10 dolog, amit gondoljon át, mielőtt drága cuccba fektet

Vannak bizonyos helyzetek, amikor valóban megjutalmazhatjuk magunkat egy-egy drágább designer darabbal, még akkor is, ha tudjuk, hogy azt nem engedhetnénk magunknak. Ha valami ennyire új és fényűző dologra fájna a fogunk, akkor azért a vásárlás előtt nem árt átgondolni még egyszer, hogy biztosak vagyunk-e abban, hogy ennyi pénzt szeretnénk kidobni egy márkajelzésért az ablakon. A stylecaster.com szerkesztői ezúttal összegyűjtöttek pár jó tanácsot, aminek segítségével könnyebben dönthetünk egy ilyen életbevágóan nehéz ügyben! Nézze meg, hogy mi az a tíz kérdés, amit feltétlenül tegyen fel magának vásárlás előtt!

1. Nincs már a szekrényemben valami hasonló?

Vessen egy pillantást a ruhatárára és nézze meg, hogy abból, amit éppen drága pénzen kíván megvenni, van-e valami hasonló a szekrényében. Ha a válasz igen, és tegyük fel, a szóban forgó ruha egy csodálatos fekete koktélruha, akkor korántsem biztos, hogy szüksége van még egy hasonlóra és jóval drágábbra. Ráadásul mutatós kis fekete ruhákat jóval olcsóbban is be lehet szerezni a piacon. Ne dobjon ki az ablakon pénzt olyanra, amit alig fog viselni.

2. Ritkán vásárolok vagy fast-fashion függő vagyok?

Senkit ne ítéljünk el amiatt, mert szereti a fast-fashion üzletek kínálatát és árait. De van, hogy érdemes átgondolni, hogy miért veszünk havonta egy új táskát, amikor ennyi erővel például a befektethetnénk egy 3000 dolláros (675 ezer forint) Céline táskába is, ami garantáltan nem fog sem elkopni, se kimenni a divatból az elkövetkezendő évtizedekben. Végülis, ha valaki vásárol egy új autót, vagy új házat, akkor amellé sem vesz még több kisebb autót vagy házat néhány hónappal később, nem igaz? Viszont ha jobban szereti, hogy sok különféle táska van a gardróbjában, akkor elképzelhető, hogy önnek nincs szüksége szuper-drága designer táskára.

491414331
Timur Emek

3. Ki tudok fizetni ezért ennyi pénzt?

Ha ez a kérdés felmerül, az már nem jó jel. Egyik pár Isabel Marant csizma sem ér meg annyit, hogy emiatt ne tudja később befizetni a telefonszámláját vagy a diákhitelét abban a hónapban. Ha úgy érzi, hogy nem tud bőrcsizma nélkül élni, akkor rakjon félre minden hónapban annyit, amennyit tud és vegye meg bűntudat nélkül pár hónappal később. Ha szerencséje lesz, addigra talán már le is lesz árazva.

4. Úgy is kellene nekem a ruha, ha kivágnák a címkéjét?

A legtöbb divatmániásnak fontos, hogy benne maradjon a ruhában a luxust jelképező címke: de gondolja át, mi lenne, ha nem lenne mondjuk belevarrva adott kiskabátba, hogy Dior? Akkor is olyan kihagyhatatlan üzlet lenne egy egyszerű fekete kabát több százezer forintért? Ha úgy gondolja, igen, akkor vegye meg, de csak azért ne vásároljon soha semmit, mert márkás!

5. Ha nem létezne az Instagram, akkor is akarnám ezt a ruhát?

Az elmúlt években valami miatt divat lett, hogy az emberek egyszerűen azért vesznek meg valamit, hogy azt később feltölthessék a közösségi oldalakra és megmutathassák azt követőiknek. Sajnos ilyen világban élünk, hogy nem azért veszünk meg valamit, mert az nagyon tetszik, hanem azért, mert szeretnénk, hogy tulajdonunkról mások is tudjanak. Amennyiben csak emiatt pazarolna el egy vagyont egy Balenciaga táskára, akkor inkább ne tegye.Kit érdekel, mit gondolnak az Instagram-követők?

450758846 (1)
Kirstin Sinclair / Europress / Getty

6. Befolyásolják a reklámok a vásárlásban?

A rengeteg online promóciónak és egyéb tolakodó reklámnak köszönhetően naponta többször is fáj a fogunk olyan dologra, amiről tudjuk, hogy nem engedhetjük meg magunknak. A netes vásárolgatás veszélyes, mert nagy rá az esély, hogy olyan terméket is a virtuális kosárba dob, amire nincs szüksége és pénze. Gondoljon csak bele, amikor reggel felkelt, még nem érezte úgy, hogy szüksége lenne egy 600 dolláros (134.990) Phillip Lim blúzra, ez akkor változott meg, amikor kapott egy értesítést a butikból, hogy a mai rendkívüli leértékelés miatt 20 százalékkal olcsóbban beszerezheti a terméket. Persze, ha már régóta vágyik egy pár designer farmerre és a kedvenc üzletében 30 százalékos kiárusítás van, akkor hajrá! De annak semmi értelme, hogy kiadjon egy újabb pár cipőért 120.000 forintot, csak mert látott egy hirdetést az interneten. Legalább járjon utána kicsit, hátha máshol olcsóbban megkapja!

7. Hányszor fogom én ezt felvenni?

Reális kérdés, főleg ha csak egy különleges alkalomra keres ruhát vagy cipőt. Ha nem fér bele a havi költségvetésébe, akkor inkább keressen hasonló, de olcsóbb árkategóriás ruhát. Ha például ön a munkahelyén sose visel magassarkú cipőt, mert fáj benne a lába, akkor felesleges kiadnia több mint százezer forintot egy Manolo Blahnik cipőért. De ha mondjuk ügyvédként dolgozik, akkor valószínűleg mindig lesz hely a szekrényében egy drága és jól szabott Kenzo blézernek, vagy Louboutin cipőnek. Gondoljon csak bele, miért költené olyanra a nehezen megkeresett pénzét, ami később csak porosodik a szekrényben?

482099491
Timur Emek / Europress / Getty

8. Csak azért venném meg, mert láttam egy divatbloggeren?

Bár valóban vannak a blogger és street-style szférának jó ízléssel megáldott szereplői, azért nem érdemes drága pénzen megvenni valamit, mert rajtuk egy beállított kép erejéig jól mutatott a cucc. Ne feledkezzen meg róla, hogy a legtöbb szerkesztő és sztárblogger ajándékba kapja a tervezőktől a ruhákat, éppen az olyan esendő divatmániások miatt, akiket így ösztönöznek arra, hogy menjenek és vegyék meg a hírességen látott Miu Miu vagy Stella McCartney ruhát. Ráadásul a legtöbb ilyen ruha nem is építhető be olyan könnyen a hétköznapi emberek ruhatárába. Inkább alakítsa ki ön is saját egyedi stílusát, és viseljen olyan darabokat, amiben jól érzi magát!

9. Lehet, hogy megkaphatom ugyanezt kevesebb pénzért is?

Minden nagyobb bevásárlás előtt érdemes körülnézni, hátha valamelyik másik üzletben jóval olcsóbban kapható a kiszemelt tétel. Járja be a vintage boltokat valamint az etsy.com és a ebay.com eladóinak kínálatát is. Az interneten szinte minden márka oldalán fel lehet iratkozni a kedvezményekről szóló hírlevelekre, de szerencsére már fut ennek gyűjtő oldala is Shop It To Me néven. Azt is nézze meg a biztonság kedvéért, hogy a fast fashion boltok nem csépelték-e már el azt a különleges dizájnt, amit kinézett, igazi lúzerség mondjuk megvenni a tervező méregdrága csipkeruháját vagy skortját, ha a Zara leárazáson megszólalásig hasonló termékeket hajigálnak az ember után pár ezerért.

10. Ez nem csak egy szezonális szerelés?

Persze nem minden ruhadarabunknak kell örök klasszikusnak lennie a szekrényben, de nyilvánvaló az is, hogy nem mindig érdemes befektetni a kollekciók egy-egy felkapott slágerdarabjába. Például már most borítékolható, hogy Alexander Wang Parental Advisory feliratú 1000 dolláros (224.900 forint) pólóját vagy a Givenchy 900 dolláros (202.439 forint) virágos Birkenstock-stílusú papucsát senki nem fogja és nem is akarja majd hordani a következő szezonban. Szóval olyanra ne adjon ki egy zsák pénzt, amit a szezon lejárta után nem lesz kedve többet hordani. Inkább olyanba fektessen be, amire feltétlenül és hosszútávon szüksége van.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek