10 dolog, amit ne higgyen el fodrászának

A henteshez vagy a kozmetikushoz hasonlóan a fodrász is bizalmi ügy. Ha ön még nem találta meg "az igazit", vagy esetleg nem biztos abban, hogy a megfelelő fodrász székében ül, akkor lélegezzen nagyokat és nézze meg a refinery29.com szerkesztőségének összeállítását arról, hogy milyen alapvető tévhiteknek és hiedelmeknek dől be hajvágás közben!

1. Ördögtől való minden, ami a drogériában kapható

A fodrászok rémálma, amikor ügyfelük arról áradozik, hogy ugyanazt a típusú sampont használja középiskolás kora óta. Nem értik meg, hogy nem mindenkinek van igénye – sem pénze – drága terméket a fejére kenni. A profik azonban mind egyetértenek abban, hogy a körülbelül 3000-5000 forint között mozgó Tresemmé márka termékei jót tesznek a hajnak és a fejbőrnek.

„Csak azért, mert egy termék drága, még nem feltétlenül jelenti azt, hogy jót tesz a hajnak. Kérdezze ki fodrászát, hogy milyen időtálló termékeket ajánl festett és más hajtípusokra” – mondja a New York-i fodrász, Nora Croft, ki szerint az egyik legfontosabb dolog samponválasztásnál, hogy olvassuk el, hogy milyen összetevőket tartalmaz. Állítólag ha van benne argánolaj, akkor azzal nem tévedhetünk sokat.

„Nem számít, hogy drága vagy olcsó a sampon, lényeg, hogy gyengéd legyen a hajhoz és legyen benne illóolaj. Annak érdekében, hogy a kondicionáló valóban felszívódjon, nyomkodjuk ki a felesleges vizet a hajunkról, mert különben az egész lecsúszik róla” – mondja a Woodley és Bunny fodrásza, Sasha Alekseyeva.

2. Illik hat hetente visszamenni a fodrászhoz

Ez efféle mondatokat minden alkalommal elengedjük a fülünk mellett a fodrásznál. Sajnáljuk, de sem időnk, sem pénzünk nincs annyi, mint Kim Kardashiannak, hogy ilyen puccos hóbortoknak hódoljunk. „Őszintén szólva én soha nem mondom az egészséges, csekély karbantartást igénylő kuncsftoknak, hogy jöjjenek hajat vágatni minden hatodik héten. A legtöbb nőnek, még a festett hajúaknak is elég, ha öt-hat havonta járnak fodrászhoz" – mondja Alekseyava, aki szerint minden attól függ, hogy mi a célunk a hajunkkal.

Viszont akinek a haja hajlamos a töredezésre és mégis szeretne hosszú hajat növeszteni, annak ajánlott igénybe vennie egy szakmabeli segítségét és tanácsait, mivel az ilyen típusú haj aljából gyakrabban kell vágni, mint a nem töredezőéből.

3. Nagyon ciki a tépett haj

Ez a téma évtizedek óta megosztja a fodrásztársadalmat. Míg Croft szerint, ha valaki jól készíti el ezt a típusú frizurát, akkor attól tűnhet sűrűbbnek és menőbbnek a hajunk, addig Alekseyava nem feltétlenül ajánlja vagy erőlteti a tépett hajat kuncsaftjai körében. „Az ilyen típusú frizurát mindig szárazon hagyott hajon vágom, mert a nedves hajnál a hajszálak összeragadnak, aminek köszönhetően könnyen előfordulhat hogy „hézagokat” vágunk a frizurába" – állítja Aleksayava.

4. A vékonyszálú hajra a rövid frizura ajánlott

Egy egészségesen csillogó, szép hajú ügyfélnek a fodrász nehezebben mondja azt, hogy kezelésre szorul a haja, míg egy vékony szálú hajjal beeső kuncsafton azért jóval egyszerűbb fogást találni. „Soha senkinek nem mondjuk ugyanazt, még a vékonyszálú hajjal megáldott ügyfeleket se beszéljünk rá mindig a rövid hajra. Vannak más alternatívák is, mint például a mély kondicionáló pakolások. Viszont a hajformázókat hanyagoljuk, amilyen gyakran csak lehetséges” – ajánlja Croft.

5. Nincs rosszabb a mindennapos hajmosásnál

A haj sok piszoknak van kitéve egy mozgalmas nap során, és még piszkosabbnak tűnhet a ráült kiszáradástól védő hajhaboknak vagy extra formázóknak köszönhetően is. Ha a hajunkat rendesen kondicionáljuk és hajszárító helyett hagyjuk levegőn száradni, akkor nincs miért aggódni, moshatjuk akár naponta is. Alekseyava a gyakori hajmosásokhoz szuper-természetes, gyengéd sampont, például a Goldie Clary Sage-t ajánlja, ami tele van illóolajokkal.

6. Sose vágjuk le magunknak a töredezett hajvégeket

A fodrászok valószínűleg minden kuncsaftjuktól elkoboznák és elzárnák ollóikat, mivel a legtöbb ember hajlamos házilag levágni a töredezett hajvégeket, de vannak bátrabbak, akik még frufrut is maguknak készítenek. Jobb esetben tükör előtt – de még jobb esetlben is csak felemás lehet a végeredmény.

„Hiper-szuper éles, hajspecikifus ollóval érdemes nekiesni a hajnak, mivel egy tompa ollóval csak még több kárt okozunk magunknak" – ajánlja a minőségi olló használatát Alekseyava. Egy biztos, ne a konyhai dolgok felaprítására szánt ollóval essünk neki hajunknak és ne próbáljunk semmilyen formát kialakítani otthon.

7. A gyakoribb vágástól gyorsabban nő a hajunk

Ahogy az sem igaz, hogy ha sok zöldséget vagy zúzát eszünk, akkor gyorsabban nő a hajunk, így ez a mende-monda sem állja meg a helyét a valóságban. „A fodrászunk rendszeres felkeresése biztosan egészségesebben tartja a hajunkat és a fejbőrünket, de ez nem garancia arra, hogy attól gyorsabban is nő a haj” – mondja Allen Ruiz, az Aveda frizurákért felelős művészeti vezetője.

8. A hajmosás jót tesz a hajnak

Sokféle mítosz kering arról, hogy milyen rendszerességgel érdemes hajat mosnunk, bár ez az éghajlat és sok más tényező függvénye is. Például ha rendszeresen sportolunk, vagy gyakran állunk sültkrumpli szagban, akkor értelemszerűen többször mosunk hajat. „Ha túl vékonyszálú, törékeny vagy göndör a hajunk, akkor a hajmosás okozta kár miatt nem éri mag naponta megmosni. Inkább kenjük be olajjal a fejbőrünket egészen a hajunk végéig, ez egy jó alternatíva arra, hogy hidratáljuk a hajunkat” – mondja Ruiz, aki szerint a Kérastase Touche Perfection a tuti megoldás hajápolásra.

9. A száraz sampon mindenre jó

Aki töltött el egy kis időt a divatbemutatók kulisszái mögött, az valószínűleg már észrevette, hogy a fodrászok előszeretettel nyúlnak a száraz samponért, ami szerintük megoldja a világ össze problémáját, mivel felfrissíti a hajat és ismét dús hatású lesz tőle a frizuránk.

„Ne vegyünk méregdrágán száraz sampont, használjunk helyette szódabikarbónát vagy olajba kevert kukoricakeményítőt. Ezektől nem lesz matt, púderes hatású a hajunk, ami a kifutón jól mutat, de a való életben inkább ragacsosnak tűnik. Maradjunk inkább egy jó regeneráló spraynél” – beszél le Alekseyava a száraz samponról, ami egyébként butánt, keményítőt, sűrűségszabályozót, denaturált alkoholt és illatanyagokat tartalmaz.

10. Legalább tíz különböző hajformázó termékre van szükségünk

Valahol legbelül mindig is éreztük, hogy ez az állítás sehogy sem állja meg a helyét. Ebben most megerősít a mesterfodrász is, aki szerint senki nem igényel semmilyen balzsamokat, ilyen-olyan sprayket, formázó krémeket vagy hajlakkokat. Szerinte ha megvan a megfelelő fodrász, akkor bőven elég egy-két kiegészítő a tökéletes megjelenéshez. Például egy speciális spray a hullámos hajra vagy krém a göndör fürtökre. „A legtöbben szűk lakásokban élnek. Kis helyre felesleges 10 olyan terméket bepréselni, amelyek lényegében ugyanazt tudják” – mondja Alekseyava.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek