Két hét múlva szabadulhat a Kínában letartóztatott magyar modell

Egyelőre nincs fejlemény a Kínában több mint egy hete letartóztatott magyar modell ügyével kapcsolatban – tudtuk meg Pethő Bálinttól, a VM Model ügynökség vezetőjétől, aki egyben a MAMA (Managers Agents Models Association) első magyarországi tagja. (A letartóztatott 20 év körüli modellnek nem ő az ügynöke, a szervezet tagjaként került kapcsolatba az üggyel.)

Mint Pethő elmondta, annyi előrelépés már történt a lány ügyében, hogy a nagykövetség embereit beengedték hozzá a pekingi fogdába, kapott ételt-italt, néhány olyan holmit, amire szüksége lehet a börtönben. A modellek abban bízhatnak, hogy a bíróság bevándorlási szabálysértés miatt ítéli el őket, akkor kitoloncolással és több ezer dolláros bírsággal jönnek ki a fogdából. Ha azonban illegális munkavállalás az ítélet, akár börtönbe is kerülhetnek, vagy magasabb pénzbüntetést róhatnak ki rájuk. Hogy pontosan mi a baj a modellek vízumával és miért dolgozik annyi modell engedély nélkül Kínában? Mert nagyjából lehetetlen munkára jogosító vízumot intézni nekik. Részletek a hajtás után!

Modell-vízum nem létezik, de ez eddig nem volt baj

"Nem véletlen, hogy egyetlen modell sem volt az említett ellenőrzések során, akinek a papírjait rendben találták volna és kivétel nélkül minden ellenőrzött lányt bevittek. Jelenleg Kínába kétféle vízummal utaznak a lányok: F és M típusúval. Az egyik típus (M) a turista vízum, ami olcsóbb és egyszerűbb az ügynökségeknek, ezért a legtöbb lány valóban ezzel utazik. A másik típus pedig a business visa (F), ami viszont ugyanúgy nem jogosítja fel a modelleket munkavégzésre odakint, tehát ezzel a vízum-típussal is ugyanúgy lecsukták most a modelleket. Az egyetlen vízumfajta, amivel jogosan dolgozhatnának kint a modellek, az az úgynevezett working visa (Z és R típusú), de ilyet Kínában modellek számára nem bocsátanak ki, a törvényi szabályozás egyelőre nem megfelelő ehhez" – mondta a Díványnak Pethő Bálint, akinek modellei szintén F-típusú, business vízummal vannak kint.

"A kínai piac 20 éve létezik, nem újkeletű probléma a vízum, de eddig nem volt baj belőle, hogy a modellek nem working vízummal vannak kint. Azért küzd a MAMA, hogy ezen a faramuci helyzeten változtasson, hiszen nem normális, hogy a piacnak igénye van a modellekre – gondoljunk a számos kínai magazinra, divattervezőre, fotósra, reklámpiaci szereplőre –, de a törvény nem teszi lehetővé az ehhez megfelelő vízumok kiállítását, majd erre hivatkozva lecsuknak számos modellt. A business vízummal hivatalosan nem lehet dolgozni, de munkaügyek előkészítésére és kint-tartózkodásra feljogosít. Nekem most négy lányom van kint, az a pletyka nem igaz, hogy az utcán kapdossák el a modelleket, de tény, hogy most nem járnak castingokra" – mondja Pethő, akinek ügynöksége a többi MAMA ügynökséggel (a szervezetnek több mint 1000 tagja van, a világ szinte összes vezető anyaügynöksége a tagjai között van) együtt most azt kéri kínai partnereitől, hogy ne castingolják a modelleket, és 18 év alatti modelleiket hazautaztatják Kínából. Több ügynökség is felfüggesztette most kínai partnerei kiszolgálását, azaz nem küldenek ki lányokat, amíg a dolgok nem tisztázódnak.

shutterstock 124645708

"Alapvetően van igazság abban, hogy sok felelőtlen ügynökség van, akik a megfelelő tapasztalat és szakmai tudás nélkül küldözgetik a lányaikat a nagyvilágban, de jelen helyzetben nem erről van szó, ez itt egy ennél sokkal mélyebb és összetettebb probléma. A MAMA tagjaként folyamatosan kapcsolatban vagyok az érintett kinti ügynökségekkel, a nagykövetségekkel és már egy petíciót is benyújtottunk a szükséges törvénymódosításra vonatkozóan. Sajnos a segítőkész partnereken kívül van sok olyan kicsi helyi ügynökség, mely egyszerűen bezárt a botrány kirobbanásakor és eltűnt, akár a lányok irataival, személyes holmijaival együtt" – teszi még hozzá Pethő.

Modellek az éjszakában?

A vízum-botrány kirobbanásáról egyre több pletyka kering, mivel a kínai hatóságok nem mondanak semmi konkrétat: népszerű pletyka a szakmában a pekingi M2 modellügynökség és egyik konkurensének vitája. Állítólag az M2 előszeretettel küldött klubokba szórakozni, táncolni modelleket, pénzért cserébe, ezt használta ki egy rafinált versenytárs, aki a rendőrségen felnyomta az M2-t. Ezek után a rendőrség castingot szervezett az M3 ügynökség nevén, és az összes megjelent lányt bevitték a vízumuk hiányosságaira hivatkozva, ugyanis business vízummal nem vehetnek részt castingon, sem fotózáson.

Pethő szerint ebből az lehet az igaz, hogy az M2 tulajdonosának vannak diszkói, és volt olyan modell a Pekingben letartóztatottak között, aki pincérkedett bárokban, hogy kiegészítse keresetét. "Négy-öt olyan lány van a letartóztatottak között, aki pultozással egészítette ki keresetét. A pletykák nem tesznek jót a szakma megítélésének, a letartóztatott lányok között nincsenek escortok vagy prostituáltak, ezek a pletykák nagyon károsak" – mondja Pethő Bálint.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek