztotta meg tapasztalatát a varrónő.

Savmentes papír

Ön is vákuummentes műanyag zacskókban tárolja az ágyneműit? Ha savmentes papírba tekeri őket, mielőtt becsomagolja az előbb említett technikával, akkor megóvja őket a ráncosodástól (ami egyébként roncsolja az anyagot) és a műanyag csomagolástól is, ami olyan kémiai anyagokat tartalmazhat, amelyek károsíthatják a bennük tárolt dolgokat.

Gesztenye és szegfűszeg

„A növények káros és rosszillatú vegyületeket termelnek azért, hogy megóvják a magvaikat a rovaroktól. Nevezhetjük egyfajta biokémiai hadviselésnek” – mondta dr. Norman Lowe molyszakértő. „Ahogy a gesztenyék száradnak, fokozatosan gázt bocsátanak ki, amelyek rovarirtó hatásúak. Emiatt érdemes néhány hetente friss gesztenyét tenni a fiókokba és a szekrénybe” – tette hozzá. Ha más illatra vágyik, próbálja ki az eukaliptuszt, a babérlevelet, a fahéjrudakat vagy a szegfűszeget.

Levendula

A legnagyobb probléma a fenti praktikákkal, hogy elég fura szagot hagynak maguk után. A levendula illata bár erős, mégsem taszító, az optimális pedig az, ha minden akasztóra teszünk belőle egy kis zsáknyit.

75836279
Tim Graham / Europress / Getty

Mi van, ha már késő?

Feromoncsapdák

Ezt úgy kell elképzelni, mint egy kis sátrat. A hím molyok berepülnek, viszont bent is maradnak, mert a papírlapok ragadósak. „Rendívül hatékonyak: volt, hogy 20 vagy több is csapdába esett” – mondta Lowe. Hogy mivel működik? Hát nőstény feromonnal! Ha pedig a hímek eltűnnek, a nőstények anélkül halnak meg, hogy lepetéznének.

Kézi javítás

A kisebb lyukakat ön is kijavíthatja: csupán fordítsa ki kasmírpulóverét, a lyuknál végezzen pár öltést és visszafordítva semmi nem fog látszani belőle! Ha pedig nagyobb a lyuk, pótolja kis más anyaggal (például csipke) vagy tegyen rá egy nagyobb masnit vagy díszítést, az most úgyis menő!

Önnek van bevált tippje! Írja meg nekünk és kiegészítjük vele posztunkat!

Oszd meg másokkal is!
Mustra