Ábrándozzon kicsit a nyárról!

Az idei Toni & Guy Fashion Week Budapesten – október 3-4-én – nyolc magyar tervező mutathatta be 2015-ös tavaszi nyári kollekcióját, mellettük pedig a Gombold Újrá!-nak köszönhetően még hárman (Napsugar von Bittera, The Four és Konsanszky Dóra) prezentálhatták a meleg évszakra készített ruháikat a Central European Fashion Days (CEFD) keretében.

A kollekciók közül hatot már megnézhettek rovatunkban, most következik a rendezvényen pénteken bemutató öt tervező munkája. A CEFD első napját rögtön a The Four nyitotta, majd sorban következett a Je suis belle, Anda Emília, Nanushka és a USE unused. A hajtás után jönnek a részletek!

The Four

A MOMÉ-n végzett trió, Gálvölgyi Anett, Kormos Anna Zsófia és Miovác Márton 2010 óta dolgozik együtt, a tervezők általában saját élményeikből inspirálódnak. Ruháikra jellemző a sportos és elegáns vonalak keverése. Tavaszi-nyári kollekciójukra is ez a kettősség jellemző, egyszerű fazonok, sportos nyomatok és lezser, de elegáns kombinéruhák váltották egymást a kifutón. Rengeteg ötletes és szép ruhát vonultattak fel a tervezők, a színhasználat és a formák is jól el voltak találva, de sok inkább hálóingnek, mint ruhának tűnő kreáció is került a kollekcióba.

Je suis belle

Dalma és Tibi 2015-ös nyári kollekciójának fő ihletője Karla Black skót szobrász New Yorkban látott kiállítása volt: Black nosztalgikus, szokványostól eltérő anyagokból készített gyűjteményének hangulata köszön vissza a pasztellszínű kollekción, melynek halvány árnyalatait élénkvörös és sötétzöld részletek törik meg. Az anyaghasználattal most is trükköztek a tervezők, fényes, matt, vastag, puha és lenge kelmék keveredtek egymással.

A ruhák magukon hordozzák az alkotás folyamatát, a csíkok helyenként megtörnek, a gondosan díszített felületek mellett elvarratlan szélek jelennek meg. A kollekció összes darabja hordható, beilleszthető egy hétköznapi ruhatárba, mégsem unalmas. Amellett sem tudunk elmenni szó nélkül, hogy a sminkek milyen remekül illettek a ruhákhoz – a finom szempilaldíszítést és különleges árnyalatokat Kovalik Natasának és a MAC csapatának köszönhetjük, nem csak a Je suis belle, de a többi Toni & Guy Budapest Fashion Week-es bemutatón is.

Anda

Anda Emília kollekciójának címe "White page", azaz fehér lap, melyre még bármi kerülhet. Az Anda kollekciót a gondolatiság és érzelmek viszonya, az ezekkel való kísérletezés jellemzi és Alva Noto hangkutató minimalista zenéje inspirálta: a bemutató alatt is ez, azaz írógépkopogás szólt. A tervező egyszerű vonalakkal, kevés színnel dolgozik, a 2015-ös tavaszi-nyári kollekció a tér, az idő és a személyiség összhangja – a márka leírása alapján. A kollekció művészies, de abszolút hordható, aki szereti a fekete színt, annak tetszeni fognak a sötét, lezser szettek.

Nanushka

Nanushkát két dolog inspirálta tervezéskor, az egyik Marlo Morgan Mutant Message Down Under (Vidd hírét az igaznak) című könyve, a másik a XIX. századi Flammarion metszet, mely egy zarándokot ábrázol, amint áthalad az ismert világból az ismeretlenbe. A tervezőt a személyes belső világ, a valóság észlelése, az intuíciók foglalkoztatják: a ruhák mintái a nomád törzs mágikus tárgyait idézik, például a bumerángot, amivel két világ között teremtett kapcsolatot Morgan művében.

Ami a színeket illeti: a narancsos, sárga, pasztelles színpaletta az őszi-téli kollekció folytatása. Az anyaghasználta is a szoksásos "nanushkás", sok a selyem, a gyapjú, a len, a bőrök pedig növényi cserzésűek.

USE unused

A USE unused kollekció a tengerhez kapcsolódik, azon belül is a Némó kapitány filmhez: minden ruhán visszaköszön valahogy a tenger, vagy az anyagról jut eszünkbe a tengeri szivacs, vagy a gyöngydíszítés idézi a kagylókat. A szabások és varrások is hullámvonalasak, sok az aszimmetrikus kontúr. A meleg évszakra két saját printet tervezett a trió: a víz felületén tükröződő napfény az elasztikus pamutvásznon jelenik meg, a tengeri élőlények fosszíliái pedig egy vékonyabb puplin anyagon jelennek meg. Ez a kollekció is pasztellszínekben tobzódik, nagyon tavaszias hangulatú és szerencsére fekete helyett is inkább sötétkékkel operált a USE.

 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 
Oszd meg másokkal is!
Mustra