„Kicsit iszogattunk előtte, így maradt spontán”

Herczeg Zoltán divattervezővel a Fekete Levesben kapott szerepe apropóján beszélgettünk. Az extrém kollekcióiról ismert designer drogdílert alakít Novák Erik akció-vígjátékában, saját halálának eljátszása mellett egyre inkább Los Angelesbe áttevődő divattervezői karrierjéről is kérdeztük.

„Novák Erik kedves régi jó barátom, láttam az eddigi két munkáját, a Nyócker az egyik, a Zuhanórepülés a másik. Mindkettő nagyon tetszett, ebből következhet, hogy ez a harmadik film is biztos nagyon jó lesz, és ha ő azt gondolta, hogy én alkalmas lehetek egy ilyen szerep megformálására, akkor lehet, hogy igaza van, mivel ő egy tehetséges rendező. Én meg a kihívás elől nem szoktam elszaladni, engem is érdekelt, hogyan tudok a feladattal megbirkózni, úgyhogy belevágtunk. Azt mondta az Erik, játsszam én a díler szerepét, és eljátszottam. Johnny Depp a kedvencem, zseniális volt a Félelem és reszketés Las Vegasban című szintén zseniális filmben, ő járt a fejemben, hogy ő hogy csinálná meg és próbáltam kábé úgy megoldani. Nyilván iszogattunk előtte, hogy kissé hangulatba kerüljünk, így maradt spontán és valószínűleg hiteles, eredeti” – kezdi Herczeg, aki jelmeztervezőként nem próbálta ki magát a filmben.

Művéres relikvia lett a fehér pólóból

„Annyira kevés volt az idő, és amikor én belekeveredtem, már javában ment az egész, egyszerűen nem volt rá alkalom. A saját ruhámat persze én alkottam, és Vágvölgyi B. Andrást öltöztettem még, de mindenkinek megvolt a saját ruhája, nem volt erre szükség. Így volt hiteles, hogy mindenki a saját ruhájában nyomult” – mondja a tervező, akinek összesen két napot vett el a forgatás az életéből és a legmélyebb nyomokat saját halálának eljátszása hagyta benne a forgatástól.

„Amikor legyilkoltak, az kb. egy fél nap volt. Úgy mentem haza, művéres ruhában, nagyon vicces volt. Előtte azért megkérdeztem egy profit, hogy kell meghalni, és gyakoroltam! Fehér póló volt rajtam, és összesen két ilyen póló volt nálam, úgyhogy csak kétszer tudtuk felvenni a jelenetet, de állítólag másodjára jó lett. A művér persze nem jött ki a pólókból, az egyiket odaadtam a stábnak és az valamiféle relikvia lett, mindenki aláírta” – mondja Herczeg, aki nyáron magyar karrierjét és új kollekcióját fogja építgetni.

Éjszaka alakultak a Los Angeles-i kapcsolatok

„Két és fél hónapig voltam Amerikában, nettó egy hónapunk volt arra, hogy dolgozzunk, egy hónap alatt amit lehetett, azt megtettük, vannak kisebb eredményeink, amikre lehet építkezni. A folytatáshoz először is újabb kollekciót kell csinálni, tőkét kell bevonni, most ezen vagyunk, ha ez sikerül, akkor folytatjuk tovább. Hogy hogyan dolgoztunk kint? Nem csak nappal mentünk, hanem éjszaka is, konkrétan az volt a koncepciónk, hogy rendesen felöltözünk "herczegbe", és járjuk a várost. Nappal showroomokat, üzleteket, viszonteladókat, éjszaka szórakozóhelyeket, klubokat.

Los Angelesben sose tudhatod, kibe akadsz bele, lehet, hogy a szomszéd asztalnál egy producer vacsorázik, vagy egy befolyásos színésznő stylistja italozik. Ezek alatt az éjszakai tivornyáink alatt is alakultak a kapcsolataink, felöltöztünk annyira, hogy odajöjjenek hozzánk az emberek. Abból, hogy megdicsérték a ruháinkat, már ki is alakult egy párbeszéd, osztogattuk a dizájnolt névjegykártyánkat, és az USA-ban úgy van, hogy ha azt mondják, másnap hívnak, akkor másnap tényleg fel is hívnak. A showroomokban azt tapasztaltuk, hogy inkább női kollekciókat árulnak, férfival annyira nem találkoztunk, az is még a jövő zenéje, meg kell keresni azokat, akik férfiruhában utaznak. Hogy Michael Madsennel hogyan tovább, az is jó kérdés, öt év telt el azóta, hogy találkoztunk és változik az ember” – tudtuk meg Herczegtől, aki a közelmúltban Steve Cooke mellett még három feltörekvő hírességet talált magának a Los Angeles-i éjszakában.

"A vásárlók fejével kell gondolkoznom"

„Volt egy színészsrác és egy rockzenész srác, aki viselte a ruháinkat különböző rendezvényeken, meg találtunk egy fiatal rapper tehetséget, aki a klipjében viselte a ruháinkat, Meaku-nak hívják. Nem tudom, elkészült-e már a klip és azt se, hogy milyen nézettsége lesz, de az jó érzés, ha az embert Los Angelesben felkeresik, hogy tetszik a ruha és mi lenne, ha forgatnánk egy klipet. Így kezdtem itthon is a Hooligansszel is 17 évvel ezelőtt”.

Herczeg egyelőre a külföldi üzletnyitás és a következő kiutazás helyett az új kollekció elkészítésére koncentrál és a vevők kedvéért kicsit visszafogja magát. „Az inspiráció valószínűleg ugyanúgy a rock 'n' roll és az éjszaka lesz, mint eddig, de valószínűleg szofisztikáltabbat kell alkotnom, kicsit le kell szoftosítanom, annak függvényében, mennyit akarunk eladni. Kevesebb lesz a szín, a szegecs szegecs, nem kell köldökig dekoltálni a pólókat, valószínűleg erre fogok elmenni. Nem feltétlen magamnak kell csak terveznem, kicsit a vásárlók fejével kell gondolkoznom”.

 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 
Oszd meg másokkal is!

Az oldalról ajánljuk

Érdekességek