Minden, amit a hússütésről tudni akart

Zanza!

Hány fokon, mennyi ideig, szeletben vagy egyben? Olyan kérdések, amik a szerkesztőség tagjait gyakran foglalkoztatják, ha húst kell sütni. Mivel valószínűleg nem csak mi vagyunk időnként tanácstalanok, ezért most összeszedtük egy hatalmas gyűjtésbe, melyik húst milyen formájában hogyan, és mennyi idő alatt kell elkészíteni.

Az adatok forrása a Larousse Gastronomique és a BBC Good Food sütési idő kalkulátora.

A belső (mag) hőmérséklet:

Ha van maghőmérője, igazán biztosra tud menni. A hús akkor van készen (és akkor biztonságos a fogyasztása), ha belső (mag) hőmérséklete eléri ezeket az értékeket:

  • Sertés: 75-80 fok
  • Baromfi: 75-80 fok
  • Marha, bárány, borjú: angolos-52 fok, medium-60 fok, teljesen átsült-75-80 fok

A maghőmérséklet mérésekor figyelni kell arra, hogy ha a hús esetleg töltött, akkor a töltelék közepének is el kell érnie a biztonságos hőfokot.

Sertés sütési idők

shutterstock 141929761
Fotó: Shutterstock
Darab Szeletvastagság Grillezés perc /oldal Serpenyőben sütés perc/oldal Csíkokban sütés/225 gramm
Szűzérme szeletben 1-1,5 cm 3-5 perc 2-4 perc 2-4 perc+2 perc, amikor a zöldségeket hozzáadjuk
Darabok, mint oldalas felvágva 2-3 cm 8-10 perc 8-10 perc -
Steak, mint karaj vagy comb szeletben 1-2 cm
2 cm
6-8 perc
8-10 perc
6-8 perc
8-10 perc
2-4 perc+2 perc, amikor a zöldségeket hozzáadjuk
Kiklopfolt szeletek, szűz vagy karaj 5 mm 2-4 perc 1-2 perc 2-4 perc+2 perc, amikor a zöldségeket hozzáadjuk
Hasalja szeletek 1-2 cm 8-10 perc - -

Ha pedig egyben sütne sertést a sütőben, a következő időkkel számoljon a megfelelő eredményhez:

Sütési idő 180 fokra előmelegített sütőben (gáz: 4-es fokozat). Figyelem! A hús súlya az esetleges töltelékkel együtt mérendő!
Hús fajtája Angolos Medium Teljesen átsütött
Sertés - (30 perc/minden 45 dkg)+30 perc (35 perc/minden 45 dkg)+35 perc

Marhahús sütési idők

shutterstock 193904369
Fotó: Shutterstock
Darab Szeletvastagság Grillezés perc /oldal Serpenyőben sütés perc/oldal Csíkokban sütés/225 gramm
Steak, mint fartő (rump) és keresztfartő (sirloin) 2 cm Angolos: 2,5 perc Medium: 4 perc Well done: 6 perc Angolos: 2,5 perc Medium: 4 perc Well done: 6 perc 2-4 perc+2 perc, miután hozzáadjuk a zöldségeket
Bélszín 2-3 cm Angolos: 3-4 perc Medium: 4-5 perc Well done: 6-7 perc Angolos: 3-4 perc Medium: 4-5 perc Well done: 6-7 perc  -

Ha pedig egyben sütne marhát a sütőben, a következő időkkel számoljon a megfelelő eredményhez:

Sütési idő 180 fokra előmelegített sütőben (gáz: 4-es fokozat). Figyelem! A hús súlya az esetleges töltelékkel együtt mérendő!
Hús fajtája Angolos Medium Teljesen átsütött
Marha (20 perc/minden 45dkg)+20 perc (25 perc/minden 45 dkg)+25 perc (30 perc/minden 45 dkg)+30 perc

Bárányhús sütési idők

shutterstock 106808438
Fotó: Shutterstock
Darab Szeletvastagság Grillezés perc /oldal Serpenyőben sütés perc/oldal Csíkokban sütés/225 gramm
Nyakfilé szeletek 1-1,5 cm 3-5 perc 2-4 perc 2-4 perc+2 perc, miután hozzáadjuk a zöldségeket
Karaj vagy combszeletek 2 cm 6-8 perc 6-8 perc 2-4 perc+2 perc, miután hozzáadjuk a zöldségeket
Egyéb szeletek 1-2 cm 4-6 perc 4-6 perc 2-4 perc+2 perc, miután hozzáadjuk a zöldségeket
Borda (egyesével, a hosszú csonton, mint a fotón) 2 cm 4-6 perc 4-6 perc -

Ha pedig egyben sütne bárányt a sütőben, a következő időkkel számoljon a megfelelő eredményhez:

Sütési idő 180 fokra előmelegített sütőben (gáz: 4-es fokozat). Figyelem! A hús súlya az esetleges töltelékkel együtt mérendő!
Hús fajtája Angolos Medium Teljesen átsütött
Bárány (20 perc/minden 45dkg)+20 perc (25 perc/minden 45 dkg)+25 perc (30 perc/minden 45 dkg)+30 perc

Szárnyasok sütési ideje

shutterstock 96972989
Fotó: Shutterstock
Darab Szeletvastagság Grillezés perc /oldal Serpenyőben sütés perc/oldal Sütőben sütés
Csirkemellfilé szeletek 1-1,2 cm 2,5-4,5 perc 3,5-4,5 perc 180 fok/20-30 perc
Csirkecombfilé 1 darab 6-8 perc 10-20 perc 180 fok/20-30 perc
Csirkecomb csontos 1 darab 10-15 perc - 180 fok/35-40 perc
Csirkeszárnyak 1 darab 8-12 perc 10-20 perc 180 fok/35-40 perc
Egész csirke 1,5 kg 1 darab 1,5-2,5 óra rúdon forgatva - 180 fok/1,25-1,5 óra
Egész pulyka, 4-5 kg 1 darab 2-3 óra - 175 fok/2,75-3 óra
Egész kacsa, 2 kg 1 darab 2,5 óra - 180 fok/2-2,5 óra
Kacsamell 1 darab 4-6 perc 8-10 perc rozé 10-12 perc medium 180 fok/30 perc

Ha pedig egyben sütne nagyobb szárnyasdarabokat vagy egész madarakat a sütőben, a következő időkkel számoljon a megfelelő eredményhez:

Sütési idő szárnyasokra
Figyelem! A hús súlya az esetleges töltelékkel együtt mérendő!
Hús fajtája Teljesen átsütött
Csirke Első 20 perc 200 fokon, utána 180 fokon 30 perc/minden 45 dkg-ra
Pulyka Első 30 perc 200 fokon, utána 180 fokon 25 perc/minden 45 dkg-ra
Kacsa Első 20 perc 220 fokon, utána 180 fokon 25 perc/minden 45 dkg-ra
Liba Első 30 perc 220 fokon, utána 180 fokon 30 perc/minden 45 dkg-ra
Bock Ermitage
Bock ErmitageFotó: Tesco / Tesco

Büszkék vagyunk arra, hogy az ország egyik legszélesebb borválasztékával várhatjuk Önöket! Áruházaink polcain az ismert magyar pincészetek népszerű borai mellett számos borkülönlegességgel is találkozhat. Célunk, hogy borkínálatunk minden eleme valóban a legjobb ár-érték arányt tükrözze

h i r d e t é s
Blogmustra