Egymást érik a divatkiállítások 2014-ben

Amióta egyre többen fogadják el, hogy a divat is történelmünk szerves részét képezi, azóta szinte nem telik el hónap valamilyen nagyszabású, divattémára felhúzott rendezvény nélkül a világ jelentősebb nagyvárosaiban. Ezen felbuzdulva összeszedtük, hogy milyen meghatározó divattervezőnek és fotósnak állítanak emléket a legmenőbb galériákban New Yorktól Párizsig. Nézze meg ön is, milyen eseményekre kell felkészülnie egy divatmániásnak 2014-ben!

Peter Lingbergh kiállításai áprilisban

A hetvenes évek óta ikonikus fotósnak számító Lindbergnek két kiállítása is lesz az évben, a Los Angeles-i Fahey / Klein Galériában április 19-ig tekinthetőek meg a többnyire fekete-fehér képek, köztük az egyik leghíresebb is: a már legendásnak számító 1990-es Vogue címlap Linda Evangelista, Naomi Campbell, Tatjana Patitz, Cindy Crawford, és Christy Turlington főszereplésével.

A fotós előtt tiszteleg a zágrábi HDLU Galéria is, ahol április 8. és május 10. között állítják ki Lindbergh 150 képét, Nők és az ismeretlenek címmel. A művésznek nem ez az első európai kiállítása, először 1998-ben, Bécsben mutatta be fényképeit és installációt a közönségnek – írja a swide.com.

Extravagáns kalapok Firenzében

A többek között az olasz Kulturális Minisztérium és számos nagylelkű adományozó támogatásával jött létre Firenzében az a kalapkiállítás, melyen a legnevesebb nemzetközi tervezők, például Christian Dior, Miucchia Prada, Philip Treacy, a Givenchy, a Chanel vagy Yves Saint Laurent fejfedőit csodálhatják meg az ide látogatók. De a designerkalapok mellett megtekinthető néhány toszkán kalapgyártó örökségének számító kézműves firenzei szalmakalap is. A több mint 1000 kalapot felvonultató tárlat május 18-ig látogatható, egy felnőtt jegyért pedig 10 eurót (3050 forint) kérnek a szervezők.

A Vogue divatfotói Párizsban

A párizsi Palais Galliera ad otthont a május 25-ig tartó "Coming into a Fashion, a Century of Photography at Condé Nast" című kiállításnak, melyre a világ leghíresebb divatlapját, a Vogue-ot vezető Condé Nast a New York-i, párizsi, milánói és londoni levéltárából válogatott 1918-tól napjainkig. A 150 képet tartalmazó válogatásban kiemelt helyet kapott 90 darab olyan fotó, ami a szervezők szerint a legjobban visszaadja a a Vogue-ot és annak történelmét, illetve külön 15 képet szenteltek az elmúlt évtizedek legemlítésreméltóbb haute couture ruháinak is.

Gianfranco Ferré fehér ingei

Június 25-ig lehet megtekinteni a Pratóban található Museo del Tessutóban a 2007-ben elhunyt Gianfranco Ferré munkásságát bemutató tárlatot, melyen többek között találkozhatunk a védjegyének számító fehér ingekkel és azok vázlataival, valamint az olasz tervező Diornak készített kollekcióival is. A belépőért 8 eurót, 2440 forintot kérnek.

Paul Smith munkássága a Design Museumban

Hello, my name is Paul Smith néven fut az 1946-ban született tervező kiállítása a londoni Design Museumban, amit még június 22-ig nézhetnek meg az érdeklődők. A tárlat elsősorban Nagy-Brittania egyik kedvenc tervezőjének hatását és tervrajzait mutatja be, de több interjú is megtekinthető a 67 éves, lovaggá ütött designerrel, aki a mai napig profin keveri a hagyományos kézművességet a legmodernebb designelemekkel.

Az olasz divat 50 éve Londonban

A londoni Victoria and Albert Museum április 5. és július 27. között ad otthont a 'The Glamour of Italian Fashion 1945-2014' címet viselő kiállításnak, melyen magától értetődően az olasz divatot és annak kulcsfontosságú embereit ismerhetik meg az érdeklődők. A kiállítás a második világháború utáni „Sala Bianca” firenzei kifutójától egészen napjainkig mutatja be a több mint 100 darab együttest és kiegészítőt, melyeket olyan olasz divatházak készítettek, mint a Simonetta, a Pucci, a Fontana nővérek, a Valentino, a Gucci, a Missoni, a Giorgio Armani, a Dolce & Gabbana, a Fendi, a Prada vagy a Versace.

Dries Van Noten inspirációi Párizsban

A Les Art Decoratifs március 1. és augusztus 1. között ad otthont a belga divattervező ruhakölteményeinek, fotóinak, videóinak, kisfilmjeinek, zenei referenciáinak valamint a Van Noten magángyűjteményét képező híres festményeknek, illetve olyan 19. századi művészeti alkotásoknak, melyek inspirálták a tervezőt kollekcióinak megtervezése során. Efféle,a múlt századból újraértelmezett minták egyébként a mai napig szinte minden gyűjteményében felbukkanak egy-egy alapdarab erejéig.

Charles James munkássága New Yorkban

Charles James: Beyond Fashion címmel nyitja meg kiállítását a New York-i Metropolitan Museum, ahol május 8. és augusztus 10. között lehet megnézni a huszadik század legendás angolszász couture tervezőjének örökségét. Az 1906 és 1978 között élt tervező kiállításának középpontjában forradalmi szabásvonalai illetve a ruhák szobrászati, tudományos és matematikai oldalról való megközelítése áll, ami azóta is nagy hatással van a tervezőkre. A designer 75 legjelentősebb munkáját bemutató kiállításra 25 dollárért (5526 forint) lehet bejutni.

Jean Paul Gaultier kiállítása Londonban

A közeli múltban szinte nem telt el úgy év, hogy a negyven éve a divat élvonalába tartozó Gaultier munkásságából ne rendeztek volna legalább egy kiállítást valamelyik nagyvárosban. Idén a londoni Barbican április 9.és augusztus 25. között ad otthont a tervező 165 darab ruhájának, mely természetesen couture, ready-to-wear darabokat, illetve ikonikussá jelmezeket és filmes kosztümöket is tartalmaz majd. Aki szeretne élőben is találkozni Gaultier mestermunkáival vagy az Almodovar filmekben látott szettekkel, annak 14.50 fontot (5368 forint) kell áldoznia a programra. És el kell utaznia Londonba.

Irvin Penn fotói Velencében

Palazzi Grassiban decemberi 31-ig tekinthetőek meg a 2009-ben elhunyt amerikai divat- és portréfotós képei. A kiállított 130 darab fénykép leginkább Penn 1940 és 1980 közötti munkáira fókuszál, de a kurátorok válogattak olyan negatívokat is a kiállításra, amelyeket eddig nem mutattak meg a közönségnek. Penn karrierjét a Vogue-nál kezdte, de készített kampányanyagot az Issey Miyake-nak és a Clinique-nek is.

Horst fotókiállítása Londonban

Horst P. Horst retrospektív kiállításának a Victoria and Albert Museum ad helyet szeptember 6. és 2015. január 4. között. A kiállítás a fotós hatvan éves karrierjének legerősebb munkáit öleli fel, de feltár eddig ismeretlen, még kiadatlan munkákat is. A német-amerikai fotós a harmincas és a negyvenes években dolgozott többek között a Chanelnek, Schiaparellinek és a Vionnet-nek is.

Designer esküvői ruhák Londonban

Idén szinte egész évben csak divattal kapcsolatos programoknak ad helyet a Victoria and Albert Museum, ahol május 3. és 2015. március 15. között még egy nagyszabású esküvői ruhakiállítást is tartanak többek között Charles Frederick Worth, Norman Hartnell, Charles James, John Galliano, Christian Lacroix, Vivienne Westwood és Vera Wang ruhakölteményeiből. Az esküvői ruhák elmúlt 200 évét feldolgozó tárlat bemutatja a ruhák történetét és érdekes részleteket is felfed viselőik életéről is.

Oszd meg másokkal is!
Mustra