Itt a nyár: bodzaszörpös-epres majdnemfagyi

Csak majdnemfagyi, mert valójában ez egy sorbet. Vagy sörbet. Vagy szorbé. Ahogy tetszik.

Az eper és a rebarbara a tavasz-kora nyár igazi sztárpárosa: mehetnek pitébe, vagy lepényre, nem lehet ezzel a duóval mellélőni. Most sorbet-t (ejtsd: szorbé) készítettünk eperből és rebarbarából, kiegészítve a szezon harmadik nagy kedvencével, a bodzával.

EperRebBodza2
Ötvös Zsuzsanna

A sorbet alapvetően vizes alapú fagylalt, tehát nem tartalmaz tejterméket, csak a gyümölcsöt némi vízzel és cukorral kiegészítve – most a vizet cseréltük le bodzaszörpre. Nagyon intenzíven gyümölcsös, hűsítő lesz a végeredmény!

Hozzávalók:

500 g eper (megtisztítva mérve)
150 g rebarbara (megtisztítva mérve)
kb. 70 g cukor (ízléstől, illetve az eper édességétől függően
2 tk. balzsamecet
2 dl bodzaszörp

1. Az epret negyedekbe vágjuk, a rebarbarát felkarikázzuk, és sütőtálba tesszük. Megszórjuk a cukorral, rálocsoljuk a balzsamecetet, és alaposan összeforgatjuk. 150°C-ra előmelegített sütőben 20 percig sütjük. A sütés során a cukor karamellizálódik, és nagyon koncentrált gyümölcsíz lesz a végeredmény.

2. A sült eper-rebarbara elegyet botmixerrel pürésítjük, majd hozzákeverjük a bodzaszörpöt. A sorbet alapját hűtőben teljesen kihűtjük.

3. A sorbet alapját a legegyszerűbb fagylaltgépben kifagyasztani, és így lesz a legjobb a kész sorbet állaga is. Ha nincs fagylaltgépünk, akkor se essünk kétségbe: tegyük egy dobozban a fagyasztóba és botmixerrel keverjük át jó félóránként, míg meg nem fagy.

 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 
Oszd meg másokkal is!
Mustra