Kínai kaja otthon: szezámos-szójaszószos csirke

Zanza!

Nemrégiben egy pláza éttermi részén róttam a köröket. Már a harmadik körnél tartottam, úgy éreztem, feladom, semmi jó szívvel fogyaszthatót nem fogok találni. Végül egy thai büfére esett a választásom, ahol végül - egy gondolom cseppet sem autentikus - zöldbabos csirkét ettem.

DSC 4413bkicsi
Fotó: Katuci

Annyira ízlett, hogy itthon is megcsináltam, és nem bántam meg, ezentúl itthon is rendszeresen készítem majd. Tudom, hogy valójában köze nincs az ázsiai konyhához, de mi a kínai büféken szocializálódtunk, ahhoz képest viszont szenzációs lesz.

Hozzávalók:

50 dkg csirkemell filé 
5 gerezd fokhagyma
1 chili
1 csokor újhagyma
1 teáskanál reszelt friss gyömbér
3-4 evőkanál szójaszósz
1 evőkanál méz
1 evőkanál szezámmag
15 dkg zöldbab
15 dkg kínai tojásos tészta

evőkanál olaj

  1. A csirkemellet vékony csíkokra vagy apró kockákra vágjuk, kicsit megsózzuk. Bepácoljuk a mézes-chilis szójaszószba, amibe belekerült a zúzott fokhagyma fele és a reszelt gyömbér is. 30-40 percig pihentetjük a pácban.
  2. Az újhagymát felkarikázzuk. Egy magas, nagy serpenyőben vagy wokban olajat hevítünk, rádobjuk a maradék zúzott fokhagymát, az újhagymát és a csirkemellet. Nagy lángon pirítjuk.
  3. Közepesre mérsékeljük a lángot, állandó kevergetés mellett pirítjuk a húst. 10 perc után rádobjuk a zöldbabot is (természetesen csíkozott répa vagy káposzta is mehet rá). Még 10 percig sütögetjük, amíg megpuhul a hús. Ha szükséges, meglocsolhatjuk még egy kis szójaszósszal. A sütés utolsó percében megszórjuk a csirkét a szezámmaggal.
  4. Vizet forralunk. A forrásban lévő vizet az összetört tésztára öntjük, lefedjük, 2-3 percig állni hagyjuk, majd leszűrjük, végül a húshoz keverjük, azonnal tálaljuk.
 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 
Blogmustra