Minden, amit pasiként tudni akart az övekről

Mi is az az öv? Az angol Oxford Szótár definíciója szerint „olyan bőrből vagy egyéb anyagból készült csík, amit a legtöbbször a derék körül viselnek, hogy megtartsák a ruhákat vagy a fegyvert.” A magyar férfiak egy része nem is hord övet, egy másik jelentős része pedig impulzusvásárlás során szerez be egy feketét, miután az előző már kezd szétfoszlani. Ezért is gondoltunk arra, hogy a FashionBeans cikke alapján elkészítünk egy kisokost arról, hogy mit és hogyan érdemes választani, ha öv vásárlására adjuk a fejünket.

Tetszik önnek a Dívány Tejben-vajban blogja?

Keressen bennünket a Facebookon, így nem marad le egy posztunkról sem!

Mi is az öv valódi célja?

Hogy megtartsa a nadrágot? Biztosan – de ennél még többet is jelent. Segíthet a stílusunk definiálásában és – például egy mintás zoknihoz hasonlóan – felteheti az i-re pontot mondjuk egy klasszikus összeállításunkban és a szó legszorosabb értelmében vett elválasztó (vagy éppen összekötő) szerepe is van. Ha gondosan választjuk meg a legtöbb ruhadarabunkat, miért pont az övünket hanyagolnánk el?

Ismeri a méretét?

Az öv méretét a legtöbb esetben centiméterben vagy inchben (~2,5 cm) adják meg és a legritkább esetben kap a ruhákhoz hasonló, S-M-L-stb. jelölést. Mire vonatkozik ez a számadat? Az öv csat felőli kezdete és a középső lyuk közötti távolságot mérik vele. Tévedés tehát, hogy ez a teljes hosszt jelentené és amiatt alakult így, hogy a feljebb és lejjebb tolva viselt nadrágunkhoz is passzoljon.

Ön ismerte a méretezést?
Ön ismerte a méretezést?reklámfotó

Az elegáns övek

Az elegáns öveinket – mint a nevükből is kiderül – szövet- vagy öltönynadrággal illi viselnünk. Ügyeljünk arra, hogy a lehető leginkább letisztult darabot válasszuk, ne ez „vigye el a show-t”. Ha szeretnénk minden előírásnak megfelelni, akkor 2,5-3,5 centiméter vastag, puha bőrből készült barna, fekete vagy egyéb visszafogott színűt válasszunk.

Természetesen a színkódnak nem kell egyeznie, de arra figyeljünk, hogy passzoljon a cipőnkhöz és kerüljük az óriási csatokat – főleg a kiterített francia kártyával, strasszos dollárjellel vagy villogó leddel tarkítottakat. A szíj részen lévő díszítés megengedett, de kizárólag akkor, ha diszkrét. Az elütő színű varrást hagyjuk meg a hétköznapi daraboknak.

Tipp: ha univerzális ruhatárat szeretne, akkor válasszon az ezüst és az arany között, majd ilyen övcsatot, órát, mandzsettagombot, stb. szerezzen be!

Elegáns szettekhez elegáns övet!
Elegáns szettekhez elegáns övet!reklámfotó

Casual, azaz hétköznapi övek

A casual övek sokkal inkább univerzálisak és nagyobb mozgásteret hagynak, mint a formális viselethez kitalált társaik. Vastagságbeli megkötések nincsenek, arra kell csak figyelnünk, hogy a vékonyabb (1,5-2,2 cm széles) darabokat kizárólag skinny, tehát a szinte lábra tapadó nadrágokkal viseljük. A szélesebbeket bátra felvehetjük bármilyen más nadrághoz, beleértve a rövidnadrágot, a chinót és a slim vagy straight farmert is.

A lazára vett figura hétköznapi(bb) övekért kiált.
A lazára vett figura hétköznapi(bb) övekért kiált.reklámfotó

Vásárlás előtt érdemes ezeket figyelembe vennünk:

  1. Csatos vagy anélküli verziót szeretnénk? Mindkettő rendben van, utóbbiból pedig többfajta is létezik.
  2. A lazább övekben az a jó, hogy nem kell őket semmihez sem igazítani, sőt: kerüljük is el azt, hogy a cipőnkhöz kísértetiesen hasonló darabot választunk.
  3. Az öv takarja el a nadrág hátulján lévő (legtöbb esetben bőrre nyomott) logót.
  4. A 4 centiméternél vastagabb öveknél gondolja végig: van egyáltalán olyan nadrágja, aminek a bújtatóján átfér?

Négy öv mindenek felett

Nem kell több tíz övet beszereznie ahhoz, hogy minden alkalomkor legyen mi után nyúlni. Négy típust mutatunk, és ha mindegyikből beszerez egyet-egyet, akkor nyert ügye van.

Egy barna vagy fekete elegáns öv, amit az öltönyeivel tud viselni. Érdemes olyat keresni, ami kétoldalú, a csatja pedig forgatható, így egy darabbal letudhatja mindkét színt.

formal
reklámfotó

Egy barna vagy cserszínű öv, amit a farmerjeivel tud viselni. Bátran válasszon szőttet vagy fonottat is, de ha nem ennyire bevállalós, akkor válasszon egy egyszerűbbet.

casual
reklámfotó

A dupla D-betűs vászonöveket inkább nyáron viselje és ügyeljen arra, hogy olyan színt válasszon, ami működőképes a már meglévő gardróbjával.

D karika
reklámfotó

Egy feltűnő darab. Lehet szó egy színes vagy kígyóbőrből készült változatról, a lényeg, hogy odavonzza a tekintetet.

statement
reklámfotó

Ha nem szereti az öveket és a nadrágja anélkül is biztosan a helyén marad, akkor természetesen nem muszáj feltétlenül viselnie.

Egy remek alternatíva: a nadrágtartó

Az egyik legfontosabb szabály: vagy nadrágtartó vagy öv. A kettő együtt nem működik és nincs is értelme a párosításnak. Többnyire kétféle verzióból választhatunk: a nadrágra csiptethető és a gombolható változatok közül.

További tippek

  1. Kerüljük azokat az öveket, amiknek a csatjáról üvölt a márka logója.
  2. Az öv kettévágja a testünket és optikailag két részre oszt és egyben alacsonyabbnak is mutat minket. Ha éppen ezt a tulajdonságunkat szeretnénk kompenzálni, akkor mindenképpen olyat válasszunk, ami egybeolvad vagy a nadrágunkkal vagy a felsőnkkel.
  3. Ha magasak vagyunk és szeretnénk kicsit „lefaragni” magunkból, akkor mindenképpen feltűnő övet válasszunk.
Ilyen az, ha a nadrág tökéletesen áll rajtunk és övre sincs szükség.
Ilyen az, ha a nadrág tökéletesen áll rajtunk és övre sincs szükség.reklámfotó
Oszd meg másokkal is!
Érdekességek