És igen, a napszemüvegtől tényleg menőbb lesz!

Kőkemény feladat megtalálni az arcformánkhoz tökéletesen passzoló napszemüveget: sokan az aviátorra esküsznek, mások inkább a Ray-Ban klasszikus Wayfarerjével próbálkoznak. Egy biztos, ha az ember megtalálja a neki megfelelőt, nem ereszti el. És nem csak azért, mert véd a káros UV-sugárzástól: Vanessa Brown, a The History and Meaning of Sunglasses című könyv szerzője amerikai kutatókkal egyeztetett, akik végre tudományosan is megerősítették azt az eddig is egyértelmű tényt, hogy a napszemüvegtől tényleg menőbbnek érzi magát az ember.

Nincs is annál jobb, mint amikor egy gigászi légyszemüveggel, fél fejünket kitakarva rohanjuk át a várost, miközben a többi embernek fogalma sincs arról, éppen hova nézünk és mit gondolunk. A napszemüveg sok szempontból az egyik legfontosabb kiegészítő, már értjük, Anna Wintour miért nem veszi le soha.

A napszemüvegfüggő Vanessa Brown annyira be akarta bizonyítani az igazát, hogy amerikai kutatók véleményét is kikérte a témával kapcsolatban. A tudományos magyarázat szerint a sötétített lencsék eltakarják szemkörnyékünk esetleges egyenlőtlenségeit, ezáltal sokkal szimmetrikusabbnak tűnik az arcunk, ami jó. A lencsék alakja és csillogása pedig formásabbá teszi az arcot, mint amilyen az valójában. Sőt, a napszemüveg még a viselőre is jótékony hatással van, hiszen azon kívül, hogy véd a káros UV-sugárzásoktól, egyfajta kúl anonimitást és szofisztikált megjelenést biztosít, amitől máris jobban érezzük magunkat.

Abban mi is egyetértünk, hogy a napszemüveg tényleg kúl, de attól még nem kell a nap huszonnégy órájában hordani. Kifejezetten hülyén veszi ki magát, ha vaksötétben jampiznak benne, hiszen a szemüvegnek pont abban rejlik a varázsa, hogy erőlködés-mentesen teszi menővé a viselőjét. Szemüvegválasztáskor azért nem csak a formára, hanem a minőségre is érdemes odafigyelni. Lehet, hogy a pár eurós kamu Ray-Ban baromi jól áll, de attól még a lencséje valószínűleg nem sokat ér és több kárt okozhat a szemének, mint gondolja. A nagyobb optikus-szaküzletekben akár ingyenesen is bevizsgálják a szemüveglencséket egy speciális műszer segítségével, így ha meg akar bizonyosodni róla, hogy jó garantáltan minőséget használ, érdemes rászánnia azt a pár percet!

Oszd meg másokkal is!
Mustra