Zanza!

Ki ne vágyna ebben a fülledt melegben valami nagyon finom, jeges, hűsítő italra? Ugye ismeri a képet, amikor a hideg frissítő hatására pára csapódik le, és apró cseppek ereszkednek lassan lefelé a pohár külső falán? És amikor bele is kortyol a pohárba? Nos, pontosan ez az a jelenet, amire gondolni lehet, amikor az irodában/autóban/lakásban elromlott a légkondi, vagy hiába küzd, csak nem képes enyhíteni a hőséget, és apró izzadságcseppek gyöngyöznek a halántékán.

Mi is így vagyunk ezzel, ezért is gyűjtöttünk össze néhány nagyon finom alkoholos italkülönlegesség-receptet. Persze, nem feltétlenül ajánljuk, hogy hétköznap, napközben szürcsölje el ezeket az italokat, de hétvégén szabad a vásár, az összeset kipróbálhatja.

Uborkás Sangria

shutterstock 130200737

Az uborkának rengeteg jó hatása van, már csak emiatt is érdemes elkészíteni ezt a frissítőt. Túl sok minden nem kell hozzá, a következők alkotják:

  • 1 uborka (a közepén a magos részt ki kell vágni) szeletelve
  • 1 lime szeletelve
  • friss mentalevél
  • 1 dl citromlé vagy limelé
  • méz ízlés szerint
  • fél üveg üveg száraz fehér bor
  • fél liter nagyon hideg szénsavas víz
  • díszítésnek mentalevél ajánlott

Az összes hozzávalót keverje össze és minimum 2 órán keresztül hagyja állni az italt a hűtüben. Miután az ízek jól összeértek, töltsön fel egy nagy kancsót jégkockával, majd tegye bele a már egyébként is lehűtött italt, és egy fakanállal jól keverje össze. Azzal számoljon, hogy nem lehet abbahagyni, ha egyszer elkezdte inni. Tipp: ha még több gyümölccsel szeretné megspékelni az italt, nagyon jó ízt ad neki még a mézdinnye, vagy a sima sárgadinnye.

Epres, ribizlis vodka

  • 2 dl jó minőségű vodka
  • 8 darab eper/két marék ribizli
  • 8 dl limonádé
  • eperdarabok és mentalevél a díszítéshez

Rakja tele a kancsót jégkockával és öntse bele a vodkát, a limonádét és a felszeletelt epret/megtisztított ribizlit. Persze, ha erősebbre vágyik, simán önthet bele még egy kis vodkát.

Blue curaçao ananásszal

Fiatal koromban az egyik kedvenc italom a Blue curaçao volt. Valószínűleg sokkal inkább a színéért kedveltem, mint ízéért, és ez most sincs másképp. Ennek a hűsítőnek is remek színt kölcsönöz, jó, persze az ízén is dob. 

  • 4 pohár jégkocka
  • 2,5 dl ananászlé
  • 1 dl blue curaçao
  • 1 dl fehér rum
  • 1 dl sűrített kókusztej
  • díszítésnek koktélcseresznye és ananász

Tegye turmixgépbe a hozzávalókat és addig turmixolja amíg homogén nem lesz. Ezután öntse poharakba az italt, és díszítse fel a poharat a gyümölcsökkel.

shutterstock 183207269

Szinte Mojito

Ez az egyik legjobb frissítő amit kóstoltam. A menta és a bazsalikom frissítő hatású, a lime oltja a szomjat, a rumtól meg kellemesen elbódul az ember. Ez gyakorlatilag egy Mojito, csak cukorszirup helyett mézzel, és egy kevés plusz bazsalikommal.

  • Egy csokor menta-, és bazsalikomlevél
  • 2 lime kifacsart leve
  • 1 l szódavíz
  • 3 dl fehér rum 
  • édesítőnek, méz ha szükséges
  • sok tört jég

Tört jég ajánlott ehhez az italhoz, mivel nem lenne szerencsés a menta és a bazsalikom miatt turmixgépbe tenni csak, hogy a jégkocka összemorzsolódjon. Tehát töltse tele a kancsót tört jéggel, öntse rá a rumot, lime levét és a szódát, majd csipkedje bele a leveleket és kész.

Vino tinto, gyümölcsökkel (bor gyümölcsökkel)

Ezt a receptet még Spanyolországban tanultam, igazából egy teljesen egyszerű ital, a lényeg, hogy vino tinto legyen az alapja. Vagy egyéb, száraz, finom vörösbor. Egyébként mi ezt hívjuk bólénak.

  • 2 citrom
  • 2 narancs
  • 1 l vino tinto/vörösbor
  • 2 alma

A felkockázott gyümölcsök felét dobja a kancsóba, egy fakanállal nyomkodja szét, majd töltse tele a kancsót jéggel. Öntse rá a bort, dobja bele a maradék gyümölcsöt és kész. Tényleg remek szomjoltó, de vigyázzon, könnyen a fejébe szállhat!

shutterstock 191967467

Eper, kókusztej és Malibu

A Malibu is a tipikus fiatalkori buli hangulatot idézi, ebben a változatban viszont tényleg finom hűsítő. Viszont vigyázzon, tömény, mivel ez nincs felöltve egy liter szódával.

  • 10 darab eper
  • 1,5 dl kókusztej
  • 3 dl eperlikőr
  • 3 dl Malibu

Az összes hozzávalót tegye a turmixgépbe jó sok jég kíséretében és turmixolja simára. Ha nagyon édes a lötty, facsarjon bele lime-ot, vagy citromot.

Uborkás gin tonikkal

A gin és a tonik az egyik legjobb szomjoltó a nyári melegben, főleg, ha még kígyóuborka is társul hozzá. 

  • 1/4 kígyóuborka
  • 4 cl gin
  • 1,5 dl tonik

Tegye shakerbe a gint, az uborkát és pár kocka jeget, majd alaposan rázza összes és öntse ki egy pohárba. Az egészet öntse fel a tonikkal, és ha szükséges, további jégkockákat tegyen bele. Erről tényleg nem lehet leállni!

shutterstock 173568974

Fröccs, fröccs, fröccs!!!

Sokak kedvenc nyári itala a fröccs, igazából mindegy, hogy fehér borból vagy roséból készül, a lényeg, hogy jó hideg legyen. Ja, azért az sem mindegy, hogy milyen a bor minősége persze. Itt az arányok szabadon választhatók, de hogy mégsem a megszokott hosszú lépést, vagy vicét igya, spékelje meg az italt pár fűszernövénnyel. Nagyon kellemes bele a friss mentalevél, rozmaringés a citromfű is.

+1: Sör nyáriasan

Ugyanez a helyzet a sörrel is, mint a fröccsel, dobjon a jéghideg sörbe kicsit megtört citromfüvet, vagy bazsalikomot, nagyon jó ízt fog neki adni.

 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 
Blogmustra