Az én identitásom, az én választásom

A Romani Design márkanevet 2010-ben egy Akácfa utcai varrodából indította Varga Erika tervező azzal a céllal, hogy a roma viseleti kultúra szépségeit és értékeit beemelje a kortárs ruhatervezés világába – már akkor nagyon tetszett szerzőnknek a Gödörben tartott bemutató, a márka pedig csak tovább fejlődött az elmúlt években. A Romani Design legújabb kollekcióját a szabadságon és önazonosságon kívül idén a hagyományos kötény, avagy „kretnica” inspirálta, a ruhák most is egy oktatási projekt keretében készültek el.

„Az oktatási projekt tulajdonképp nekem személyesen fontos, mert én roma népismeret-terjesztéssel foglalkoztam korábban, konkrétan roma fiatalokkal, nőkkel. Szeretek információt átadni, segíteni, hogy próbára tehessék saját képességeiket. Nagyon fontos, hogy mindenki kipróbálása magát valamiben és abban segítséget kaphasson” – mondja Varga Erika.

„A márka indulása után 2-3 évnek el kellett telnie ahhoz, hogy egy ilyen nagy oktatási projektet meg tudjunk csinálni. Ehhez kellett egy EU-s támogatás és egy szlovák partneri együttműködés az Európai Unió Magyarország - Szlovákia Határon Átnyúló Együttműködési Program 2007- 2013 keretein belül, így volt lehetőségünk roma és nem roma nőknek segíteni varrni, szabni, modellezni. Nagyon jó látni, mennyit fejlődnek, hogy elkezdenek hinni magukban. Nagyon jó olyan műhelyben dolgozni, ahol romák és nem romák együtt olyan ruhákat varrnak meg, amik a roma kultúra népszerűsítését igyekeznek megvalósítani. Ezen a kollekción az oktatási projektben az első 3 hónapban 15 ember vett részt, aztán négyen vettek részt 9 hónapig és a szakoktató tanáraink is besegítettek a varrásba. Az utolsó ciklusban körülbelül 8 ember dolgozott a kollekción velem együtt, ami hatvan öltözetből áll” – tette hozzá Varga.

A „My Identity – My Freedom” (az én identitásom az én választásom) fantázianevet viselő kollekció ruháit Diós Gabriella porcelán ékszerei, Varga Helena táskái és Süli Etelka dekorációi egészítették ki. A feltűnő, mégis csinos és hordható ruhákat pár héten belül a romani.hu webshopban lehet majd megvásárolni, de mivel a márka egyedi ruhák készítésében gondolkozik, érdemes benézni szalonjukba, ahol akár méretre is igazítják, amit kinéztünk.

„A Romani az egyedi készítésben gondolkodik, nem csinálunk szériázott termékeket. Ha csinálunk is egy fazonból többet, minden ruha egyedi, különbözik a többitől. Ez volt az első olyan kollekció, amelyben őszi-téli darabokat is láthattunk, ez volt az első nagyon kompakt és egységes kollekció. Nagyon éveztem ezt a munkát! Amikor ezen a kollekción gondolkodtam, kifejezetten a fiatal roma és nem roma kortársaimra gondoltam, arra, hogy megpróbáljak olyan vonalvezetésű ruhákat létrehozni, melyek modernek, divatosak, melyeken újszerű formában jelenik meg a roma kultúra” – mondja a tervező. „A roma fiatalok abszolút nyitottak, bátorítani kell őket, kicsit bátortalanok, érthető okokból. Segítségre van szükségük, hogy az identitásukat szabadon választhassák, erről szólt a kollekció is: az én identitásom az én választásom! Ezt bárki bármilyen származással, vallással megteheti, ha akarja”.

 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 
Oszd meg másokkal is!
Mustra