OFFLINE

Kóstolta már a nyavalyás fattyút?

2014. október 4., szombat 09:53

Nem, ez itt nem a True Blood utolsó utáni epizódja, hanem egy koktél parti. Nyár végén egy izraeli gasztro magazin, az Al HaSulchan “vegán szerelem” címmel mutatta be kilenc receptemet, a fotózásra pedig elhívtam néhány barátomat is. Míg az ételfotós nagy műgonddal fényképezte a fogásokat, a kajasztájliszt (igen, ilyen is van) pedig szemöldökcsipesszel rendezgette a rukkola leveleket, a barátaim és én rárepültünk a koktélokra, amelyeket az összeállításban mutattam be.

Mire ételhez jutottunk, már meglehetősen fesztelenek voltunk, sőt, Matan, a férjem még el is szunyókált egy függőágyban – mentségére szóljon, hogy a kórházi éjszakai ügyeletből egyenesen a brunch helyszínére vezetett. Három különleges koktélt mutatok be a menüsorból – az alkohol mennyiséget ki-ki kedvére növelheti a receptekben. Esetleg csökkentheti is. De lássuk be, annak nem lenne semmi értelme.

Vegan Pisco Sour

A Pisco Sour dél-Amrikában óriási népszerűségnek örvend – egyrészt, mert bár nőiesen elegáns, elképesztően ütős, másrészt mert marha jól néz ki: a pezsgőspohárban kínált koktélt eredetileg tojásfehérje-habbal a tetején kínálják. Vegánként azonban citromlével ízesített sör, vagy cider-habbal helyettesítem a tojáshabot. A Pisco egy pálinka-szerű pia, és bár szőlőből van, nagyjából ötször erősebb a bornál. Mivel nem könnyű hozzájutni, általában skót whisky-vel váltom ki. Az eredeti Pisco Sour savanykás-kesernyés íze tökéletesen visszaköszön a vegán verzióban – az összetevőkön kívül pedig szükség lesz egy turmixgépre, amelynek a jégkocka-kaszabolás sem jelent akadályt.

Két pohár italhoz

1 dl skót whisky
1 dl sör, vagy cider
1 dl fehérszőlőlé
½ dl lime lé
4 szem jégkocka

- Az összetevőket a turmixgépbe dobom, és addig keverem-kavarom, míg sűrű, habos, jéghideg folyadékká változik, majd pezsgős, vagy martinis pohárban tálalom.

- A vastag hab néhány másodperccel a kitöltés után a pohár tetejére emelkedik, megkoronázva az édes-savanyú mennyországot.

Bloody Bastard

A cseppet sem hízelgő névvel ellátott “nyavalyás fattyú” a Bloody Mary közeli rokona. Ám a paradicsomlé helyett ezúttal cékladzsúsz kerül bele. Londonban élve volt egy periódusunk, amikor a nap legfontosabb étkezése a reggeli macskajajt gyógyító első ital volt – és bár a vad napok már mögöttünk vannak, de ez a frissítő koktél örök. Az egyébként is fergeteges ízkavalkádhoz rengeteget tesz hozzá a füstölt paprika aromája.

Két pohár italhoz

2 gerezd citrom
1 dl vodka
2 dl céklalé
Egy kis Worcestershire szósz
Egy csipet feketebors
Egy csipet só
Egy csipet füstölt paprika
Ínyenceknek egy apró csipet torma
2 zellerszár

- A citrom húsos felét körkörösen a poharak szájához dörzsölöm, majd sóba forgatom, hogy a kristályok megtapadjanak a széleken. A poharakat feltöltöm jéggel, és félrerakom.

- A maradék citromot egy koktélshakerbe préselem, majd mehet bele a többi összetevő is. Gyengéden összerázom.

- A szürreális színű italt a poharakba töltöm, és megfejelem egy-egy angolzeller-szárral.

Görög Margarita 

Amikor idén nyáron Mykonoson jártunk, félretettük kicsit a szokásos Chardonnay-mániánkat, és úgy döntöttünk, kísérletezünk kicsit a helyi koktélokkal. Az önfeláldozó kutatás meghozta gyümölcsét: megtaláltuk a világ legfinomabb italát, amelyet a Super Paradise Beach egyik medencés bárjában, a Jackie O-ban kínáltak. A Freddie Mercury-ra hajazó pultossrácnak csak annyit mondtunk: “Készíts valami nagyon erőset, de nem túl édeset”. Bár a koktéllapon nem is szerepelt, hamarosan elénk tolta ezt a maracujakoktélt, amit azóta időről időre újra-teremtünk, felidézve a szép emlékeket... már ha emlékeznénk valamire az éjszaka hátralévő részéről.

Két pohár italhoz

1 dl Ouzo, Raki, vagy Arak
2 dl pezsgő, vagy habzóbor
2 nagy gombóc maracuja fagylalt (de bármilyen gyümölcsszorbéval fergeteges)

- Az összetevőket turmixgépben krémesre keverem – de ehhez a recepthez akár botmixer is használható, hiszen a jégkocka szerepét a fagyalt váltja ki.

- Martinis pohárban, a tetején egy vékony szelet gyümölccsel tálalom – és már készítem is a következő adagot.

 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta