OFFLINE

Pénteki süti: a Pavlova, ami NEM habcsók

2014. június 20., péntek 14:28

Nevét Anna Pavlova balerináról kapta, az ő tiszteletére készült valamikor az 1920-as években. Bár Ausztrália és Új Zéland egyaránt magáénak vallja a receptet, valamivel több forrás igazolja az új-zélandi eredetet. A desszert mindkét országban népszerű, arrafelé egész évben gyakran találkozni vele, gyakran szerepel ünnepi menüsorokban. Európában és az USA-ban viszont általában nyáron kerül elő, mivel legjobb kísérői a friss, bogyós gyümölcsök.

A Pavlova nem habcsók, a hófehér burok, ha jól csináltuk, kívül roppan, belül könnyű és lágy, mégis szilárd. A habból egy kosárforma burkot sütünk, ebbe kerül a tejszínhab és a gyümölcs.

Nemcsak a felesleges tojásfehérjék egyik legjobb eltüntetési módja, hanem a nyár egyik joker édessége is: nincs olyan bogyós gyümölcs, amivel ne lenne jó. Nagyjából tíz perc a munka vele, egy enyhén meleg sütő a legnagyobb kánikulában is kibírható, cserébe magas hűha-faktorú édességet kapunk.

A gyümölcstől függően a joghurtot a krémben lecserélhetjük ugyanannyi tejszínre is, ekkor már plusz cukor se nagyon kell bele – a fehér burok épp elég édes a tejszínnel és a gyümölcsökkel együtt.

2013. máj 070
Fotó: Piszke

Töltetlenül, alufóliába csomagolva több napig eláll, de megtöltve, hűtve, ha a tejszínbe habfixet rakunk, egy éjszaka alatt sem ázik el a tészta, az ízek viszont csodálatosan összeérnek - így ennyivel akár előre is készülhetünk egy vendégségre.

A keverési idők és a mennyiségek, valamint a sütési hőfok és idő betartása fontos, hogy ne repedjen/barnuljon sütés közben a sütink.

Hozzávalók:

120gr tojásfehérje ( 4 tojásból)
180 gr cukor
7 gr étkezési keménytő
1 teáskanál fehérborecet/ almaecet (5%-os)
2 dl tejszín
20 dkg görög joghurt
25-30 dkg málna

A sütőt 150 fokra előmelegítettem.

  1. A szobahőmérsékletű fehérjéket lágy habbá verjük, majd mikor ezt az állagot elérte, fokozatosan hozzáadunk a cukorból 15 dekát. Fényes, kemény habbá verjük (ez 4-5 perc még a mixer legnagyobb sebességénél) , majd a gépet végig járatva hozzáadjuk a keményítővel elkevert maradék 3 deka cukrot - így könnyebben lesz homogén a habban a keményítő.
  2. További 2 perc után hozzáadjuk az almaecetet is, és még egy percig verjük tovább. Ekkor fényes, sűrű hab állagúnak kell lennie.
  3. A habot 20 centi átmérőjű körben sütőpapírra halmozzuk. Egy evőkanál hátával formázzuk nagyjából szabályosra, kb. 5 cm magas legyen a külső széle - mivel a középen kissé le kell nyomkodni, és egy enyhén befele lejtő mélyedést kell kialakítani, ahova a tejszínhabot pakolhatjuk majd. (a cuki csücsköket kanállal, felhúzó mozdulattal tudjuk kialakítani)
  4. Az előmelegített sütő alsó felébe rakjuk, a hőfokot azonnal levesszük 100-ra, és a süti fölé berakunk egy nagyobb tepsit, hogy elkerüljük a barnulást.
  5. 80 perc után a sütőt lekapcsoljuk, a sütőajtót félig kinyitjuk, és így hagyjuk bent még 40 percet szikkadni a sütit.
  6. A jól behűtött tejszínt 1evőkanál porcukorral kemény habbá verjük, beleforgatjuk a joghurtba, a tészta tetejébe töltjük és megszórjuk a málnával.
2013. máj 097
Fotó: Piszke
 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

MAI MANÓ 6 híres első kép a természettudomány világából

A tornádóról egészen odáig a legtöbben azt hitték, csak valami babonás mendemonda, ami nem is létezik. Híres első képek.

SCHRÖDINGER Közeli vagy távoli jövő a fejátültetés?

A sajtóban néha elő-előbukkan egy hangzatos főcím, néha olyan is, amely 2017 végére már komplett fejátültetést is sugall. Mennyi igazság lehet ezekben? Hol tart a tudomány jelenleg?

HEALTH A legjobb módszer, ha leszoknál a dohányzásra

A leszokás sikerrátája "natúrban" csak 5-7 százalék. Ha viszont felkészülten állsz neki, ezt 50-70 százalékra növelheted. Leszokás lépésről, lépésre.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta