Pénteki süti: Sárgabarackos pite karamellszósszal

Zanza!

Tejszínnel, sárgabarackkal és karamellel nem lehet nagyot tévedni. A tésztakosár megsütésén kívül nem igényel semmilyen konyhai tudást ez a süti – ha az alap kész, bármikor összedobható. Kifejezetten jót tesz neki egy éjszaka a hűtőben, mert akkor összeérnek az ízek és a tésztaalap is könnyebben vágható, de előre szólunk, hogy igen nehéz lesz mellőle elhessegetni az önkéntes kóstolókat.

2013. junN 012
Fotó: Piszke

Aki pedig a karamell helyett mégis a csokira szavazna a sárgabarack mellé, az itt talál egy csokis-barackos sütit.

Hozzávalók:

A tésztához:

20 dkg liszt
1 dkg holland kakaó
10 dkg cukor
5 dkg hideg vaj
1 tojás sárgája

-a vaksütéshez 20 dkg lencse/bab

A töltelékhez:

20 dkg mascarpone
1,5 dl tejszín
1 ek. porcukor
6-8 sárgabarack - mérettől függően

A karamellszószhoz:

10 dkg cukor
2 ek víz
6 ek. tejszín

Elkészítés:

1. A vajat, lisztet és a kakaót az aprítógépben morzsássá keverjük, hozzáadjuk a cukrot és a tojást, és kézzel gyorsan egynemű tésztává gyúrjuk; lisztezett munkalapon kb. fél centi vastagra, a forma méretéhez igazodóan nyújtjuk.

2. Egyenletesen kibéleljük a tésztával a formát, és fél órát pihentetjük a hűtőben, majd sütőpapírral béleljük, és arra szórjuk a lencsét. (vaksütés)

3. 180 fokra előmelegített sütőben 15 percig sütjük, kiöntjük a lencsét (ez újra felhasználható ilyen típusú sütiknél), kivesszük a sütőpapírt, és további 5 percet sütjük még. (Fémforma esetén a teljes sütési idő kicsit rövidebb is lehet.)

4. Ezalatt a tejszínt habbá verjük a cukorral, rövid ideig hozzámixeljük a mascarponét.

5. A cukrot a vízzel felforraljuk, addig főzzük, míg a víz elpárolog, és a cukor elkezd karamellizálódni. Ekkor kicsire vesszük a lángot, a tejszínt közben mikróban megforrósítjuk, és lassan a sötétarany színű, fortyogó cukorsziruphoz adjuk. (Kis részletekben, akkor keverni sem kell, nem habzik fel nagyon, és nem is dermed meg a karamell – a végén tejszínes karamellöntetünk van.)

6. A barackokat kimagozzuk, kis kockákra vágjuk, és a felét hozzákeverjük a krémhez.

7. A kihűlt tésztakosárba csorgatjuk a karamellszósz felét, ráhalmozzuk a krémet, a megmaradt barackkal megszórjuk a tetejét és rácsorgatjuk a karamellszósz másik felét.

 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 
Blogmustra