Így főzzön wokban!

Wokos kaját csinálni több szempontból is óriási élvezet. Egyrészt mert a sikerélmény gyakorlatilag garantált, hiszen általában végtelenül szimpla receptekről van szó. Másrészt mert elképesztő hamar megvan a kaja – hiszen a wok lényege, hogy nem sütjük-főzzük felismerhetetlen állagúvá a zöldségeket: az a jó, ha ropogósak maradnak.  

IMG 2432
Steiner Kristóf / Dívány

Ám mindenekfelett azért szuper wokban főzni, mert az ember szabadon kreatívkodhat: a zöldségeket kedvére variálhatja – tipikus wok zöldségek a brokkoli, gomba, zöldbab és zöldborsó, póréhagyma és lilahagyma, és mindenféle színes paprikák az édestől a csípősig.

Az alap lehet rizs, vagy tészta, extraként pedig kerülhet bele tofu, vagy szeitán, azaz búzafehérje is – ez utóbbit előre ízesített, vagy natur formában, bio boltokban keresse, nagyon egészséges fehérjeforrás, és bármilyen klasszikus receptben kiváltható vele a hús.

A wokos fogás lelke azonban nem más, mint a szósz, amely a sistergő zöldségekre kerül – ennek pedig az egyetlen fix öszetevője a szójaszósz, najó, esetleg a misopaszta. Klasszikus összetevők továbbá a gyömbér, csili, fokhagyma, kókusztej, mogyoróvaj, rizs vagy fehérbor ecet, és a szezámmag olaj – ezekkel pedig szintén szabadon variálhat a wok kalandor.

További jó hír, hogy a nehezen beszerezhető alapanyagokat egészen nyugodtan ki lehet váltani valami alternatívával: a kókusztej helyett vízzel és egy kis olajjal elkevert, porrá őrült kókuszreszelék is megteszi, a mogyoróvaj tulajdonképpen krémesre őrölt sósmogyoró, végső esetben hagyományos ecet is használható, a mozsárban finomra zúzott, száraz serpenyőben megpirított szezám olívaolajjal elkeverve pedig abszolút hozza a szezámmagolaj aromáját.

Ez a recept tehát koránt sem kőbe vésett intelem, mi több, elvárom, hogy mindenki hozzátegye a magáét – aszerint, hogy épp mi van otthon, mi olcsó a piacon, vagy épp mihez van kedve. Slusszpoén, hogy maga a wok sem létszükséglet: egy sima, nagy teflonserpenyő is remek szolgálatot tesz.

IMG 2429
Steiner Kristóf / Dívány

Hozzávalók (4 főre)

400 gramm üvegtészta, vagy rizstészta
250 gramm tofu
2 szál sárgarépa
1 csészényi fagyasztott zöldborsó, vagy egy konzerv
1 nagy fej lilahagyma
2 szem kaliforniai paprika
1 csokor korianderzöld
3 gerezd fokhagyma
1 újhegynyi friss gyömbér
1 dl olívaolaj
4-5 evőkanál szójaszósz, vagy 2 evőkanál miso paszta
1/2 konzerv kókusztej
3 evőkanál mogyoróvaj
1 citrom kifacsart leve
Só, bors, csili, őrölt római kömény, őrölt kurkuma, fehérbors

A tálaláshoz pirított tökmag, napraforgómag, kesudió, vagy szezámmag

1. A tésztát a használati utasítás szerint készítem el – ez fajtánként változhat, de rendszerint percek alapp megfő, sőt, olyan is van, amit egyáltalán nem kell főzni, csak forró vízbe áztatni tíz percre. A kész tésztát leszűröm, és kicsit félrerakom.

2. Elkészítem a szószt: egy csészében összekufircolom a mogyoróvajat, az olvaolaj felét, kókusztejet, belereszelem a gyömbér felét, belepréselek egy fokhagymát, belelöttyintem a szójaszószt, és ráfacsarom a citrom felét. Akinek bejön az édes élet, tehet bele egy kis agavé- vagy juharszirupot is. Ezt is félrerakom.

3. Egy gigantikus méretű vágódeszkán feldarabolom a tofut dobókckányi darabokra, majd a zöldségeket is – én most kicsit vékonyabbra vágtam őket, mint ahogy egyébként szoktam, és meg is bántam, mert a vöröshagyma például fél perc alatt összeszottyadt. Jobb, ha húsos falatokat vagdosunk mindenből, de azért nem nagyobbakat, mint ami kulturáltan befér a vendégek szájába. Egyedül a gyömbér a kivétel, őt lehet egész véknyra szeletelni, másként gyilkos ereje van.

4. A wokot a tűzre helyezem, és ha már felmelegedett az edény, fellocsolom az olvaolaj másik felével, majd belepréselem a fokhagyma gerezdeket, beleszórom a fűszereket: egy csiper csilit, kurkumát, sót, és rómaiköményt, és fehérborsot. Amikor már rendesen csípi a szememet, ha fölé hajolok, belekotrom a vágódeszkáról a tofut, és kissé megkapatom a kockákat minden oldalon.

IMG 2431
Steiner Kristóf / Dívány

5. Mehetnek bele a zöldségek is – erős lángon, folyamatos kevergetés közben nagyjából hat pecig emelgetem, tologatom, és kevergetem őket egy fakanállal, majd utánaküldöm a rizstésztát is, és igyekszem gyorsan úgy elkeverni, hogy mindenhová jusson mindenből.

6. Itt az idő, hogy megkoronázzuk az ételt a szósszal – nekem ez a kedvenc részem, imádom, ahogy sistereg, mikor a kitikkadt zöldségekre borítom a mogyorós mázat. Újabb két perc kevergetés után készen is van –  korianderzölddel alaposan megszórva, a citrom másik felét ráfacsarva, pirított magvakkal megszórva tálalom, és rendkívül autentikus módon evőpálcikával fogyasztom. Nem azért, mert így menő, hanem mert így egy kicsit tovább tart.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek