Mire vitték a Gombold újra! korábbi győztesei?

Október 4-től 6-ig rendezik meg a 2014-es Gombold újra! öltözék- és kiegészítő tervezői pályázatot, Közép-Európa legnagyobb divateseményét: idén ráadásul a Gombold újrá!-ból kinőtt Central European Fashion Days-t együtt tartják Budapest másik fontos és rangos divateseményével, a Toni & Guy Fashion Week Budapesttel, így a 19 döntős kollekció mellett a már jól ismert magyar tervezők és márkák 2015-ös tavaszi-nyári kollekcióit is megnézzük majd a hétvégén (és ön is megnézheti, jegyek itt!).

A versenyben résztvevő tervezők 10.000 euró értékű vállalkozásösztönző fődíjért és mentorprogramért küzdenek, amivel megalapozhatják saját márkájukat: a közelgő rendezvény kapcsán megkerestük az elmúlt három év győzteseit, hogy megtudjuk, nekik miben segített a Gombold Újra!, és mire jutottak a verseny óta. A 2011 győztes, Gyöngyösi Renáta saját márkáján dolgozik, a 2012-es zsindelyes kollekcióval befutó Farkas Anett építészként saját irodát vezet, a MIMM terveződuója izgalmas ötleteket valósít meg, Csík Orsolya a Wonderlabbe tagozódott be, Kovács Ágnes épp most lett kész legújabb kampányképével. A pályázat mindegyikőjüknek nagy lökést adott – részletek a hajtás után!

Gyöngyösi Reni: a márkám elindításában segített a győzelem

Gyöngyösi Reni Metallic folklór ruháival nyerte meg 2011-ben a Gombold újrá!-t: ez a győzelem segítette többek közt márkája, az Iner megalapításában. „Tulajdonképp nyertem egy fél éves gyakorlatot Zoób Katinál, éltem a lehetőséggel és végül a fél évből másfél lett. Rengeteget tanultam, dolgoztam, ez segített abban, hogy kialakuljon saját stílusom. Időközben megalapítottam a márkámat, az Inert, az alapítótársam is Zoób Katinál ismertem meg. A márkámat jelenleg egyedül viszem, mellette van egy állandó munkám a Nemzeti Színházban, a Jelmez-Art Kft. alkalmazásában dolgozom a varrodában, mint varrodavezető. A munkám sokrétű, ami azt jelenti, hogy az éppen aktuális jelmeztervezők asszisztenciája vagyok, de a feladataim közé tartozik az anyagbeszerzés és a színészekkel való kapcsolattartás. Remek szakemberekkel dolgozom, szuper csapatban” – mondja a Díványnak Gyöngyösi.

„Kevés időm van a márkámra sajnos, egy éve vagyok a Nemzetiben, azóta csak egy kollekcióm készült, és most terveztem egy kapszulakollekciót a Gombold Újrá!-ra. Sokat hezitáltam, hogy részt vegyek-e, mert elég ideje vagyok a szakmában ahhoz, hogy meg tudjam mondani, minek van értelme és minek nincs. Egy bemutató presztízs, inkább a médiának és a szakmának szól. A tapasztalatom inkább az, hogy az egyszerűbb, de ugyanakkor érdekes darabok fogynak. Az én esetemben a grafikáim által lesznek szerethetők a dolgaim. Egy webshop indításán dolgozom, és az volt a kérdés, hogy azt csinálom-e meg, vagy a bemutatót, mert anyagilag mindkettő megterhelő. Végülis részt veszek a Gombold Újrá!-n, de csak egy kapszulakollekcióval, hat öltözékkel, és így októberben talán végre a webshop is el tud indulni” – mondja a tervező, aki a kapszulakollekcióban olyan estélyit, sportos és elegáns ruhákat vonultat fel, melyek nem annyira szorosan szezonhoz köthetők.

A webshopjában főként a tőle eddig is ismert, saját grafikával nyomott pólók, felsők és pulóverek lesznek kaphatók, melyekre most is nagy a kereslet. „Az a terv, hogy a saját grafikákat továbbgondolom és lesz többféle állat is az eddig nagyon szeretett róka, nyúl, bagoly és szarvas motívumok mellett” – teszi még hozzá Gyöngyösi Reni.

Farkas Anett: izgalmas dolog a divat és az építészet integrálása

Farkas Anett építészhallgatóként vitte el a prímet a 2012-es versenyen Zsindely elnevezésű kollekciójával.És hogy miért indult építészként egy divattervezőknek kiírt versenyen?

"Építészhallgatóként sok dolgot kipróbáltam az egyetem keretein belül. Számos workshopon vettem részt, ahol nem mindig az építészeten volt a hangsúly. Papírból hajtogattunk parametrikus tetőket vagy bicikligumiból készítettünk pavilont. Szakmai gyakorlataimat külföldön Rotterdamban és Brüsszelben töltöttem, ami nyitott látásmódot adott számomra Több pályázaton is részt vettem, ahol installációkat, tereket, épületeket terveztünk, a Gombold újra! pályázat is egy ilyen állomás volt. Nem tanultam soha divattervezést, mégis nagyon érdekesnek találtam a kiírást, de sokáig hezitáltam, hogy építészként elinduljak-e egyáltalán. Arra gondoltam, jó kísérlet lehetne összekötni az építészetet a divattal" – mondja a Díványnak Farkas.

"A koncepció alapját a népi építészet anyaghasználata, a zsindelyes háztetők ihlették. Számomra nagy meglepetés volt, hogy építészhallgatóként megnyerhettem ezt a versenyt. Maga a pályázat és a Design Terminál remek lehetőséget biztosított, hogy elinduljak ezen a vonalon. A pályájuk elején lévőket segítik bevezetni a hazai piacra, segítenek az arculattervezésben, fotózások lebonyolításában. A mintakollekciók készítése költséges beruházás és a pályázati nyeremény egy kezdőtőkét biztosít. A verseny után sok olyan emberrel ismerkedtem meg, akikkel együtt dolgozhattam, akár más kreatív projekteken is. Az építészet rendkívül szerteágazó terület, legyen ez akár egy installáció, bútor, kiállítás vagy egy családi ház tervezése. A pályázat után egy kicsit belekóstolhattam a divattervezés világába. Egy mintakollekciót készítettem, ami a Monofashion üzletében mutatkozott be" – mondja a tervező-építész.

"Izgalmas dolog a divat és az építészet integrálása, de mindkét szakma teljes embert kíván. Számomra nagyobb és izgalmasabb kihívást jelent az építészet. Jelenleg belsőépítészettel foglalkozom, leginkább lakások átalakításával. Itt a tervezés az enteriőr minden részletére kiterjed, gyakran tervezek egyedi készítési bútorokat. Profi tervezésre és gondos kivitelezésre van szükség az első pillanattól az utolsóig. A siker feltétele a gondos kivitelezés, ezért az első kapavágástól az utolsó szegig figyelemmel kísérem a gondosan megtervezett formavilág megvalósulását. Jelenleg egy építészirodát vezetünk közösen a partneremmel. 2015-ben több családi ház építése kezdődik el, aminek a tervezésében részt vettem. Mivel a belsőépítészetet párhuzamosan terveztük meg, ezért már az építésnél fontosak lesznek a részletek tökéletes kivitelezése. A jövőben a tervezés mellett biztos lesznek még olyan izgalmas ötlet- vagy tervpályázatok, amikben szívesen részt vennék. Legutóbb Újpalota főterén egy új közösségi ház megtervezése volt a feladat, ahol díjazásban részesültünk" – meséli Farkas.

MIMM: már rizikósabb ötleteket is kipróbálhatunk

A2012-es Gombold újrá!-n Farkas Anett mellett a MIMM, azaz Nagy Móni és Hendzsel Ilona nyert kiegészítő kategóriában. A páros azóta is együtt dolgozik.

"A 2011-es Gombold újrá!-n szerencsésen bekerültünk a döntőbe. Tudtuk, hogy remek lehetőség, így nem volt kérdés az indulás. Másodszorra még tudatosabban készültünk rá. A 2011-es bemutató után úgy gondoltuk, hogy fontos lenne az ötleteinket olyan formában bemutatni, ami nagy térben, kifutón is látványos, így jött az egész testet öltöztető ékszer ötlete. Összeültük egy ötletelős délutánra, ahol megszülettek a tervek, ezután készült el az új motívum-kollekciónk és ezek felhasználásával a részletes tervek. Amikor kiderült, hogy a tervzsűrizésen túl jutottunk, akkor közösen elkészítettük a darabokat" – válaszolják a tervezők a kérdésre, hogyan készültek a két évvel ezelőtti versenyre.

"Az, hogy az öltözék-kiegészítő kategóriában nyertünk, magabiztosságot és újabb motivációt adott. Jó érzés, amikor arról, amiről az ember azt gondolja, hogy jó, ilyen fokú szakmai megerősítést kap. A lehetőségek már a 2011-es Gombold újra! után jelentkeztek, függetlenül attól, hogy akkor helyezést nem értünk el. A pénznyeremény nagyon sokat segített, mivel a márkát szinte anyagi tőke nélkül indítottuk el. Addig minden bevételt visszaforgattunk és nagyon meg kellett gondolnunk milyen anyagból mennyit veszünk. A pénznyereménynek köszönhetően a költségesebb, rizikósabb ötleteinket is kipróbálhattuk" – mondják a tervezők, akik nem szezonális kollekciókban gondolkoznak, minden ékszerük egyedi. A textilékszereink fő anyaga a fehér gyapjúfilc, amit szitanyomással mintáznak, ezt egészíti ki a gyöngyök, szalagok és fémalkatrészek kombinációja. A legfrissebb kollekció anyaga plexi lesz, ékszereik több design üzletben kaphatóak, például a Magmában, a Fian Conceptben és az XD Design&Souvenirben. Az idei Gombold Újrá!-n a MIMM munkáival nem találkozhatunk.

Csík Orsolya: végre van időm tervezéssel foglalkozni

Csík Orsolya, a 2013-as Gombold újra! newcomer öltözéktervező kategória győztese 8 éve volt a pályán, amikor pályázott a versenyre: munkájára leginkább a fehér és törtfehér színek a jellemzőek, a kifutón pedig láthattunk még dunyhából készült kimonót is. „Nem volt sok idő a tervek leadására, de ilyen jellegű ruhákon dolgoztam már egy ideje, és ez egy remek alkalom volt arra, hogy végre kivitelezzem őket. A ruhákat Marillai Évi segítségével készítettem el, az volt a megállapodás, hogy ha nyerek, ha nem, övé lesz a kollekció, cserébe ő állja a költségeket” – mondta a Díványnak Csík Orsolya, aki 2010-ben diplomázott a MOMÉ-n mint öltözéktervező, majd két évig egy kínai cégnél dolgozott, mely többezres mennyiségben gyártott férfi felsőruházati termékeket. A Gombold újra! után született meg kisfia, aki mellett van ideje a tervezéssel foglalkozni.

„A győzelem óta tudom igazán építeni a karrierem, nem csak a díj miatt, hanem a fiamnak köszönhetően is: munka mellett nehéz kollekciót tervezni. Most a Wonderlab-tulajdonos Marillai Évivel dolgozom együtt: az INQ Concept márka tervezője vagyok. Én vagyok a fix tervező, és minden szezonban más vendégtervezővel készítjük el a kollekciót” – mondja Csík, akinek a wonderlabes kollekciói mellett van saját márkája is, a Kag

„Táskákat készítek. Elnyertem a 2012. évi Moholy-Nagy formatervezői ösztöndíjat és ebből az anyagi támogatásból már lehetett márkát csinálni. Ez egy pici, kedves márka, ami eltartja magát, nem igényel befektetést, marketinget. Kezdőtőke nélkül ugyanis nem lehet semmit csinálni, egy divatmárka nagy befektetés” – teszi hozzá Csík Orsolya. Öt darabos versenykollekcióját az INQ Concepten belül 20 look-os nagykollekcióvá bővítették a 2013-as győzelme után, ami hordható darabokból állt, a nyertes kollekció mintegy inspirációként volt jelen. Az idei Gombold újrá!-n a 2014-15-ös őszi-téli kollekciót fogja bemutatni, melyet Demeter Lillával készítettek el, és 16 öltözékből áll.

Kovács Ágnes: az arculat volt az igazi főnyeremény

A newcomer kiegészítő kategóriában 2013-ban Kovács Ágnes nyert. "A MOME mester diplomájára készültem, ami gyakorlatilag a Gombold újra! pályázat kibővített kollekciója volt. Nagyon fontos volt számomra, hogy egy olyan témát kezdjek el kibontani, amiben rengeteg lehetőség rejlik formailag és témájában beleilleszthető legyen a pályázat kiírásába. A hajfonás szerkezeti felépítése volt az inspirációm, amit átültettem bőr felületekbe és gyakorlatilag kialakítottam egy saját rendszert. A pályázat előtt körülbelül 4 évet foglalkoztam kiegészítőkkel és bőrrel, mint anyaggal, a márka pedig 2011-ben jött létre" – kezdi Kovács Ágnes.

"Sokan felfigyeltek a tárgyakra itthon és külföldön egyaránt, ez mindenképpen jó hatással van a márka ismertségére. A legfontosabb nyereményem egy arculat volt, amit Kiss Miklós tervezett. Egyrészt nagyon sokat hozzáad a tárgyakhoz egy jó logó, másrészt tudatosítottuk, hogy valójában mi is az AGNESKOVACS márka" – mondja a tervező, mikor arról kérdezzük, miben segített neki a győzelem. Kovács már el is készült új kollekciójával, és nagy örömünkre szolgál, hogy ennek első kampányképét nálunk láthatják.

"Az új kollekcióm a BREAKLINE nevet viseli, mely egy kollaboráció eredménye, AGNESKOVACS x ENIKO DERI grafikus. A törésvonal téma több szempontból fontos volt. A táskák formai kialakításában ugyanúgy megjelenik, ahogy a táskák közepén elhelyezkedő mintában. A téma gondolatisága valahol a közös munkában és a minta megjelenésében lelhető fel, hiszen a márka életében először jelenik meg a tervező mellett egy másik művész. Az együttműködés rendkívül izgalmas volt, hiszen párhuzamosan fejlődtek a formák és a minták" – mondja a tervező, aki az idei Gombold újrá!-n olyan nevek mellett állíthatja ki munkáit, mint Ahn Tuan vagy Vágó Réka.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek