Melyik külföldi tervező a kedvence?

A Central European Fashion Days keretében idén bemutatkozhatott több külföldi fiatal tervező is: megnéztük a szlovák Petra Kubíkvá, Zlatica Hujbertová és Boris Hanecka, a lengyel Pajonk, Maldoror és MMC Studios, valamint a cseh Pavel Berky és Jakub Polanka tavaszi-nyári kollekcióit is. Részletek és szavazás a hajtás után!

A szlovákok

Petra Kubíková

Kubíková 2015-ös tavaszi-nyári kollekcióját a japán divat, kultúra és zene inspirálta, végeredményben pedig egy elég kaotikus, anyagok tekintetében is érthetetlen összesség vonult végig a kifutón. Az egyébként japán nyelvtanárként is dolgozó Kubíková főleg kék és barna kombinációjára alapozta a néhol extravagáns, többnyire pedig unalmas szabásokat, melyeket a fejfedőkkel és furcsa haj-koncepciójával igyekezett többnek mutatni, mint ami. A tervező egyébként olyan anyagokkal dolgozik, mint a gyapjú, pamut vagy bőr, a furcsán kombinált szettek miatt viszont egy-egy darab alig érvényesült. Ettől függetlenül azért megakadt a szemem egy kék, érdekesen sliccelt kabáton és egy egyszerű, krém színű gyapjúruhán, de biztosan több minden tetszett volna, ha egymáshoz illő darabokkal párosítják a kreációkat.

Zlatica Hujbertová

A másodikként bemutató, egyébként stylistként és divatszerkesztőként is tevékenykedő, szintén szlovák Hujbertová ruháiban szerencsétlenkedő modelleket kínszenvedés volt nézni, néha tényleg már arra vártam, mikor fog elesni valamelyik szerencsétlen. Az egy dolog, hogy a legtöbb ruha földig ért, de egy-egy sliccelésnek köszönhetően beakadt a modell lábába is, aki a szeme elé tűzött, tíz centis frufrutól semmit sem látott a kifutón. Bár a kollekció elviekben a nőies sziluettekre és a fényűző stílusra épül, ehelyett olcsónak tűnő anyagokat és síkideg modelleket láttam, akik alig várták, hogy megszabaduljanak a rájuk aggatott göncöktől.

Boris Hanecka

Hanecka szintén tavaszi-nyári kollekcióját mutatta be a Gombold újra! első napján, a szlovák tervezők közül pedig egyértelműen az ő kollekciója volt a legkiemelkedőbb. A tervező kreációit erős színek, gazdag, feltűnő minták és letisztult vonalvezetés jellemzi, melyet a klasszikus és történelmi kézművesség inspirál. Hanecka ezzel szemben a bemutató első részében kizárólag fekete-fehér összeállításokat küldött a kifutóra, melyekhez a modellek lábához képest legalább három számmal nagyobb fekete lakkcipőt párosított. A legtöbb darab oversized, általában asszimetrikus szabással kombinálva, külön kedvencem a hózentrógerre hajazó pántmegoldás és az oversized fehér ing. Azt mondjuk még mindig nem értem, hogy miért dolgozik egy tervező szándékosan olyan anyaggal, ami teljesen átlátszó: akármilyen jól is néztek ki Hanecka szoknyái és maxiruhái, kifejezetten kiábrándító volt az elhaladó modellek testszínű vagy fekete tangáját figyelnem.

A lengyelek

Pajonk

A márkát Michal Pajak indította 2012-ben, első kollekciójának bemutatója után pedig már fel is figyelt rá az olasz Vogue. A Pajonk kreációjának koncepciója a minimalista és letisztult formák, kontrasztban az anyagok gazdagságával, melynek eredményeként kifinomult, kortárs darabok adják a kollekció pilléreit. Pajak volt az első külföldi tervező, aki férfi modelleket is kiküldött a kifutóra, a printek és az első ránézésre neoprénnek tűnő anyaghasználat pedig a modern, könnyen hozzáférhető divat érzését keltette.

Maldoror

Grzegorz Matlag márkája 2007-ben alakult, stílusa pedig azóta is folyamatosan változik, annyi viszont biztos, hogy elég szokatlan és dekonstruktív. A tervező általában újrahasznosított anyagokkal dolgozik, a kifutóra pedig olyan furcsa összeállításokban küldte a modelleket, mint a (térd)zokni-papucs, burka és a baseball-sapkára szerelt esküvői fátyol. A Maldoror egyébként tipikusan azt a stílust képviseli, amivel tíz emberből maximum egy tud csak azonosulni, és bár nagyon vicces a zokni-papucs kombó, igazából semmi extrát nem adott a nézőnek. Na jó, egy kcisit igen: több modell is elbotlott a zoknis strandpapucsban, és ez egy kicsit érdekesebb volt, mint maga a show.

MMC Studios

Az MMC Studios terveződuója, Ilona Majer and Rafal Michalak igazi veteránok a mezőnyben. Márkájukat 1997-ben alapították, az elmúlt 17 évben pedig a világ szinte összes divatfővárosában megfordultak. Az MMC Studiost a magas minőség és ­modern anyagok, egyszerű, mégis egyedi formák és könnyed elegancia jellemzik, ezt pedig a Budapesten tartott bemutatójuk is bizonyította. A kollekció kulcselemei, mint az áttetsző műanyag betétek egészen érdekes összhatást eredményeztek az egyszerű ballonkabáttal ötvözve, de a nadrágok aljának érdekes szabása és az aranybetétes cipők is mind arról árulkodnak, hogy a tervezők a legapróbb részletekig alaposan átgondolják egy-egy darab összeállítását.

A csehek

Jakub Polanka

A L'Institut Français de la Mode egykori diákja olyan márkáknak dolgozott mint például az Hermés és a Louis Vuitton, és több díjat is besepert, 2009-ben például ő lett a legjobb cseh divattervező. Polanka nem követi annyira az aktuális trendeket, inkább a stílus fontos számára. A kollekcióiban, amelyek a jól összeválogatott színekről és a különleges szabásvonalakról szólnak, a kényelmesebb darabok mellett lélegzetelállító estélyik is. Ha kell, rendelésre is készít ruhákat női ügyfeleknek, a Pietro Filipi márka számára pedig férfiruhákat tervezett. A 2015-ös tavaszi/nyári kollekciójában is vannak férfiaknak és nőknek szánt darabok is. Az élénk színek helyett inkább a natúr árnyalatok, valamint a fekete és a fehér mellett tette le a voksát, de arany díszítésekkel is találkoztunk. A rojtok nála is fontos szerepet kapnak, a zakókat/blézereket lakkszerű foltokkal dobta fel, és ugyan tavaszra és nyárra sokan mást várnának, kötött és garbónyakú ruhákkal is készült a legígéretesebb cseh tervezőnek tartott Polanka. 

Pavel Berky

A fiatal tervező 2012-ben tűnt fel és brnói a Style-Kabo nemzetközi vásáron két díjat is nyert, egy évvel később a Prágai Divathéten is jól szerepelt. Miután befejezte középiskolai tanulmányait a trencini művészeti iskolában, Pavel Berky a prágai iparművészeti egyetemen tanult tovább, és ezzel egy időben a Veba cég számára tervezett grafikusként. A roma származású tervező kollekcióiban ötvözi a tradicionális roma népviseleti elemeket az európai modernitással. A 2015-ös tavaszi és nyári kollekcióban a kék, a mentazöld és a sárga színek uralkodnak, és valóban nem hiányoztak belőle a népviseleti elemek, és ahogy a ismertető ígérte, nem sztereotip, elcsépelt, hanem valóban egyedi és a kornak megfelelő módon. Személyes kedvencünk a pisztolyos hímzésű táska.

Önnek ki a kedvence?

Oszd meg másokkal is!
Mustra