Ilyen trendeket jósoltak 120 évvel ezelőtt

Igencsak vicces illusztrációkra bukkantak a buzzfeed.com szerkesztői, akik a Strand magazin 1893-as januári kiadásának „A jövő diktálja a divatot” című összeállítását közölték, melyben az akkori divatszerkesztő, W. Cade Gal tippelte meg, milyen szerelésekbe öltözik majd a jövő, azaz a XX. század nője.

Bár szerencsére a nem sok fantáziával megáldott Gal 100 éves jóslatai nem váltak valóra, azért érdemes végignézni, hogy milyen vonalon indult el (és ragadt le) a divatszakember az akkori, még márkák nélküli világban. Ugyan az részben bejött szerintünk, hogy a 80-as években röhejesen öltöztünk, csak tubusszerű szoknyák és nagy kalapok helyett válltöméses cuccokat és neonszínt hordtunk. Nézze meg, hogy milyen trendeket úsztak meg anyáink!

Az 1900 - 1920-as években

Valahol nagyon örülünk, hogy nem vált valóra a divatszerkesztő jóslata, akinél jól láthatóan erősen beragadt Hieronymus Bosch festményeinek képi világa, amit egészen mókás csavarral vegyített az Óz a csodák csodája című meseregényben megjelent jelmezekkel. Napjainkban egy steampunk összejövetelen vagy egy reneszánsz vásáron egészen biztos nagy sikerünk lenne efféle göncökben.

Bár Galnál a változás szinte nem létezik, azért a század eleji My Fair Lady-s kosztümöket idéző londoni trendekbe még sikerült beletrafálnia. Az lenne a meglepő, ha nem így lett volna, hiszen ennél a pontnál csak alig pár évet kellett előre tekintenie a jövőbe.

Az 1920-as évek

A nagy gazdasági és ipari változásokat magával hozó dübörgő húszas éveket azonban már nem sikerült ilyen magabiztosan belőnie Galnak, aki honnan is tudhatta volna, hogy ekkor már a fél világ dzsessz zenére fogja rázni, sőt lassan már a némafilmeket is háttérbe szorítják a hangosfilmek. Így nincs is semmi meglepő abban, hogy jóslata szerint megmaradtak a század elején divatba hozott mesebeli kalapok és az azokhoz passzintott kényelmetlen szerelések.

Az 1930-as évek

A divatszerkesztőnél a harmincas években is megmaradtak az eddig látott és jól bevált minták, a pöttyök és a csíkok. A nők teátrális, széles karimájú kalapokban és birkapásztorokra emlékeztető sétapálcával léptek utcára. A férfiak ennél sokkal nevetségesebben festettek cicanadrágjukban és fodros kabátjukban. Egyetlen hely van a világon ahol ez jelenleg menő, mégpedig a tokiói Harajuku negyedben. Gal jóslatával ellentétben ekkoriban a nők már a garconne stílust próbálgatták, azaz fiúsan és egyszerűen öltöztek.

Az 1940-es évek

A látvány már a negyvenes években is beillett volna egy farsangra Gal szerint. A cirkusz világát tagadhatatlanul kedvelő divatszerkesztő nem tudhatta az 1800-as végén, hogy a negyvenes években belépünk a második a világháborúba, vagy hogy Coco Chanel már rég kezébe vette a nők öltözködésének ügyét.

Az 1950-es évek

Komolyan nem értjük, hogy miből gondolta Gal, hogy az ötvenes években úgy szeretnének majd öltözni az emberek, mint egy udvari bolond. Akkoriban már élt egy Vogue-on felnőtt generáció, hódítottak a félpucér pin-up lányok és Christian Dior New Look-ja, valamint a legtöbb háztartásban már volt televízió, mosó- és hűtőgép. Nehezen tudjuk elképzelni, hogy az emberek ilyen szerelésekben mikrózták volna meg vacsorájukat vagy így huppantak volna le a tévé elé sorozatot nézni.

Az 1960-as évek

Érezte a divatszerkesztő is, hogy azért hatvan éven belül fog történni ez-az a világban, így a hatvanas évek trendjébe már eszközölt némi változtatást, aminek köszönhetően modellei úgy néznek ki, mint a Karib-tenger kalózainak főhősei. Valószínűleg elmaradt volna az 1969-es Woodstock fesztivál, ha ilyen kosztümöket viseltek volna az emberek.

Az 1970-es évek

Nem lett volna szexuális forradalom sem, ha a szupermini szoknya helyett efféle maskarában estek-keltek volna az emberek koncertről-koncertre a hetvenes években. Ahogy nem jött volna divatba Twiggy sem. Képzelje el, hogy ilyen ruhában lőttük volna fel az első embert a Holdra, vagy ilyen pöttyös galléros, zsabós ingben járattuk volna a csúcsra a számítástechnikai vívmányokat.

Az 1980-as évek

Azért csak volt egy kis jövőbe látó képessége Gallnak, ha arra tippelt, hogy éppen a nyolcvanas években jön újra divatba a viktoriánus korszak. Még ha kicsit másképpen is. Bár harminc évvel ezelőtt valóban furcsa jelmezekben izzadták ki magukból a rocksztárok a hatvanas-hetvenes években beszedett drogokat, azért ennyire még ők sem rugaszkodtak el a valóságtól.

Az 1990-es évek

Végülis mondhatni, hogy Gal valahol beletrafált a kilencvenes évek öltözködési szokásaiba. Abban az időben aztán már tényleg nem volt ördögtől való nőként pasinak öltözni vagy fordítva. Jól ábrázolja ezt a jelenséget Gal is. Arról nem is beszélve, hogy mi a kilencvenes években voltunk lázadó kamaszok, szóval tudjuk, milyen volt mindent magunkra húzni, amit megláttunk az amerikai MTV-n. Na az éppen olyan volt, mint Gal víziója a huszadik század utolsó évtizedéről.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek