Kóstolta már a nyavalyás fattyút?

Nem, ez itt nem a True Blood utolsó utáni epizódja, hanem egy koktél parti. Nyár végén egy izraeli gasztro magazin, az Al HaSulchan “vegán szerelem” címmel mutatta be kilenc receptemet, a fotózásra pedig elhívtam néhány barátomat is. Míg az ételfotós nagy műgonddal fényképezte a fogásokat, a kajasztájliszt (igen, ilyen is van) pedig szemöldökcsipesszel rendezgette a rukkola leveleket, a barátaim és én rárepültünk a koktélokra, amelyeket az összeállításban mutattam be.

Mire ételhez jutottunk, már meglehetősen fesztelenek voltunk, sőt, Matan, a férjem még el is szunyókált egy függőágyban – mentségére szóljon, hogy a kórházi éjszakai ügyeletből egyenesen a brunch helyszínére vezetett. Három különleges koktélt mutatok be a menüsorból – az alkohol mennyiséget ki-ki kedvére növelheti a receptekben. Esetleg csökkentheti is. De lássuk be, annak nem lenne semmi értelme.

Vegan Pisco Sour

A Pisco Sour dél-Amrikában óriási népszerűségnek örvend – egyrészt, mert bár nőiesen elegáns, elképesztően ütős, másrészt mert marha jól néz ki: a pezsgőspohárban kínált koktélt eredetileg tojásfehérje-habbal a tetején kínálják. Vegánként azonban citromlével ízesített sör, vagy cider-habbal helyettesítem a tojáshabot. A Pisco egy pálinka-szerű pia, és bár szőlőből van, nagyjából ötször erősebb a bornál. Mivel nem könnyű hozzájutni, általában skót whisky-vel váltom ki. Az eredeti Pisco Sour savanykás-kesernyés íze tökéletesen visszaköszön a vegán verzióban – az összetevőkön kívül pedig szükség lesz egy turmixgépre, amelynek a jégkocka-kaszabolás sem jelent akadályt.

20140929 210808
AlHaSulhan magazin

Két pohár italhoz

1 dl skót whisky
1 dl sör, vagy cider
1 dl fehérszőlőlé
½ dl lime lé
4 szem jégkocka

- Az összetevőket a turmixgépbe dobom, és addig keverem-kavarom, míg sűrű, habos, jéghideg folyadékká változik, majd pezsgős, vagy martinis pohárban tálalom.

- A vastag hab néhány másodperccel a kitöltés után a pohár tetejére emelkedik, megkoronázva az édes-savanyú mennyországot.

Bloody Bastard

A cseppet sem hízelgő névvel ellátott “nyavalyás fattyú” a Bloody Mary közeli rokona. Ám a paradicsomlé helyett ezúttal cékladzsúsz kerül bele. Londonban élve volt egy periódusunk, amikor a nap legfontosabb étkezése a reggeli macskajajt gyógyító első ital volt – és bár a vad napok már mögöttünk vannak, de ez a frissítő koktél örök. Az egyébként is fergeteges ízkavalkádhoz rengeteget tesz hozzá a füstölt paprika aromája.

20140929 210540
AlHaSulhan magazin

Két pohár italhoz

2 gerezd citrom
1 dl vodka
2 dl céklalé
Egy kis Worcestershire szósz
Egy csipet feketebors
Egy csipet só
Egy csipet füstölt paprika
Ínyenceknek egy apró csipet torma
2 zellerszár

- A citrom húsos felét körkörösen a poharak szájához dörzsölöm, majd sóba forgatom, hogy a kristályok megtapadjanak a széleken. A poharakat feltöltöm jéggel, és félrerakom.

- A maradék citromot egy koktélshakerbe préselem, majd mehet bele a többi összetevő is. Gyengéden összerázom.

- A szürreális színű italt a poharakba töltöm, és megfejelem egy-egy angolzeller-szárral.

Görög Margarita 

Amikor idén nyáron Mykonoson jártunk, félretettük kicsit a szokásos Chardonnay-mániánkat, és úgy döntöttünk, kísérletezünk kicsit a helyi koktélokkal. Az önfeláldozó kutatás meghozta gyümölcsét: megtaláltuk a világ legfinomabb italát, amelyet a Super Paradise Beach egyik medencés bárjában, a Jackie O-ban kínáltak. A Freddie Mercury-ra hajazó pultossrácnak csak annyit mondtunk: “Készíts valami nagyon erőset, de nem túl édeset”. Bár a koktéllapon nem is szerepelt, hamarosan elénk tolta ezt a maracujakoktélt, amit azóta időről időre újra-teremtünk, felidézve a szép emlékeket... már ha emlékeznénk valamire az éjszaka hátralévő részéről.

IMG 20140805 184855
Steiner Kristóf / Dívány

Két pohár italhoz

1 dl Ouzo, Raki, vagy Arak
2 dl pezsgő, vagy habzóbor
2 nagy gombóc maracuja fagylalt (de bármilyen gyümölcsszorbéval fergeteges)

- Az összetevőket turmixgépben krémesre keverem – de ehhez a recepthez akár botmixer is használható, hiszen a jégkocka szerepét a fagyalt váltja ki.

- Martinis pohárban, a tetején egy vékony szelet gyümölccsel tálalom – és már készítem is a következő adagot.

 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 
Oszd meg másokkal is!
Érdekességek