A kémia az új kis fekete

Az internetet elárasztó molekulás kiegészítőket és ékszereket elnézve úgy tűnik, hogy nem csak a massachusettsi Nervous System szerint menő idén okostojásoknak és hipsztereknek tervezni. A tudomány és a divat szerelmeseinek speciális igényeire felkészült a szezonban többek között az I Fucking Love Science nevű oldal, a Thinkgeek.com, illetve az Etsy.com is.

Az online boltokban nincs hiány a két boldogsághormonért felelős, dopamin és szerotonin molekulát formázó, ezüst nyakláncokban és fülbevalókban, de találni a piacon a C10H12N2O molekuláris képletéből készített ékszert is. Mulatságos, hogy a szokottnál visszafogottabb módon is (kémiában kiművelt) környezetünk tudtára adhatjuk, hogy rajongunk a csokoládéért, a koffeinért vagy a vörösborért, ugyanis ez efféle boldogságszérumok molekuláiból is kapni kiegészítőket átlagosan 40 és 640 dollár (8879 és 142.059 forint) között.

„A szőlőben rezveratrol található, így ez megjelenik a vörösborban is, a fehérborban nem. A vegyület koncentrációja a pinot noir szőlőben különösen magas. A rezveratrol rákellenes és gyulladásgátló tulajdonságokkal rendelkezik, illetve csökkenti a vércukorszintet és a vérnyomást. Ezért vettem alapul a nyaklánc készítésénél ezt a molekulát. A nyaklánc elegáns, ünnepi hangulatot áraszt, mely egy hétvégi koktélpartira vagy borkóstolásra egyaránt illik" – állítja a készítő, aki átlagosan 130 dollárért (28.849 forint) árulja molekulás kiegészítőit az etsy.com-on. Ide kattintva pedig egy másik önjelölt ékszerész munkáiba futhat bele.

thinkgeek.com oldalán pedig nem csak ékszerekre lehet vadászni, 5 dollártól (1109 forint) már koffein-molekulás italmelegítő, etanol-molekulás laposüveg, valamint kapszaicin (amitől például a paprikát csípősnek érezzük) képletét ábrázoló pamutpóló is beszerezhető. Ön szerint menő az új mánia, vagy cikinek találja, hogy már nem tudnak semmi újat kitalálni a dizájnerek? Szavazzon!

Oszd meg másokkal is!
Menő! (2222) (1704) Ciki!
Mustra