Zöldségközösségek: dobozban érkező heti adagok

Hetente házhoz jövő friss zöldségek és gyümölcsök? Magyar termelőtől, kézzel szedve, gondosan válogatva? Izgalmas élelmiszerek, boltban sohase kapható zöldségek mosolyognak ránk a kosárból? Igen, ez egy létező rendszer.

A zöldségközösségek lényege, hogy adott gazdával egy szezonra szerződve vállalja a vevő, hogy minden hónapban azonos összeget kifizet, a termelő pedig biztosítja számára a zöldségeket. Ez általában egy "kosár", melybe a szezonálisnak megfelelő zöldségek, gyümölcsök kerülnek. A termelő ezzel a modellel állandó és tervezhető bevételhez jut, a vevő pedig ellenőrzött helyről kapja meg az élelmiszert. Nyugat-Európában ez a modell már több évtizedes, nálunk néhány éve jelent meg, és egyre terjed. A termelők egy része biogazda, mások csak igyekeznek kevés vegyszert használni. Évente pár alkalommal meg is nézhető a gazdaság, de a termelők nagy része bármikor nyitott a látogatókra.

Nyári doboz
Nyári dobozBirs Vásárló Közösség

Mi az AMAP rendszer?

Az AMAP a francia „Associations pour le maintien d’une Agriculture paysanne” kifejezés rövidítése, aminek  jelentése: szövetség a kistermelői mezőgazdaság fenntartásáért. A gyakorlatban az AMAP egy-egy termelő és egy-egy vásárlói csoport közvetlen és állandó jellegű kapcsolatán alapuló formális vagy informális közösséget jelent.

A fogyasztók szerződésben is kötelezik magukat a gazdaság termékeinek megvásárlására, a közös kockázatvállalásra és bizonyos esetekben az aktív részvételre. A termelő pedig vállalja, hogy a szerződés szerint heti rendszerességgel látja el termékeivel a fogyasztókat, valamint hogy biztosítja a gazdaság teljes átláthatóságát Az árakat az éves fenntartási költségek és a tagok/elérhető kosarak létszámának függvényében határozzák meg, ezekben az esetekben a piaci/bolti árakra való tekintet nélkül.

04-cseresznye-130611-IMG 9982
Dívány

Miért is jó egy ilyen közösséghez csatlakozni?

- Mert pontosan lehet tudni, honnan érkezik az áru

- Azonnali visszajelzést adhat a termelőnek

- Támogatja a helyi termelést

- Új típusú termékeket ismerhet meg

És mi a hátránya?

- Nincs válogatás, mindenki azt kapja, ami a kosárban van

- Nem olcsó

- Szervezést igényel az elhozatal, átvétel

- Ha valaminek nem megfelelő a minősége, akkor is megvette már az ember

A BIRS közösség a IX. kerületi Birs bisztróban szokott találkozni, az áru Kunszállásról érkezik a nyári hónapokban hetente egyszer. A Facebookon kapcsolatot tartó csoportnak jelenleg 194 tagja van, itt tudják a vevők követni, mi történik a zöldségekkel, itt lehet visszajelezni a termelőnek, vagy extra rendelést feladni. Az oldalon követhető, hogy hogy bántak el a kártevők az uborkával, vagy, hogy mennyi paradicsomot lehetett szüretelni.

Szigetmonostoron immár három éve termel Pető Áron ezen modell szerint, és bár kezdetben nagy volt a fluktuáció, idén már várólista alakult ki a termékekre. A Biokert a térségben szállít, ami maximum 10-15 kilométert jelent. A 4 fős család számára elég kosár ára hetente 6000 ft.

Az Évkerék ökotanya is az AMAP rendszerben termel, ők különleges fajtákkal is szívesen megismertetik a vevőiket. Honlapjuk szerint 5 fajta burgonyájuk van, hagyományos tájfajták (Ökörszív paradicsom, Mozsgói lilahüvelyű bab stb.), zöld fűszerek (koriander, bazsalikom, borsikafű stb.), különleges saláták, leveles zöldek (jég, római, tölgylevelű, lollo, mizuna, rukkola stb.) és egyéb különlegességek (okra, Pak choi, lila burgonya). Itt a havi fizetendő költség 22500 Ft, azaz 5625 forint a 4 tagú családnak szánt kosár, de kiskosarat is készítenek 2 fős háztartások számára. A 6 hektáron biotermelést folytató agrármérnök házaspár terményeihez Szegeden lehet hozzájutni, és jelenleg 40 családot látnak el zöldségekkel.

Mi van a dobozban?

  • Sárgarépa (1 kg)
  • Zöldbab (0,5 kg)
  • Lilahagyma (0,3 kg)
  • Fűszerek (1 cs)
  • Saláta (1 db)
  • Uborka (0,5 kg)
  • Padlizsán (0,4 kg)
  • Paradicsom (1 kg)
  • Sóska (1 kg)
  • Erőspaprika mix (0,2 kg)
  • Főzőtök (1,5 kg)

A pesterzsébeti Átalakuló Dunapart közössége Gödöllőről, a Nyitott Kerttől kap zöldségcsomagot. Ezt a gazdaságot Matthew Hayes üzemelteti, aki eredetileg filmezéssel akart foglalkozni, de sok kanyar után a biogazdálkodásban kötött ki, és a gödöllői egyetem segítségével egy tangazdaságot alakított ki. Aztán elindította a Nyitott kert futárt, amely minden zöldségközösség "ősanyja" volt, amit később eladott egy másik biotermelőnek. A rendszer viszont él és virul, ők több helyre is szállítanak, többek közt önszerveződő csoportoknak. Persze a termelés néha tartogat meglepetéseket, ennek ellenére, az 1995 óta nálunk élő Hayes töretlenül hisz mindabban amit csinál, annak ellenére, hogy a válság hatására a biotermékek iránti kereslet visszaesett.

A Szatyor közösségből vált bolttá, ami némiképp módosít az eredeti koncepción, itt a vásárló részéről nincs akkora elköteleződés, mint egyéb esetekben. A megrendelt kosárról tudni lehet, hogy pontosan mi van benne, de az áru több termelőtől érkezik, ráadásul egy boltban lehet átvenni. Ők tartják magukat az 50 km-es szabályhoz, azaz a termék érkezzen 50 km-es körzetből. Ezzel segítik a helyi termelést ráadásul jóval környezetbarátabb, mint a termékek hosszú utaztatása.

+ 1

A Neked terem is hasonlóan bolti rendszer, ők keresik meg a termelőket, akikkel szívesen dolgoznak együtt. A dobozok tartalma változtatható, de van egy alapkosár. Emellett tojást, befőtteket és lekvárokat is lehet rendelni, egész Budapesten házhoz szállítanak, viszont a dobozokat visszagyűjtik és újra felhasználják. Honlapjuk szerint helyi termelőktől vásárolnak.

Én magam a Háromkaptárból rendeltem zöldséget, és azért mondtam le, mert egyszerűen a háziasszonyi fantáziám nem terjedt addig, mit lehet csinálni annyi céklával, rájöttem, hogy magam is meg tudom termelni a csírákat, és minden héten rám rohadt az áru. Persze, ha népes családom lenne, és minden este vacsorát kéne főznöm, akkor más lenne a helyzet, így lemondtam a finom zöldségekről és gyümölcsökről. Viszont nagyon élveztem az új ízeket, melyek legfőképp saláta formájában jutottak a szervezetembe. Én külön rendeltem igazi, házi kenyeret, fehérnek fehér volt, viszont igen finom.

Kapnak hideget, meleget

Persze van olyan, hogy a termény nem tökéletes, a termelők ha akarják, ha nem, online kapják a kritikát.A különböző cégek visszajelzéseiből szemezgettünk.

„A szilva nagyon-nagyon éretlen, sajnos. Mit lehet ennyi éretlen szilvával kezdeni ? Komolyan kérdezem, bárkitől aki tud tanácsot adni. Kidobni sajnálom, eltenni, barátnőm szerint túl zöld, akkor ?" – írta valaki.

„Sajnos a mizunát ki kellett dobnom, annyira tele volt kukacokkal és petékkel, meg lyukakkal. Ők is szeretik, ezt megértem, de inkább ne hozz ilyet!" – írta más.

Van aki a magas árak miatt kesereg: „Ezt kinek a pénztárcájához szabták? Ebben még főznivaló sincs, a gyümölcs mennyisége pedig még egy személy esetén is nagyon is kevés   ilyen árak...ja hogy a kényelmet meg kell fizetni, hát aki teheti nosza."

Szerencsére van nagyon sok elégedett vevő is, közülük az egyik: „Köszönöm a gyönyörű zöldségeket, gyümölcsöket. Most rendeltem először és nagyon megvagyok elégedve. Nem akarok tolakodni, meg jó tanácsokat osztogatni, de nem lehetne felkutatni valahonnan cukkinivirágot? Nekem eddig még itt Magyarországon nem sikerült. Isteni receptem van hozzá, csak alapanyagom nincs Még egyszer köszönöm a csodás árut."

Név Helység Szállítás Biotermelő? Ár/doboz Kicsi/nagy doboz?
Háromkaptár Szigetmonostor, Szentendre, Pomáz hetente igen 5000 Ft igen
Biokert Szigetmonostor és környéke hetente igen 6000 Ft n.a.
Évkerék Szeged hetente igen 5620 Ft nem
Nyitott kert Pesterzsébet, Kelenföld, Wekerle hetente igen 4400 Ft nem
Szatyor V., VIII., XIII. kerület hetente is 6000 Ft igen
Birs Közösség IX. kerület hetente igen 4900 Ft nem
Neked terem Budapest + vonzáskörzete hetente is 7800 Ft igen
Oszd meg másokkal is!
Érdekességek