Fagyasztóürítés: csokis-gesztenyés pite meggyel

Zanza!

Amíg még várunk az igazi zamatos, hazai tavaszi gyümölcsökre, érdemes elhasználni a fagyasztóban lapuló gesztenyemasszát és a fagyasztott vagy befőttmeggyet. Ezúttal egy egyszerűen elkészíthető, látványos pitét készítünk gesztenyével és meggyel, némi csokival turbózva. 

Gesztenyés pite
Fotó: Ötvös Zsuzsanna

Kakaós omlós tésztába egy két perc alatt elkészíthető gesztenyés krém kerül, erre pedig egy réteg könnyű csokoládékrémet terítünk. Ha ránk hallgatnak, a meggyet alaposan beáztatják rumba, mielőtt a pitébe kerül!

Hozzzávalók 4 db kicsi (12 cm átmérőjű), vagy egy nagy pitéhez:

Omlós tészta:

110 g liszt
20 g kakaópor
60 g hideg vaj
30 g átszitált porcukor
1 kisebb tojás

Gesztenyés krém:

250 g gesztenyemassza
120 ml habtejszín
1 ek. rum (elhagyható)
egy marék meggy (fagyasztott vagy befőtt)
porcukor ízlés szerint (ha a gesztenyemassza édesített volt, nincs rá szükség)

Csokikrém:

120 g étcsokoládé
120 ml habtejszín
1 ek. méz

kakaópor és meggy díszíteni

1. Az omlós tésztához a lisztet, a kakaóport, a vajat és a porcukrot összemorzsoljuk. A tojást felverjük, és a felvert tojás felét hozzáadjuk a tésztához. Amennyiben nem állt össze még a tészta egy gombóccá, gyúrunk hozzá még egy keveset a felvert tojásból. A kész omlós tésztát folpackba csomagoljuk, és minimum egy órára hűtőbe tesszük.

2. A tésztát lisztezett felületen kb. 3 mm vastagra nyújtjuk, majd kibéleljük vele a nagy piteformát vagy a négy kisebb piteformát. Villával megszúrkáljuk a tésztát, majd sütőpapírt teszünk rá, nehezéknek pedig kerámia pitesúlyt vagy szárazbabot: erre azért van szükség, hogy a pitetészta ne púposodjon fel sütés közben – ez a technika az úgynevezett vakra sütés.

3. 180°C-ra előmelegített sütőben 12 percig sütjük (ha egyetlen nagyobb pitét sütünk, akkor 15 percig), majd eltávolítjuk a nehezéknek használt pitesúlyt vagy babot és a sütőpapírt, majd még pár percig sütjük. Hagyjuk kihűlni a kész pitetésztát.

4. A gesztenyés krémhez a gesztenyemasszát botmixer segítségével egyneművé keverjük a tejszínnel és a rummal.Ha szükséges, porcukorral ízlés szerint édesítjük. Végül a meggyet is hozzáforgatjuk, és a krémet betöltjük  a pitetésztá(k)ba.

5. A csokoládés krémhez a tejszínt a mézzel forrásig melegítjük, majd beledobjuk az apróra tört csokoládét, és egyneművé keverjük. A csokikrémet egyenletesen szétterítjük a gesztenyés rétegen.

6. A kész pitére kakaóport szitálunk ,és meggyet halmozunk a közepére.

Blogmustra