Az egyik kedvenc nyári süti minden évben elkészül nálunk a ribizliszezonban, anyukám klasszikus, '70-es évekbeli retró receptje alapján. Jól behűtve a legjobb: a savanykás ribizli és a tejbegrízzel könnyített vajkrém miatt kánikulában is jóleső, üdítő sütemény. Ez a süti pedig a ribizlit és a tojáshabot kombinálja, ennek ellenére nem pavlova.
Hozzávalók:
A 18 db 5x5-ös kockához:
- 4 tojás
- 4 ek.víz
- 16 dkg cukor
- 16 dkg liszt
- 1 kk.sütőpor
A ribizlis krémhez:
- 4 dl tej
- 6 dkg búzadara
- 15 dkg porcukor
- 15 dkg puha vaj
- 1 citrom lereszelt héja
- 50 dkg leszemelt ribizli
A cukormázhoz:
- 12 dkg porcukor
- 6 ek. citromlé
Elkészítés:
1. A tejet felforrósítjuk, beleszórjuk a búzadarát, folyamatosan kevergetve a szokásosnál kicsit sűrűbb tejbegrízt főzünk, és hagyjuk teljesen kihűlni.
2. Az egész tojásokat a vízzel és a cukorral a kézi mixer legnagyobb fokozatán sűrű habos krémmé keverjük.
3. Két részletben beleszitáljuk a sütőporral elkevert lisztet, alulról felfelé forgató mozdulatokkal homogénné keverjük. 175 fokra előmelegített sütőben, sütőpapírral bélelt 30x32cm-es gáztepsiben 15 perc alatt megsütjük.
4. Amíg a piskóta sül, egy villa segítségével leszemezzük a ribizlit, szűrőben megmossuk, hagyjuk jól lecsepegni, papírtörölközőn leszárítjuk. A vajat, a porcukrot és a reszelt citromhéjat mixerrel világosra, habosra keverjük.
5. A kihűlt piskóta szélét körben levágjuk, hosszában két lapba vágjuk.
6. A teljesen kihűlt tejbegrízt kanalanként a habos vajkrémbe mixeljük, majd óvatosan beleforgatjuk a leszemezett ribizlit.
7. A ribizlis krémet egyenletesen az egyik piskótalapra pakoljuk, elegyengetjük, a másik lapot ráhelyezzük, meglapogatjuk, hogy így is egyengessük a krémet, majd megigazítjuk az oldalát is.
8. A mázhoz a porcukrot és a citromlevet elkeverjük és egész vékonyan a süti tetejére kenjük. Mielőtt megdermedne, késsel bejelöljük a szeleteket és tetszés szerint ribizlivel díszítjük.
9. 3-4 óra hűtés után igazán éles késsel gyönyörűen vágható, de 2-3 napot is kibír a hűtőben.