Nyers, vegán, gluténmentes - őrület, hogy még finom is!

Zanza!

Amikor kamaszkoromban szerelmes voltam Victoria Beckhambe, egyszer azt olvastam róla, hogy nyers diétán van. Nos, el kell mondanom, hogy sok mindent megtettem, amit Posh stílusa diktált – viseltem túlméretezett baseball sapkát, lebiggyesztettem az alsó ajkamat, és igyekeztem brit akcentussal beszélni – de a nyers kajába nem voltam hajlandó belemenni. Mindennek van határa.

20140714 205029
Fotó: Steiner Kristóf / Dívány

Ma, tíz évvel később viszont végre megértettem, hogy Posh már akkor értette, amit én csak most: a nyers kaja valami elképesztően menő cucc. És itt most nem répaszeletekre meg nyers krumplira kell gondolni – a nyers ételek sokszínű, sokízű és sokféle elkészítésének ugyanis csakis az ember képzelete szabhat határt.

Még mielőtt rátérnék a receptre, szeretnék egy kiselőadást tartani a nyers étkezés csodájáról. Nyugi, nem ilyen new age guru szöveget vágok le – tisztán tudományos alapon állítom, hogy a sütés-főzés olyan mértékben árt a zöldségek vitamintartalmának, hogy az esetek nagy részében fontos tápanyagok 90-95%-a veszik el. Ha az ember legalább heti kétszer nyers kosztot eszik, olyan mértékben dobja fel a szervezete energiaszintjét, hogy hirtelenjében kedve támad átrendezni a lakást. Emellett zseniális módszer arra, hogy visszaszoktassuk a gyomrot az egészséges teltségérzetre.

A főtt, agyonpreparált kaják úgy etetik magukat, hogy észre sem vesszük evés közben: pont háromszor annyit ettünk, mint amennyi jól esne. A nyers kaja minden egyes falatkája minimum egy perc gyönyör – egy igencsak szókimondó barátom erre azt mondaná: „Parti van a számban, és mindenki meg van hívva!”. Ehhez a recepthez szükség van egy jó konyhai robotképre, a sima botmixer most nem elég, és az sem baj, ha van az embernek egy gyümölcscentrifugája.

Fotó: Steiner Kristóf / Dívány
Fotó: Steiner Kristóf / DíványFotó: Steiner Kristóf / Dívány

Hozzávalók (4 személyre)

A gombócokhoz:

1 nagy szem édesburgonya, vagy egy kis sütőtök
1 szem karalábé
2 szál sárgarépa
100 gramm földimogyoró
50 gramm aszalt áfonya
Só, örölt bors, szerecsendió, római kömény, koriandermag

A mártáshoz:

4 szem cékla
1 ujjnyi gyömbér
2 evőkanál mogyoróvaj
1 teáskanál szójaszósz
Snidling, újhagyma, korianderzöld.

20140714 204827
Fotó: Steiner Kristóf

1. A sütőt előmelegítem 40 fokra – a nyers ételkészítés során ez a maximum „megengedett” hőmérséklet, így a vitaminok nem sérülnek, viszont az étel meleg lesz.

2. A zöldségeket meghámozom, az édesburgonyát (vagy sütőtököt) és sárgarépát, karalábét apróbb darabokra vágom, majd a mixerbe dobom a mogyoróval együtt, és megfűszerezem – eleinte csak mindenből egy csipetnyit, aztán majd meglátjuk. Addig darálom őket, amíg körözött-állagú, gombóccá gyúrható masszát nem kapok.

3. A masszába belekeverem az áfonyabogyókat, majd egy újabb alapos átgyúrás után gombócokat formázok belőlük.

4. Ha van gyümölcscentrifuga, kipréselem a céklák és a gyömbér felének levét, a másik felét pedig a turmixgépbe dobom – a céklalevet és céklapürét pedig a maradék fűszerekkel, szójaszósszal és a mogyoróvajjal selymes mártássá keverem. Ha nincs centrifuga, akkor erre is a turmixgépet használom – ez esetben lazítani kell a mártást vízzel, így több fűszer, és egy kicsit több mogyoróvaj és szójaszósz jár neki.

A mártást egy sütőtál aljára öntöm, ráhelyezem a gombócokat, és húsz percre a meleg sütőbe tolom, majd zöldfűszerekkel megszórva tálalom. Szerintem semmiféle köret nem hiányzik mellé – a magas tápanyagtartalom miatt valahogy sokkal lassabban eszi az ember, és sokkal hamarabb eltelít – de azért mondjuk egy lilahagymás paradicsomsalátára nem mondanék nemet...

Blogmustra