OFFLINE

Edzőcipő a gazdag nők új fétise

2014. április 18., péntek 09:27 |

Azok a nők, akik korábban egy kisebb lakás bérleti díját költötték magassarkúra, ugyanezt az összeget ma már edzőcipőre költik – írja a Daily Mail. Miután Karl Lagerfeld is csillivilli tornacipőket vonultatott végig a Chanel haute couture bemutatóján, nem kérdés, hogy ősszel már tényleg mindenki valamilyen sportcipőben rója majd az utcákat.

A The Business of Fashion online magazin szerint már a Net-A-Porter és a Neiman Marcus online webáruházak is kiszórják a magassarkú cipőket és inkább olyan luxusmárkák edzőcipőit árulják helyettük, mint a Saint Laurent vagy a Valentino. Nem véletlen, ha túlságosan ismerősnek talál egy-egy méregdrága lábbelit: a legtöbb dizájner népszerű, középárkategóriás márkák ötletit veszi át és dobja piacra tízszer annyiért. Mutatjuk, kik az áldozatok.

Sasha Sarokin, a Net-A-Porter buyere szerint unalmas és felesleges olyan 15 centis, ráadásul platformos tűsarkakban bemutatót tartani, amiben még a modellek is hanyattesnek, ellenben edzőcipővel nyert ügye van a tervezőknek: kényelmes, bárhova felvehető és mindenki gond nélkül viselheti. Sarokin véleményét a legnagyobb luxusáruházak, a Saks Fifth Avenue, a Neiman Marcus és a Bergdorf Goodman is osztják, a tavaszi-nyári szezonra ők is edzőcipőt kínálnak tűsarkak helyett. A Neiman Marcus divatigazgatója, Ken Downing azzal magyarázza a változást, hogy a legtöbb vásárló hétköznapi, laza életvitelt él és kifejezetten olyan darabokat keres, amik egyszerre kényelmesek és menők. Azt meg régóta tudjuk, hogy a nők eddig is kényelmes edzőcipőt húztak a kiskosztümhöz, míg beértek az irodába.

Melyik cipő kerül 133 ezer forintba a fenti képen?

 • 172
  Balról az első, ezüstös
 • 330
  A második, aranyszínű.
 • 599
  Balról a harmadik, fekete.
 • 528
  A negyedik, kígyómintás.

Ezeket a menő darabokat pedig leginkább az olyan divatházak szolgáltatják, mint a Saint Laurent Paris – a márka, ami a legnépszerűbb utcai divatot dolgozza át milliomos vevőkörének. Tavaszra például a Vans ikonikus slip onját másolták le rózsaszínben és pálmafa mintásban, az eredeti 45 dolláros (kb 10 ezer forintos) ár helyett viszont 400-ért (közel 90 ezer forint) dobták piacra. Egy hasonló slip on a Givenchynál sem olcsóbb, virágmintás verzióját nem kevesebb, mint 570 dollárért (majd 130 ezer) van képük árulni.

Más jellegzetes cipőket is koppintanak a dizájnerek: a Prada a francia Bensimon 55 dolláros teniszcipőjét másolta le, aminek eredménye egy kísértetiesen hasonlító, csak épp Prada márkajelzéssel ellátott edzőcipő lett, az ára viszont persze a tízszeresére, egészen pontosan 570 dollárra emelkedett. A Prada alacsonyabb árkategóriás ága, a Miu Miu is folytatta az anyaház tradícióját és lemásolták a cipőt, itt mondjuk pont drágábban, 650 dollárért (145 ezer Ft) árulják, de a Valentino sem szégyell 795 dollárért (176 ezer Ft) árulni sportcipőt.

Az Opening Ceremony az egyetlen márka, ami képes volt reálisan megindokolni a felfokozott edzőcipő-igény miértjét: a nőknek már nem kötelező magassarkúban végigszenvedniük a napot, válthatnak nyugodtan tornacipőre, hiszen ezekből is kapni legalább olyan feltűnő, ráadásul kényelmes darabokat. “A tűsarkú cipők mindig is divatban maradnak, viszont a régi tradíciókkal ellentétben ma már nem kötelező elegáns szetthez is felvenni őket. Ez a trend öt vagy tíz év múlva is ugyanígy megmarad majd, a nők szabadon kísérletezhetnek és variálhatják cipőiket!”

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta