OFFLINE

Ábrándozzon kicsit a nyárról!

2014. október 8., szerda 15:02

Az idei Toni & Guy Fashion Week Budapesten – október 3-4-én – nyolc magyar tervező mutathatta be 2015-ös tavaszi nyári kollekcióját, mellettük pedig a Gombold Újrá!-nak köszönhetően még hárman (Napsugar von Bittera, The Four és Konsanszky Dóra) prezentálhatták a meleg évszakra készített ruháikat a Central European Fashion Days (CEFD) keretében.

A kollekciók közül hatot már megnézhettek rovatunkban, most következik a rendezvényen pénteken bemutató öt tervező munkája. A CEFD első napját rögtön a The Four nyitotta, majd sorban következett a Je suis belle, Anda Emília, Nanushka és a USE unused. A hajtás után jönnek a részletek!

The Four

A MOMÉ-n végzett trió, Gálvölgyi Anett, Kormos Anna Zsófia és Miovác Márton 2010 óta dolgozik együtt, a tervezők általában saját élményeikből inspirálódnak. Ruháikra jellemző a sportos és elegáns vonalak keverése. Tavaszi-nyári kollekciójukra is ez a kettősség jellemző, egyszerű fazonok, sportos nyomatok és lezser, de elegáns kombinéruhák váltották egymást a kifutón. Rengeteg ötletes és szép ruhát vonultattak fel a tervezők, a színhasználat és a formák is jól el voltak találva, de sok inkább hálóingnek, mint ruhának tűnő kreáció is került a kollekcióba.

Je suis belle

Dalma és Tibi 2015-ös nyári kollekciójának fő ihletője Karla Black skót szobrász New Yorkban látott kiállítása volt: Black nosztalgikus, szokványostól eltérő anyagokból készített gyűjteményének hangulata köszön vissza a pasztellszínű kollekción, melynek halvány árnyalatait élénkvörös és sötétzöld részletek törik meg. Az anyaghasználattal most is trükköztek a tervezők, fényes, matt, vastag, puha és lenge kelmék keveredtek egymással.

A ruhák magukon hordozzák az alkotás folyamatát, a csíkok helyenként megtörnek, a gondosan díszített felületek mellett elvarratlan szélek jelennek meg. A kollekció összes darabja hordható, beilleszthető egy hétköznapi ruhatárba, mégsem unalmas. Amellett sem tudunk elmenni szó nélkül, hogy a sminkek milyen remekül illettek a ruhákhoz – a finom szempilaldíszítést és különleges árnyalatokat Kovalik Natasának és a MAC csapatának köszönhetjük, nem csak a Je suis belle, de a többi Toni & Guy Budapest Fashion Week-es bemutatón is.

Anda

Anda Emília kollekciójának címe "White page", azaz fehér lap, melyre még bármi kerülhet. Az Anda kollekciót a gondolatiság és érzelmek viszonya, az ezekkel való kísérletezés jellemzi és Alva Noto hangkutató minimalista zenéje inspirálta: a bemutató alatt is ez, azaz írógépkopogás szólt. A tervező egyszerű vonalakkal, kevés színnel dolgozik, a 2015-ös tavaszi-nyári kollekció a tér, az idő és a személyiség összhangja – a márka leírása alapján. A kollekció művészies, de abszolút hordható, aki szereti a fekete színt, annak tetszeni fognak a sötét, lezser szettek.

Nanushka

Nanushkát két dolog inspirálta tervezéskor, az egyik Marlo Morgan Mutant Message Down Under (Vidd hírét az igaznak) című könyve, a másik a XIX. századi Flammarion metszet, mely egy zarándokot ábrázol, amint áthalad az ismert világból az ismeretlenbe. A tervezőt a személyes belső világ, a valóság észlelése, az intuíciók foglalkoztatják: a ruhák mintái a nomád törzs mágikus tárgyait idézik, például a bumerángot, amivel két világ között teremtett kapcsolatot Morgan művében.

Ami a színeket illeti: a narancsos, sárga, pasztelles színpaletta az őszi-téli kollekció folytatása. Az anyaghasználta is a szoksásos "nanushkás", sok a selyem, a gyapjú, a len, a bőrök pedig növényi cserzésűek.

USE unused

A USE unused kollekció a tengerhez kapcsolódik, azon belül is a Némó kapitány filmhez: minden ruhán visszaköszön valahogy a tenger, vagy az anyagról jut eszünkbe a tengeri szivacs, vagy a gyöngydíszítés idézi a kagylókat. A szabások és varrások is hullámvonalasak, sok az aszimmetrikus kontúr. A meleg évszakra két saját printet tervezett a trió: a víz felületén tükröződő napfény az elasztikus pamutvásznon jelenik meg, a tengeri élőlények fosszíliái pedig egy vékonyabb puplin anyagon jelennek meg. Ez a kollekció is pasztellszínekben tobzódik, nagyon tavaszias hangulatú és szerencsére fekete helyett is inkább sötétkékkel operált a USE.

 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta