Kínai kaja otthon: szezámos-szójaszószos csirke

Nemrégiben egy pláza éttermi részén róttam a köröket. Már a harmadik körnél tartottam, úgy éreztem, feladom, semmi jó szívvel fogyaszthatót nem fogok találni. Végül egy thai büfére esett a választásom, ahol végül - egy gondolom cseppet sem autentikus - zöldbabos csirkét ettem.

DSC 4413bkicsi
Katuci

Annyira ízlett, hogy itthon is megcsináltam, és nem bántam meg, ezentúl itthon is rendszeresen készítem majd. Tudom, hogy valójában köze nincs az ázsiai konyhához, de mi a kínai büféken szocializálódtunk, ahhoz képest viszont szenzációs lesz.

Hozzávalók:

50 dkg csirkemell filé 
5 gerezd fokhagyma
1 chili
1 csokor újhagyma
1 teáskanál reszelt friss gyömbér
3-4 evőkanál szójaszósz
1 evőkanál méz
1 evőkanál szezámmag
15 dkg zöldbab
15 dkg kínai tojásos tészta

evőkanál olaj

  1. A csirkemellet vékony csíkokra vagy apró kockákra vágjuk, kicsit megsózzuk. Bepácoljuk a mézes-chilis szójaszószba, amibe belekerült a zúzott fokhagyma fele és a reszelt gyömbér is. 30-40 percig pihentetjük a pácban.
  2. Az újhagymát felkarikázzuk. Egy magas, nagy serpenyőben vagy wokban olajat hevítünk, rádobjuk a maradék zúzott fokhagymát, az újhagymát és a csirkemellet. Nagy lángon pirítjuk.
  3. Közepesre mérsékeljük a lángot, állandó kevergetés mellett pirítjuk a húst. 10 perc után rádobjuk a zöldbabot is (természetesen csíkozott répa vagy káposzta is mehet rá). Még 10 percig sütögetjük, amíg megpuhul a hús. Ha szükséges, meglocsolhatjuk még egy kis szójaszósszal. A sütés utolsó percében megszórjuk a csirkét a szezámmaggal.
  4. Vizet forralunk. A forrásban lévő vizet az összetört tésztára öntjük, lefedjük, 2-3 percig állni hagyjuk, majd leszűrjük, végül a húshoz keverjük, azonnal tálaljuk.
 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 
Oszd meg másokkal is!
Mustra