Fashionorexia: inkább vásárol, mint eszik

Ön is vásárolt már olyan ruhát, amit már-tényleg-nem-kellett-volna-megvenni, majd a hónap hátralévő részében száraz kenyéren és konzerven próbálta kihúzni? Olyan jól siekrült a leárazásos beszerzés, hogy elmaradt pár számlával, viszont a felét sem tudná felsorolni annak, amit megvett? Ha igen, akkor nincs egyedül, ugyanis 9-ből egy angol ugyanezt éli át, a jelenség neve: fashionorexia, amit talán legjobban kóros divatfüggésnek lehetne fordítani.

Egyébként a megkérdezett 2000 brit 75%-a úgy érzi, jobban bánik a pénzzel, mint egy éve, mégis, a Nagy Britanniában élők 44% időnként kihagy pár étkezést, kölcsönkér a szüleitől vagy késve fizeti számláit azért, hogy elmehessen szórakozni, vagy ki tudja fizetni a kozmetikust – közli felmérésében a Vouchercodes.co.uk.

shutterstock 184898249

Kilencből egy angol pedig 12 étkezést kihagy egy év alatt, hogy nyaralásra, ruhára vagy kiegészítőkre költhesse a pénzt. Hatból egy angol (17%) a legolcsóbb kajákon él évi két hetet, hogy finanszírozhassa hobbijait és vásárlásait, 13% peeig gondfolkodás nélkül kölcsönkér, hogy vehessen valami fölöslegesnek tűnőt, például ruhát. Ilyenkor általában 40-70 fontot költ az illető valami fölöslegesre.

12% lelkifurdalás nélkül késik a számlafizetéssel, az igazi boltkóros akár 7 számlát is késbve fizet be egy évben. A fölöslegesen túlköltekezők 39%-a ruhát vesz létszükségletei fedezése helyett, 35% bulizni megy számlafizetés helyett. A ruhamániások 32%-a érez bűntudatot vásárlás után, 34% viszont egyáltalán nem bánja, hogy ruhára költi pénzét. A tanulók és fiatal pályakezdők a legrosszabbak, közülük 63% állította, hogy vásárolt már fölösleges ruhákat.

És ön? Hagyott már ki étkezést, számlafizetést azért, hogy lépést tartson a trendekkel?

Ön költött már túl sokat ruhára?

 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 
Oszd meg másokkal is!
Érdekességek