OFFLINE

Így hordták a bikinit nagyanyáink és anyáink

2014. július 20., vasárnap 08:59

Nemrég utánajártunk, mi a helyzet ebben a szezonban bikinifronton, úgy tűnik, nincsenek olyan látványos változások a fürdőruhadivatban. Persze ha visszagörgetjük az idő kerekét a múlt század elejére, akkor azért más a helyzet, bár a magas derekú bikinialsók azóta például újra divatba jöttek. Ha kíváncsi arra, hogy milyen kétrészes fürdőruhákban, illetve bikiniben napoztak és pancsoltak a múlt században, nézze meg gigagalériánkat a hajtás után! 

Ahogyan azt már korábbi cikkünkben is írtuk, a Római Birodalomban is hordtak már fürdőruhát, ráadásul olyat, ami nagyon emlékeztetett az 1960-as évek bikinijére. Ezt egyrészt korabeli mozaikok és leletek is bizonyítják. Persze akkor még bőrből és szövetből készültek a fürdőzéshez készült ruhadarabok. A középkorban azonban eltűntek a bikini elődjei, és az emberek fürdőingben, lepedőbe burkolva vagy meztelenül merítkeztek meg a vízben. 

A merésszebb, kétrészes fürdőruhák csak az 1930-es évek környékén tértek vissza, de a bikini megjelenéséig egy bő évtizedet kellett várni. Ezt ugyanis csak 1946július 5-én mutatta be Louis Reard mérnök. A fazon a nevét a Marshall-szigetek részét képező Bikini-atollról kapta, mivel Reard úgy gondolta, az ott végzett kísérleti atomrobbantásokhoz hasonló hatást válthat ki a férfiakból. Idővel természetesen megjelentek az átértelmezett változatok, mint például a monokini, a tankini és a tangás bikini. 

A Wikipédia vonatkozó szócikke szerint egyébként a debütálása után 15 év kellett ahhoz, hogy a bikinit az Egyesült Államokban is elfogadják – 1951-ben még kitiltották a Miss World szépségversenyről. A nagy áttörést 1957-ben Roger Vadim filmje, az És Isten megteremté a nőt hozta meg, majd 1960-ban Brian Hyland dala, az Itsy Bitsy Teenie Weenie Yellow Polka Dot Bikini szabályos divathullámot indított el. Ide kattintva egyébként meg is tekintheti mik voltak a filmtörténet leghíresebb, illetve -emlékeztesebb bikinijei. 

 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

MAI MANÓ 6 híres első kép a természettudomány világából

A tornádóról egészen odáig a legtöbben azt hitték, csak valami babonás mendemonda, ami nem is létezik. Híres első képek.

SCHRÖDINGER Közeli vagy távoli jövő a fejátültetés?

A sajtóban néha elő-előbukkan egy hangzatos főcím, néha olyan is, amely 2017 végére már komplett fejátültetést is sugall. Mennyi igazság lehet ezekben? Hol tart a tudomány jelenleg?

HEALTH A legjobb módszer, ha leszoknál a dohányzásra

A leszokás sikerrátája "natúrban" csak 5-7 százalék. Ha viszont felkészülten állsz neki, ezt 50-70 százalékra növelheted. Leszokás lépésről, lépésre.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta