Csemegeuborkateszt: most akkor lesz belőle királyfi?

A csemegeuborka az egyik olyan savanyúság, amit évszaktól függetlenül lehet enni, a gyerekek is szeretik, és egyaránt jó pörkölthöz, zsíros és szárazabb főtt ételekhez, zsíros kenyérhez és salátába is. Sőt, nyáron, jéghidegre hűtve remek nass, persze, csak a kovászos uborka után.

Számunkra a jó csemegeuborka, nagyon ropogós, kevésbé édes (de ha már nagyon muszáj édesíteni akkor legalább ne édesítőszer legyen benne), alig ecetes, apró és jó sötét színű. Ja, igen, az is nagyon jó, ha rücskös a külseje és nem sima.

Ezek alapján kerestük a legjobbat a nyolc közül és azt kell, hogy mondjuk, egészen jó a hazai felhozatal csemegeuborkák terén. Nyilván most is belefutottunk egy-két elképesztően botrányos dologba, és rendesen csodálkoztunk is, hogyan van mersze bármelyik boltnak ezeket kirakni a polcra. De az még csak hagyján, hogy ilyet árulnak, de ki az, aki ezt tényleg meg is veszi?! Ahelyett, hogy bedől valami ostoba marketingnek, inkább olvassa el a kóstoló eredményét, és válassza a legjobb terméket!

IMG 8212

Összesen nyolc terméket tettünk az asztalra, leginkább a 3-6centis uborkákat vettük (ahol nem volt ilyen, a legkisebbet vettük, de maximum 4-7 cm) és kizárólag íz alapján választottuk ki, hogy melyik a legjobb. Tehát semmiféle tudományos szempont - összetevők, gyártási eljárás, stb - alapján nem vizsgáltuk a termékeket, kizárólag arra voltunk kíváncsiak, hogy melyik a legfinomabb. A tesztcsapat a szerkesztőségből összeverbuvált ínyencekből és nem ínyencekből áll, és azt próbáljuk meg eldönteni, hogy mi az, amit érdemes megvenni.

A teszteken vannak olcsóbb és drágább termékek is, az árak miatt DIREKT nem teszünk különbséget, ugyanis többször kiderült már, hogy nem mindig az a jó, ami drága - így alakult, hogy egy időben kóstoljuk, pontozzuk ezeket a termékeket.

Ha ötletük van, hogy mit teszteljünk, írjanak nekünk levelet!

Tudjuk, hogy nem szoktuk vizsgálni az összetevőket a kóstolókon, most sem tesszük, azt viszont szerettük volna jelezni, hogy melyek azok az uborkák amelyekben édesítőszer van, mert sokan allergiásak rá, vagy csak egyszerűen az ízét nem bírják elviselni. Mi az utóbbi csoportba tartozunk, szóval megkönnyítjük a helyzetüket, hogy ne kelljen az összes címkét részletesen átolvasniuk vásárlás előtt. Íme az uborkák:

8. Auchan csemege uborka, 1 pont

Ez valami elképesztő, hogy mennyire átlagon aluli az auchanos csemegeuborka. Amit mentségére fel tudunk hozni az az, hogy cukor van benne szacharin helyett, és nagyjából ennyi. Szörnyen néz ki, puha, mállik, sápadt, kolleganőnk szerint olyan, mint egy bárányhimlős varangy, csak ebből nem lesz királyfi...

IMG 8214

„Jé, megfogtam, és lemállott a széle. Meg is kóstoltam, és ez az alulmúlhatatlan, elmondhatatlan mélypont. Komoly erőfeszítés kellett, hogy ne köpjem ki azonnal. Ecetes uborkapuding, a rosszabbik fajtából.” „Ennek már az állaga sem bizalomkeltő, annyira puha... Lehet, hogy rohadófélben van? Az ízén is ez érződik. Dobjátok ki!” „Ez az abszolút bébipapi, egyszerűen szétomlik mielőtt még a számba raknám. A kinézete meg olyan, mint egy nagyon lázas (sápadt) bárányhimlős varangynak. SOHA kategória.” „Oké, az előbb tévedtem, ez minden eddiginél szarabb. Konkrétan undorító. Feldolgozhatatlanul. Szörnyű íz és állag, és rettentően taszítóak a szemölcsei. Sajnos az 5ös skála kevés, ez bőven a 0 alatt van.

7. Aldi: Garten Krone cornichons, 6,5 pont

Upsz, eléggé alul maradt most az Aldi, talán azért mert ez volt az egyetlen olyan uborka, amelyikben mesterséges édesítőszer van. Nem is nagyon ragoznánk tovább, drága is, rossz is, és még az sem megnyugtató, hogy nem a legutolsó lett.

IMG 8222

„Cuki, apró, göcsörtös ubik. Nagyon ropog, viszont cukrozott-poloska íze van.” „Dől belőle az ecetszag. Az íze elsőre édeskés, majd az utóíze túlságosan savanyú.” „Ez valami botrányosan rossz ízű, bár az uborka tök jól ropog, de ez sajnos nem elég.” "Szörnyen édes és csúnya is, de az állaga ennek is tűrhető."

6. Eko csemegeuborka 12,5 pont

Szintén rendben van, nincsen benne édesítőszer, az uborkák viszont puhábbak, mint ahogyan mi szeretjük, és túl van ecetezve, kaprozva. A második legdrágább uborka a kóstolón, minket nem igazán győzött meg, sajnáljuk.

IMG 8224

„Ez meg annyira apró, hogy egyszerre kettőt kell a bekapnom, hogy úgy tűnjön: igen, valami a számba került. Elég érett (azaz kicsit puha), de az íze nagyon jó. Tisztára olyan, mint az ecetes uborkáé.” „Sok ecet, sok kapor. Meg tudnám enni, nem drámai, de nem is nagy öröm. Afféle középszer.” „Íze semmi, de pont emiatt jó. Vagyis kicsit szacharinos [nem az, a szerk], de ettől még nem szar. Kellemesen ropog az ubi.” „Ez a tökéletes sztereotípiája az iszonyú csemege uborkának. Gratulálok."

5. Lidl: Freshona csemege uborka, 13,5 pont

Ezt egy kicsit kakukktojásnak éreztük, mert eléggé eltér a megszokott csemegeuborka íztől, emiatt nem is kapott túl jó értékeléseket, pedig nem egy rossz termék, persze annak, akinek bejön a hagymás, fűszeres savanyúság. Annak ellenére, hogy ezen a vakteszten nem ért el jó helyezést, mégis arra buzdítanánk önöket, hogy kóstolják meg, és írják meg nekünk tapasztalataikat!

IMG 8218

„Határozottan keserű, emellett kellemetlenül dominál a kapor íze. Ráadásul enyhén csípős is.” „Megint egy dudoros versenyző. Olyan íze van, mint az érett izzadtságnak. Undi.” „Ez iszonyúan fűszeres, ami nekem bejön! Borsos, pikáns (de sajnos nem csípősen) meg édes is, nagyon klassz! Az uborka jól ropog.” „Émelyítően édes miközben túl fűszeres, és bűn ronda. Mondjuk ez nem szempont, de akkor is, ne már!"

4. Penny Market csemegeuborka, 16pont

Ismét egy saját márkás amiben nincsen semmilyen ízfokozó és mesterséges aroma, viszont sajnos ez nem elég ahhoz, hogy jó íze is legyen. Igazából nincs sok baj ezzel az uborkával, csak éppen íze sem sok van. Jól lehűtve, egy jó kis marhapörkölt mellé azért el tudjuk képzelni.

IMG 8217

„Picit puha, az íze átmenet a kovászos és a csemegeubi között. Egyáltalán nem rossz!” „A nemjóját, de savanyú! Az ízéről ennél többet nem is tudok mondani. Ettől eltekintve az állaga elég jó, kellemesen ropogós.” „Nem édes, és nem is nagyon ropog. Én az édesebbeket szeretem, de ettől függetlenül nem rossz.” "Hé, ez finom, és az állaga is jó. Kellemes termék."

3. Tesco csemegeuborka, 17 pont

A tescós uborkára senki nem panaszkodott (pedig meglehetősen a mezőny végére került a kóstolásban, amikorra azért már nagyon szabadulnának a vállalkozó kedvű kollégák), sőt, kifejezetten dícsérték. Az ára jó, az összetétetele közepes: mesterséges édesítő helyett cukor, ízfokozó helyett pedig "természetes fűszeraroma".

IMG 8221

„Kissé megtermettebb az eddigieknél (nem annyira csenevész). Az íze is elég jó, habár az elején kissé édes...” „Kifejezetten jó, ropogós állag. Ízre ez is kicsit kovászos-jellegű.” „Jól ropog, és az íze is jó. Nincsen-vele-baj termék.” „Ó bazz, szörnyű ez a mellékíz, de állagra még ez is elmegy."

1. Spar csemegeuborka, 17,5 pont

Hasonlóan a tescóshoz, ebben is rendes cukor van és természetes fűszeraroma, talán nem véletlenül végzett ez a két csemegeuborka a vakteszt első két helyén. Ebben a termékben csak annyi kifogásolható van, hogy erősen ecetes, de aki ezt szereti, a sparos uborka lesz a nyerő. Amit fontos megemlíteni, ez a legolcsóbb csemegeuborka a kóstolón, és holtversenyben húzta be az első helyet a legdrágább termékkel. Szép teljesítmény!

IMG 8223

„Fojtó ecetíz. Az állaga rendben lenne, de nem jó, szétmarja a számat.” „Az állaga kiváló: nem túl kemény, és nem is túl puha. Az íze is elmegy. Savanykás, talán valami ilyesmire vágyom egy paprikás krumpli mellé.” „Jól ropog, viszont nagyon érezni benne a kaprot, amit nem szeretek, de szerencsére nem émelyítőn. Az uborkák jó sötétek, nincs vele bajom, de nincs sok íze.” „Állagra jó, roppanós, halvány mellékíz."

1. Bonduelle csemege uborka, 17,5 pont

Ne tévesszen meg senkit, hogy a Bonduelle francia cég - a csemeguborkája teljes mértékben hazai. Édesítésként cukor van benne, és egy teljesen jó termék, a nagy név ezúttal megfelelt az elvárásoknak, és bejött az első helyre. Természetesen ez volt a legdrágább a kóstolón, ami pontszámban holtversenyben végzett elöl a legolcsóbb Sparossal. Azt inkább az ecetes vonal kedvelőinek, a Bonduelle-t pedig a visszafogottabb uborkák rajongóinak javasolnánk.

IMG 8220

„Átlagosan jó ipari csemegeuborka. Nem mondom, hogy extrafinom, de legalább nem nagyon rossz.” „Bár a körítés a házi ubira emlékeztet, és nem kellemetlen az íze sem, de rontja az élvezhetőségét, hogy kissé mentolos, és mintha halak között nőtt volna fel (pedig ez NEM tengeri uborka).” „Ez nagyon finom! Édes, ropog, olyan mint az egyes (Spar, csemegeuborka - a szerk.), csak jobb.” „Tök átlagos, tényleg, nem túl finom, de ki lehet bírni."

Termék neve Ára Fajlagos ára Pontszám Itt vettük
Bonduelle csemege uborka 569 1896 17,5 Tesco
Spar csemegeuborka 329 889 17,5 Interspar
Tesco csemegeuborka 399 1140 17 Tesco
Penny csemegeuborka 399 1140 16 Penny Market
Freshona csemege uborka         399 1078 13,5 Lidl
Eko csemegeuborka 493 1425 12,5 Auchan
Garten Krone cornichons 399 1330 6,5 Aldi
Auchan csemege uborka 395 1128 1 Auchan
 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 
Oszd meg másokkal is!
Érdekességek