Zanza!

Ez a krémleves a kedvenc őszi gyümölcseinkből készült: szilvából, őszibarackból és körtéből, felturbózva némi fahéjjal és gyömbérrel. A leves különlegessége, hogy nem főzzük, hanem sütjük a gyümölcsöket: miközben a cukor karamellizálódik, a gyümölcsök levet eresztenek és puhára sülnek.

Őszi gyümileves
Fotó: Ötvös Zsuzsanna

A leves krémességét tejszínnel adjuk meg, de ha könnyedebb levesre vágyunk, a tejszínt joghurtra is lecserélhetjük. Időjárástól függően behűtve és langyosan is finom lesz, ha csak felnőttek esznek belőle, egy deci vörös borral még pikánsabbá tehetjük.

Hozzávalók 4 adaghoz:

400 g szilva (magozva mérve)
250 g puha őszibarack (megtisztítva mérve)
300 g puha körte (megtisztítva mérve)
4-5 ek. nádcukor
fél citrom leve
1 tk. őrölt fahéj
2-3 cm gyömbér frissen lereszelve
2 dl habtejszín/joghurt
opcionális: egy deci finom vörösbor

1. A barackokat és a körtéket meghámozzuk, a barackokat kimagozzuk, a körték magházát eltávolítjuk, majd kockákra vágjuk. A szilvát szintén kimagozzuk, majd negyedekbe vágjuk.

2. A gyümölcsöket egy lapos sütőtálba/tepsibe halmozzuk, ráreszeljük a gyömbért, rászórjuk a fahéjat és a cukrot, és ráöntjük a citrom levét. Alaposan összeforgatjuk a gyümölcsöket az ízesítőkkel.

3. 160°C-ra előmelegített sütőben kb. 25-30 percig sütjük a gyümölcsöket: ennyi idő alatt megpuhulnak és levet eresztenek.

4. A sült gyümölcsöket botmixerrel összeturmixoljuk, és hozzáadjuk a tejszínt (és a vörösbort). Langyosan vagy behűtve, mentalevelekkel díszítve tálaljuk.

 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 
Blogmustra