OFFLINE

Ilyen trendeket jósoltak 120 évvel ezelőtt

2014. április 23., szerda 18:42

Igencsak vicces illusztrációkra bukkantak a buzzfeed.com szerkesztői, akik a Strand magazin 1893-as januári kiadásának „A jövő diktálja a divatot” című összeállítását közölték, melyben az akkori divatszerkesztő, W. Cade Gal tippelte meg, milyen szerelésekbe öltözik majd a jövő, azaz a XX. század nője.

Bár szerencsére a nem sok fantáziával megáldott Gal 100 éves jóslatai nem váltak valóra, azért érdemes végignézni, hogy milyen vonalon indult el (és ragadt le) a divatszakember az akkori, még márkák nélküli világban. Ugyan az részben bejött szerintünk, hogy a 80-as években röhejesen öltöztünk, csak tubusszerű szoknyák és nagy kalapok helyett válltöméses cuccokat és neonszínt hordtunk. Nézze meg, hogy milyen trendeket úsztak meg anyáink!

Az 1900 - 1920-as években

Valahol nagyon örülünk, hogy nem vált valóra a divatszerkesztő jóslata, akinél jól láthatóan erősen beragadt Hieronymus Bosch festményeinek képi világa, amit egészen mókás csavarral vegyített az Óz a csodák csodája című meseregényben megjelent jelmezekkel. Napjainkban egy steampunk összejövetelen vagy egy reneszánsz vásáron egészen biztos nagy sikerünk lenne efféle göncökben.

Bár Galnál a változás szinte nem létezik, azért a század eleji My Fair Lady-s kosztümöket idéző londoni trendekbe még sikerült beletrafálnia. Az lenne a meglepő, ha nem így lett volna, hiszen ennél a pontnál csak alig pár évet kellett előre tekintenie a jövőbe.

Az 1920-as évek

A nagy gazdasági és ipari változásokat magával hozó dübörgő húszas éveket azonban már nem sikerült ilyen magabiztosan belőnie Galnak, aki honnan is tudhatta volna, hogy ekkor már a fél világ dzsessz zenére fogja rázni, sőt lassan már a némafilmeket is háttérbe szorítják a hangosfilmek. Így nincs is semmi meglepő abban, hogy jóslata szerint megmaradtak a század elején divatba hozott mesebeli kalapok és az azokhoz passzintott kényelmetlen szerelések.

Az 1930-as évek

A divatszerkesztőnél a harmincas években is megmaradtak az eddig látott és jól bevált minták, a pöttyök és a csíkok. A nők teátrális, széles karimájú kalapokban és birkapásztorokra emlékeztető sétapálcával léptek utcára. A férfiak ennél sokkal nevetségesebben festettek cicanadrágjukban és fodros kabátjukban. Egyetlen hely van a világon ahol ez jelenleg menő, mégpedig a tokiói Harajuku negyedben. Gal jóslatával ellentétben ekkoriban a nők már a garconne stílust próbálgatták, azaz fiúsan és egyszerűen öltöztek.

Az 1940-es évek

A látvány már a negyvenes években is beillett volna egy farsangra Gal szerint. A cirkusz világát tagadhatatlanul kedvelő divatszerkesztő nem tudhatta az 1800-as végén, hogy a negyvenes években belépünk a második a világháborúba, vagy hogy Coco Chanel már rég kezébe vette a nők öltözködésének ügyét.

Az 1950-es évek

Komolyan nem értjük, hogy miből gondolta Gal, hogy az ötvenes években úgy szeretnének majd öltözni az emberek, mint egy udvari bolond. Akkoriban már élt egy Vogue-on felnőtt generáció, hódítottak a félpucér pin-up lányok és Christian Dior New Look-ja, valamint a legtöbb háztartásban már volt televízió, mosó- és hűtőgép. Nehezen tudjuk elképzelni, hogy az emberek ilyen szerelésekben mikrózták volna meg vacsorájukat vagy így huppantak volna le a tévé elé sorozatot nézni.

Az 1960-as évek

Érezte a divatszerkesztő is, hogy azért hatvan éven belül fog történni ez-az a világban, így a hatvanas évek trendjébe már eszközölt némi változtatást, aminek köszönhetően modellei úgy néznek ki, mint a Karib-tenger kalózainak főhősei. Valószínűleg elmaradt volna az 1969-es Woodstock fesztivál, ha ilyen kosztümöket viseltek volna az emberek.

Az 1970-es évek

Nem lett volna szexuális forradalom sem, ha a szupermini szoknya helyett efféle maskarában estek-keltek volna az emberek koncertről-koncertre a hetvenes években. Ahogy nem jött volna divatba Twiggy sem. Képzelje el, hogy ilyen ruhában lőttük volna fel az első embert a Holdra, vagy ilyen pöttyös galléros, zsabós ingben járattuk volna a csúcsra a számítástechnikai vívmányokat.

Az 1980-as évek

Azért csak volt egy kis jövőbe látó képessége Gallnak, ha arra tippelt, hogy éppen a nyolcvanas években jön újra divatba a viktoriánus korszak. Még ha kicsit másképpen is. Bár harminc évvel ezelőtt valóban furcsa jelmezekben izzadták ki magukból a rocksztárok a hatvanas-hetvenes években beszedett drogokat, azért ennyire még ők sem rugaszkodtak el a valóságtól.

Az 1990-es évek

Végülis mondhatni, hogy Gal valahol beletrafált a kilencvenes évek öltözködési szokásaiba. Abban az időben aztán már tényleg nem volt ördögtől való nőként pasinak öltözni vagy fordítva. Jól ábrázolja ezt a jelenséget Gal is. Arról nem is beszélve, hogy mi a kilencvenes években voltunk lázadó kamaszok, szóval tudjuk, milyen volt mindent magunkra húzni, amit megláttunk az amerikai MTV-n. Na az éppen olyan volt, mint Gal víziója a huszadik század utolsó évtizedéről.

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta