Zanza!

Amerikából importált édesség a cheesecake (ejtsd: csízkék) avagy hülyén hangzó magyar nevén sajttorta. Nagy előnye, hogy nem tömény, nem émelyítően édes, és ha valamilyen savanykás, piros bogyós gyümölccsel dobjuk fel, akkor igazi üdítő tavaszi desszert lesz belőle.

Sajttorta1
Fotó: Ötvös Zsuzsanna

A sajtos réteghez natúr, semleges ízű krémsajtra van szükség (eredetileg Philadelphia), de mascarponéval is tökéletesen működik.

Hozzávalók 18 cm-es tortához:

Kekszes alap:

120 g zabkeksz
60 g vaj

Krémsajtos réteg:

350 g krémsajt (Philadelphia-jellegű) vagy mascarpone
100 g cukor
1 ek. liszt
65 g tejföl
1 rúd vanília kikapart magjai
1 kezeletlen citrom héja
2 tojás

Gyümölcsös réteg:

160 g málna vagy málnapüré (vagy bármilyen más piros bogyós gyümölcs, mirelit is tökéletes!)
2 lap zselatin (4 g)

Sajttorta3
Fotó: Ötvös Zsuzsanna

1. A kekszes alaphoz a zabkekszet aprítógépben morzsásra aprítjuk, a vajat pedig felolvasztjuk. Az olvasztott vajat összekeverjük a kekszmorzsával, majd a vajas kekszmorzsát egyenletesen elterítjük, kézzel kicsit lenyomkodjuk egy 18 cm átmérőjű kapcsos tortakarikában. 165°C-ra előmelegített sütőben 10 percig sütjük a kekszes alapot.

2. A krémsajtos réteg hozzávalóit egy tálban kézi habverő segítségével egyneművé keverjük, majd a kekszes alapra öntjük és 165°C-os sütőben 45 percig sütjük. Miután kihűlt, néhány órára, de akár egy éjszakára is hűtőbe tesszük a tortakarikában.

3. A málnát botmixerrel pürésítjük. Ha zavarnak a málna magjai, akkor át is passzírozhatjuk, ebben az esetben több málnára van szükség, hogy a málnapüréből 160 grammnyit kapjunk. A zselatinlapokat hideg vízbe áztatjuk. A leturmixolt málnát ízlés szerint akár cukorral édesíthetjük is, majd forrásig melegítjük, és feloldjuk benne a kicsavart zselatinlapokat. A málnát a sajttorta tetején eloszlatjuk, majd még jó egy órára hűtőbe tesszük.

4. Ha egyszerűsíteni szeretnénk, vagy valaki szeretné elkerülni a zselatint, akkor a leturmixolt málnát tálalhatjuk öntetként a sajttortához.

Blogmustra