Zanza!

A krémleveseket nem csak télen szeretjük, de nyáron is. A nagy melegben viszont jól esik, ha nem kell megfőzni sem az alapanyagokat, csak gyorsan pucolni, összeturmixolni, és kész is. A lehetőségek végtelenek, most csak néhány tippet adunk, mit ne hagyjon ki semmiképp.

Tejfölös uborkaleves

Hasonló leveseket számos dél-európai országban találhatunk Spanyolországtól Bulgáriáig, és ez nem véletlen: egyszer kell kipróbálni, utána nem kérdés, mi a jó benne.

DSC 5684akicsi
Fotó: Katuci

Hozzávalók (adagonként):

1 kígyóuborka
1 dl tejföl
½ gerezd fokhagyma

kapor

  1. Az uborkát meghámozzuk, lesózzuk.
  2. Rápréseljük a fokhagymát, jól átforgatjuk.
  3. Végül jöhet rá a tejföl. 15 percig pihentetjük. Botmixerrel simára dolgozzuk. Kaporral megszórva tálaljuk.

Hideg, kenyérrel sűrített paradicsomleves

Ez eléggé más műfaj, mint amit mi paradicsomleves címén megszoktunk, de nagyon jó. Érdemes néhány órával hamarabb elkészíteni, hogy összeérhessenek az ízek. Van spanyol és van olasz változata, az alapeljárás nagyjából ugyanaz, az ízesítés tér el kicsit. Az olaszok rendszerint rengeteg bazsalikommal ízesítik, a spanyol verzióba gyakran kerül egy kevés sherryecet.

shutterstock 169625648
Fotó: Shutterstock

Hozzávalók 4 főre:

80 dkg érett paradicsom
2 izmos szelet fehér kenyér (héját le is vághatják, rajta is hagyhatják)
1-2 gerezd fokhagyma
olivaolaj
só, bors
szükség szerint víz higítani

Olaszosan: sok bazsalikom
Spanyolosan: kevés sherryecet (vagy fehérborecet)

  1. A paradicsomokat kicsumázzuk, feldaraboljuk. Finnyásak hámozhatják, de nem feltétlenül szükséges.
  2. Egy tálba tesszük a paradicsomokat, sózzuk, hozzátépkedjük a kenyeret, rászeleteljük a fokhagymagerezdeket, és annyira szétmarcangoljuk kézzel, hogy neki tudjunk aztán látni a botmixerrel.
  3. Szétturmixoljuk a paradicsomos kenyeret, amikor kezd sima krém állagot ölteni, elkezdhetjük ízesíteni néhány kanál olivaolajjal, borssal, és higítani vízzel. Nem kell nagyon folyósra, ez alapvetően egy elég sűrű műfaj.
  4. Ha a spanyol iskolát követjük, most mehet bele kevés sherryecet (vagy más gyenge ecet). Ha viszont olaszosan csináljuk, akkor a felaprított bazsalikomlevek nagy részét turmixoljuk bele, de tegyünk félre pár levélkét a tálaláshoz is.
  5. Akárhogy is, a végén beállítjuk az ízeket és a sűrűséget, néhány órára behűtjük, és tálalás előtt kevés, lehetőleg minél finomabb olivaolajat csorgatunk a tetejére.

Fahéjas sárgadinnyeleves

A fahéj és a sárgadinnye kihagyhatatlan párosa a nyárnak, nagyon sokat nem kell magyarázni, dinnyerajongók mindenképp próbálják ki!

DSC 5662akicsi
Fotó: Katuci

Hozzávalók (adagonként):

1 kisebb sárgadinnye
1 dl sűrű joghurt
1 evőkanál nádcukor
1 kávéskanál őrölt fahéj 

  1. A dinnyét megtisztítjuk, felkockázzuk.
  2. Hozzáadjuk a cukrot, a joghurtot és a fahéjat, simára turmixoljuk.

Tejszínes málnaleves

Édes-savanykás, üde leves. A málna akár lehet kicsit fagyos is, annál frissítőbb lesz a leves. Málna helyett használhatunk szedret, epret, áfonyát is.

DSC 5723akicsi
Fotó: Katuci

Hozzávalók (2-3 adaghoz):

50 dkg málna
10 dkg porcukor (akár vaníliás is lehet)
2,5 dl víz
1 dl tejszín
½ citrom leve

  1. A málnát összeturmixoljuk a cukorral, a citrom levével és a vízzel.
  2. Sűrű szűrőn átpasszírozzuk a gyümölcslevet, a magokat kidobjuk.
  3. Hozzáadjuk a tejszínt, a botmixerrel átkeverjük még egyszer.
 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 
Blogmustra