Ezt gondolják a férfiak a nekik szánt trendekről

A férfi divattrendek felvették a ritmust a nőivel és legalább félévente cserélődnek. Kérdés egyrészt az, hogy szükségünk van-e ennyi irányra és az is, hogy ezekből mennyi hasznosítható. Emiatt gondoltam úgy, hogy körbekérdezek a szerkesztőség férfitagjainál – többek között Steiner Kristófnál –, hogy mit gondolnak az alábbi öt trendről: tetőtől talpig fehér szettek, a beat korszakra emlékeztető oversize darabok, zakó és rövidnadrág együtt, a virágminta és a colour blocking. A többiek véleménye mellett minden pontnál szerepelnek a saját meglátásaim is. 

1. Minden fehér

Ez a trend számomra azért értelmezhetetlen, mert egyrészt minden ruhadarabnak tökéletesen ugyanolyan színűnek kell lenni, különben nem néz ki jól, másrészt ki tudja ezt viselni úgy, hogy ne koszolja össze magát? Még ha valaki kerüli a tömegközlekedést, akkor sem tud egész nap leülni – legalábbis én azon aggódnék, hogy éppen mivel kenem össze a nadrágomat.

01 All white
Antonio De Moraes Barros Filho / Europress / Getty

SzI véleménye

Az a bajom, hogy a saját emlékeim és a hazai kontextus egészen megváltoztatja az adott trend jelentését, amitől nem tudok elvonatkoztatni. Erről a trendről nekem csak és kizárólag a Bed Beach white partyjai jutnak eszembe, ami nem teszi túl szimpatikussá az összeállítást, hiszen nem szívesen mennék ki úgy az utcára, mint egy diszkós kisvállalkozó. Egy nyári, franciaországi nyaralásnál elképzelhető, hogy felvenném ezt az összeállítást, de a Király utcában nem sétálnék így végig.

Steiner Kristóf véleménye

Nekem erről az öltözékről óhatatlanul a Kabbala Központ jut eszembe, ahol a péntek esti meditációra és szombati Tóra olvasásra talpig fehérben érkeznek a férfiak. Ez az egyetlen helyzet, ahol tolerálni tudom ezt a stílust, máskor eszembe sem jutna ilyesmit felvenni – egyrészt mert egy kicsit úgy érzem magam tőle, mintha jelmezben lennék, másrészt naponta rendszerint több alkalommal leeszem és leiszom magam. Ebbe a szettbe pedig az sincs belekalkulálva, hogy egy óvatlan pillanatban az ember ölébe ugrik egy kínai meztelenkutya, és ez nálam ugyebár bármikor megtörténhet. Összességében:  eseményre is csak akkor mennék full fehérben, ha éppen nincs türelmem ruhadarabokat párosítani.

MM véleménye

Ha már muszáj választani, akkor all white helyett inkább all blacks. De a viccet félretéve, nekem ez nagyon nem jön be, mert az all white nálam egyenlő a white partyval a Hajógyárin, az meg egyáltalán nem az én világom. Ezen a konkrét képen szerintem elég béna, hogy a zakó az úgy fehér, mint ahogy a tízéves fehér pólóim fehérek (inkább sárga, de szépen fogalmazva vajszínű), míg a többi cucc tényleg az. És ez tényleg egy fehér farmer ezzel a bénán lányos zakóval?

MZ véleménye

A világ legkényesebb összeállítása. Az egy dolog, hogy messze áll a stílusomtól, de előfordulhatna olyan élethelyzet, amikor magamra ölteném. Például white party vagy egy puccos bankett.

SD véleménye

Talpig fehérbe öltözni a Backstreet Boys óta állati béna. Sőt, valószínűleg már előtte is az volt. Hétköznapi viseletre meg teljesen alkalmatlan.

FÁ véleménye

Most ez mitől közelmúlt vagy új? A white partykon már ezer éve kitalálták, hogy milyen mókás teljesen fehérbe öltözni, bár én már akkor sem értem, hogy gondolhatja ezt bárki jó ötletnek amfetamin nélkül. Hozzátenném, praktikai okok miatt is elítélem, ugyanis az tényleg elég para, ha egy szett minden részét össze lehet koszolni akár egy érintéssel is.

2. Az oversize darabok

Az 50-es évek beatkorszakát idézik ezek a bő felsők és nadrágok, amiknek az utódjai talán a Bud Spencer-filmekből lehetnek ismerősek. Szerintem ha valakinek jó teste van, akkor abszolút ne rejtegesse azt ilyen ruhákkal, ha súlyfelesleggel küzd, akkor pedig saját magának árt, ugyanis ezzel még nagyobbnak mutatja magát.

02 Oversize
Victor Virgile / Europress / Getty

SzI véleménye

Az anyagok és a minták tetszenek, de a trend egyik lényegét adó szabás már nem igazán. Borzasztó hülyén érezném magam egy ilyen bő ingben és egy derékon megkötött övvel rögzített nadrágban, ugyanis az utóbbi években hozzászoktam, hogy viszonylag szűk dolgokat hordok alul és felül is.

Steiner Kristóf véleménye

Óriási rajongója vagyok a trendnek, legyen szó baseball sapkáról, napszemüvegről, pólóról, vagy nadrágról. Egyénként is a nyolcvanas-kilencvenes évek gyermeke vagyok, szóval azt hiszem, a génjeimben hordozom a vonzódást a túlméretezett ruhadarabok iránt. Számomra ez az összeállítás azt üzeni: „érdekel a divat, szeretek stílusosan öltözködni, de nem áldozom be a kényelmet a szépségoltárán, és bár érdekelnek az aktuális trendek, merek más lenni, mint a többiek.”

MM véleménye

Nagyon remélem, hogy a retro (vagy a divat körforgása) még nem tart itt, mert ez egy elég béna korszak volt szerintem. Az ilyen ruhákban lévő emberekről a képek alapján azt gondolom, hogy büdösek és valószínűleg valamilyen illegális tevékenységgel keresik a kenyerüket. Meg annyira kilóg szerintem a mindennapokból ez a konkrét összeállítás a ronda állatmintás inggel és a bokán rövid, viszont hónaljig felhúzott nadrággal, hogy utcán hordva ez inkább tűnik jelmeznek, mint nem viccből viselt ruhadarabnak. Mondjuk, ha egy 70 plusszos bácsin lenne ez a szett, akkor arra már azt mondanám, hogy mekkora király stílusa van a bácsinak, és milyen jó állapotban megmaradtak a ruhái.

MZ véleménye

Ebben van valami funky, az ing ultramenő, de azt a nadrágot inkább a nagyapámnak ajánlanám. Arról nem is beszélve, hogy vasalni kell, hogy ilyen szép legyen, az meg felejtős.

SD véleménye

Ha divatba jön a tüdőnadrág, akkor főbe lövöm magam. A felső amúgy nem rossz, csak kicsit furán hat a kivágása.

FÁ véleménye

Nekem erről az égvilágon semmi nem jut eszembe azon kívül, hogy 2014-ben tényleg csak az Ötkert közönsége dugja be a nadrágjába az ingét.

3. Zakó és rövidnadrág

Nekem tetszik ez a trend, el is tudom képzelni magamon, viszont valószínűleg kevésszer tudnám hordani: amikor már rövidnadrág kell, akkor a zakó soknak tűnik.

03 Zakó és rövidnadrág
reklámfotó

SzI véleménye

Nekem ezzel az összeállítással nem lenne bajom akkor, ha a rövidnadrág-zakó kombinációt nem Berki Krisztiánon láttam volna életemben először. Ezzel is nagyjából ugyanaz a bajom, mint az első képen látható trenddel. Furcsa, de az az érzésem, hogy ha ezt egy Symbolban szórakozó férfin látom, nevetségesnek gondolom, de ha Rómában találkozom valakivel, aki így van felöltözve, akkor meg trendinek.

Steiner Kristóf véleménye

A zakó-rövidnadrág párosítással kapcsolatban az az egyetlen észrevételem, hogy bár jelen van kismillió éve – már a rokokó korban is menő volt – mégis óriás meglepetést okoz. Számomra teljesen egyértelmű, hogy ha stílusában passzol, akkor egy zakó éppen úgy lehet a short kiegészítője, mint egy pulóver, egy kapucnis felső, vagy egy kardigán. Nagyon gyakran viselem ezt a kombinációt.

MM véleménye

Hiszek abban, hogy a rövidnadrág lehet ilyen félelegáns viselet, vagy legalábbis annyira elegáns, hogy beengedjék azokra a helyekre, ahova egy farmer-zakó párosban is megtennék. Abban viszont nem hiszek, hogy rövidnadrágot zakóval együtt kéne hordani. Nekem ez kicsit olyannak tűnik, hogy "Nézd, felül milyen szép elegáns vagyok, de hopp, elfelejtettem gatyát venni!". Szerintem ez az összeállítás zakó nélkül jobban kiadná, nem tűnne akkora gyökérnek a viselője, és semmivel sem lenne kevésbé elegáns csak simán az inggel a rövidnadrág. De én mondjuk nem értek a divathoz.

MZ véleménye

Annyira modern és szabadkőműves vagyok, hogy ezzel a kombóval semmi bajom. Globális felmelegedés van, a korábbi öltönyös elegancia eleve tarthatatlan. Egy apróság: ha ez a nadrág egy kisarasznyival hosszabb lenne, még jobb volna.

SD véleménye

Zakó+rövidnadrág=N.E.M. Rohadtul nevetséges, az ilyen szatyorként cipelt táskákat pedig betiltanám.

FÁ véleménye

Most komolyan, Berki Krisztiánt fél éve hangosan kinevette érte mindenki, de ha a kifutókon is feltűnik, akkor hirtelen egy paradigmaváltó ötletté válik?

4. Virágminták

Nagy kedvencem ez a trend. A Hawaii-ingek kicsit távol állnak tőlem, inkább a kifinomult, ornamentikás változatokért vagyok oda, de azért nagyon.

04 Virágminta
Victor Virgile / Europress / Getty

SzI véleménye

Virágmintával nincs bajom, két éve vettem egy apróvirág-mintás inget, de nem vettem fel túl sokszor, mert annyira nem volt menő, most viszont végre hordhatom. A nagy mintákat még szoknom kell, és az biztos, hogy a minták halmozását sosem fogom megszokni, tehát ez az összeállítás sem tetszik így. Nekem olyan, mintha valaki reggel a nagymamája otthonkás polcáról öltözött volna fel.

Steiner Kristóf véleménye

Bár nagyon szeretem a mintákat, néha bajba kerülök, mert teoretikusan sokkal merészebben öltözködöm, mint gyakorlatban. Időről időre megveszek egy-egy elvetemült darabot, nagy nyomott mintákkal, szépséges virágokkal, aztán éveken át lapul a szekrényemben, mert végül mindig a szürke-fekete-barna, esetleg kék irányba mozdulok el. Ennek ellenére másokon nagyon tetszik, és mindig azt kívánom, bárcsak lenne egy személyi stylistom, aki elmondja, hogyan viselhetem az összes nem hordott virágmintás holmimat anélkül, hogy úgy néznék ki, mintegy lángos árus néni a lellei szabad strandon.

MM véleménye

Miért feszítik túl a húrt a tervezők? Nem elég ordenáré ennyi minta egymáson, még tényleg be kell tűrni azt az inget a fürdőnadrágba, és kell egy béna ballonkabát, meg papucs is? Ha leveszem ezeket a részleteket, és külön-külön nézem a dolgokat, akkor végül is az inggel és fürdőgatyával nincs komoly bajom, csak ne egyszerre hordja ezeket az, aki ilyenben jár - hacsak nem direkt viccből teszi. A papucs viszont teljes tévedés, nagyon elrontja szerintem az egész szettet.

MZ véleménye

A képen látható modellre biztos nem gerjednék be, ha nő lennék, förtelmes az egész szett (na jó, a kabát állja a helyét). Amúgy nincs baj a virágmintával, ha diszkrét, és a megfelelő színkombinációban kerül fel a ruhára. Ez viszont tervezői kötéltánc, nehéz eltrafálni az arany középszert.

SD véleménye

Neo a Mátrixból a strandon?

FÁ véleménye

Teljesen alap, hogy ha valamin van virág, az jó. Lehetőleg rikító virágok legyenek, és lehetőleg rövid ujjú ingeken, de végül is bárhol remekül üzen a világnak a viselője, hogy leszarja a világot. Kicsit olyan ez, mint amikor pár éve elkezdtek a férfiak rózsaszín dolgokat hordani, csak egy fokkal menőbb.

5. Colour blocking

Bár feketét soha nem viselek és igyekszem színesen öltözni, a túlzottan feltűnő, neonos vagy szövegkiemelő színeket nem érzem magaménak. Másokon tetszik – amennyiben tudják viselni.

05 Colour blocking
Victor Virgile / Europress / Getty

SzI véleménye

Ha jól tudom, a colour blocking nem annyira újdonság, talán férfiaknál nem volt eddig túl elterjedt. Nem az én világom, valószínűleg túlságosan behatárolja az együtt hordható ruhadarabok összeválogatását és ezért elég körülményes így öltözni, de lehet, hogy ez hülyeség, csak nekem ez a benyomásom. Szerintem ez egy gyorsan múló trend, az ilyenekért soha nem tudok lelkesedni.

Steiner Kristóf véleménye

A színekkel is kicsit hasonlóan vagyok, mint a mintákkal: elméletben odavagyok értük, gyakorlatban felveszem őket, és öt perc múlva átöltözöm szürkébe. A színes ruhákat tudni kell viselni – például amennyiben valakit zavar, ha alaposan megnézik az utcán, az jobb, ha elkerüli ezt a trendet. Az elmúlt néhány évben – köszönhetően az American Apparel iránti rajongásomnak - egyre több random színt engedek be a gardróbomba, de ilyen bátran ritkán válogatok – inkább maradok a klasszikus kombinációknál, mint a kék-zöld, bordó-barna, vagy – leggyakrabban – szürke-fekete.

MM véleménye

Ha tudatosan öltözködnék, és nemcsak ahogy esik, úgy puffan alapon, akkor a colour blocking lenne a kedvenc stílusom, és igyekeznék mindig úgy járni. Mondjuk nem a colour blocking miatt tetszik a dolog, hanem mert szeretem a minta és felirat nélküli, színes ruhadarabokat. Mondjuk ezt most pont egy bazinagy mintás pólóban és egy óriási Burton feliratú pulcsiban írom, de alapvetően megvagyok nélkülük, és szeretem a harsány színű darabokat is. Szóval nekem bejön ez a stílus, tök jó hangulata lenne a városnak, ha sokan járnának jó színes cuccokban.

MZ véleménye

Elfogult vagyok, mondhatni színmániás, szóval ez áll a legközelebb hozzám. A kabát csodálatos, a nadrág szabása szörnyű, a nyakkendőre vett nemtudommi (póló?) kicsit debiles. Summa summarum a koncepció jó, de a képen látható megvalósítás enyhén sántít.

SD véleménye

Hát, ha nem lenne minden ruhadarab más színű, akkor nem asszociálnék egy túltáplált papagájra.

FÁ véleménye

Hát ez normális embereknek magától jön össze, bármiféle divatirányzat követése nélkül. De egyébként a színes jó, de ez is az a kategória, hogy amint koncepcióvá válik és előre elképzeltté, a menő trógerkedés azonnal átmegy feketeöves gyökérségbe.

Ön szerint melyik a leginkább elfuserált trend?

 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 
Oszd meg másokkal is!
Érdekességek