OFFLINE

Pénteki süti: az igazi dán vajaskeksz

2014. június 27., péntek 09:29

Tele van a net kamureceptekkel, amik azt ígérik, hogy otthoni körülmények között is tudunk reprodukálni egy sütit, amit egyébként csak boltban vagy drága cukrászdákban tudunk megvenni, és ott sem biztos, hogy értelmes minőségben, nem ipari adalékokkal turbózva. 

Ez a recept biztosan tökéletes, és ha betartjuk az egyszerű, de szigorúan követendő elkészítési módot, soha-ki-nem-fogyó dán vajas kekszes dobozunk lesz otthon. És mivel itt a nyári szünet, jobb is szem előtt tartani, hogy gyerek otthon keksz nélkül nem maradhat!

2013. máj 032
Fotó: Piszke

A süti addiktív íze a só/cukor/vanília egyensúlyán múlik, próbáljuk meg a sót pontosan kimérni, nálam ez épp egy csapott kávéskanálnyi (mokkáskanálnyi).

Ha pedig klasszikus omlós linzerre vágyunk, arra itt egy tepsis verzió.

Hozzávalók: (2 nagy tepsi kekszhez)

15 dkg nagyon (!) puha vaj
1gr finomszemű só
kisujjnyi darab vaníliarúd kikapart magja ( a kivonat nem jó, mert folyadékot visz a tésztába)
6 dkg porcukor
22 gr tojásfehérje
17 dkg liszt

  1. A vajat tegyük ki fél napra a konyhába, hogy tényleg teljesen lágy legyen – ha mikrózzuk, nem fog egyenletesen melegedni, és tönkreteszi a tészta állagát, ha keményebb, nagyon nehéz lesz a habzsákból kinyomni a kekszeket.
  2. A sütőt melegítsük elő 180 fokra, 2 nagy tepsi alját béleljük sütőpapírral.
  3. A lágy vajhoz mérjük hozzá a sót és a mixer legnagyobb fokozatán két perc alatt verjük habosra.
  4. A porcukorral keverjük el a vaníliamagokat, adjuk hozzá a vajhoz, még egy percig keverjük.
  5. A tojásfehérjét egy villával verjük gyenge habbá, és adjuk a tésztához, egyenletesen keverjük el.
  6. Keverjük hozzá a lisztet is a mixer legkisebb fokozatán, a végén lapáttal forgassuk át a lágy habos tésztát, hogy teljesen homogén legyen.
  7. Töltsük csillagcsővel ellátott habzsákba (ez a klasszikus forma, de akár egy jó fél centire kivágott sarkú zacskó is megteszi, ha más nincs) és a puha, krémszerű tésztából nyomjunk kis karikákat vagy W alakot a sütőpapírra.
  8. A sütő középső rácsán 8-10 perc kell a süléshez, mikor a kekszek széle kezd enyhe aranyszínűvé válni, már vehetjük is ki.
2013. máj 038
Fotó: Piszke
 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

JÓ FÉNYEKET Szelfi tippek kezdőknek és függőknek

Fejlődni mindig lehet, és garantálom, hogy az itt felsorolt tippek közül még a Kardashian lányok sem ismerik mindegyiket! Sosem értetted, másnak hogy lesznek mindig tökéletesek a képei? Hát így

ÚTIKALAUZ ANATÓMIÁBA Miért olyan makacs az ekcéma?

A világ egyik legelterjedtebb bőrbetegsége, gyakran hosszú hónapokig vagy évekig is eltarthat, ameddig javulni kezd az állapot. Sőt, gyakran a terápia ellenére hullámzó ritmusban, újra és újra visszatérnek a tünetek. Min múlik a tartós gyógyulás?

LELKI ZÓNA A szépség mellékhatásai

Ami szép, az jó is! Ez az összefüggés automatikus működésbe lép, ha más emberekről mondunk ítéltet – akkor is, ha racionális énünk nem ért egyet vele. A kedvező fizikai megjelenés átterjed az egyén megítélésének más dimenzióira is.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta