Zanza!

Itt a tavasz, félelmetesen közeledik a nyár, lehet pánikolni, fogadkozni, hogy lefaragunk néhány kilót nyárig. Gasztro szempontból erősen rásegíthetünk erre, ha salátázunk.

Meg amúgy is, ki tud ellenállni a friss zöldségeknek, fűszernövényeknek? Következzék hát kettő viszonylag könnyű, és egy laktató, kalóriadúsabb saláta a nem fogyózóknak.

Könnyű mozzarellás saláta

A mozzarella, paradicsom és a friss bazsalikom együttese mindenhogy jó, de a legjobb akkor, ha veszünk egy mély levegőt, és beruházunk egy gömböc bivalymozzarellára. Finom tehéntejessel is, és a bufala sokkal drágább, de legalább egyszer megéri kipróbálni.

mozzarellás
Fotó: Katuci

Hozzávalók:

2 jóízű (!) paradicsom
1 mogyoróhagyma vagy újhagyma
10 dkg bivaly vagy tehéntejes (mini) mozzarella
néhány levél friss bazsalikom
tengeri só
1 teáskanál extra szűz olívaolaj
opcionállis: pár csepp balzsamecet
opcionális: 1-2 kanálnyi a mozzarella saját levéből

  1. A felaprított paradicsomot, a vékonyra vágott hagymát, az összetépkedett bazsalikomot és a felezett mini mozzarellákat (vagy kockákra vágott nagyot) összekeverjük, megsózzuk, löttyintünk rá egy kis olívaolajat. A sajt levéből 1-2 evőkanálnyival lazíthatjuk. Ha van otthon, és kedvünkre való, néhány csepp balzsamecet sem árt neki.
  2. Azonnal tálaljuk.

Reteksaláta sonkával és tojással

Már hozza a húsvéti hangulatot ez a saláta, ha éppen nagyon odafigyel az étkezésére, jól jöhet az óriászabálós ünnepek idején is, minimális módosítással a húsvéti sonkából és a levében főtt tojásból is összedobható.

sonkás tojás
Fotó: Katuci

Hozzávalók:

1 nagy kupac vegyes saláta
1 csokor retek
1 paradicsom
1 szál újhagyma
1 tojás
néhány vékony szelet szárított sonka
só, bors
1 teáskanál fehérborecet
2 teáskanál olívaolaj

  1. A tojást felteszünk főni, forrástól számítva hat percig főzzük, lehűtjük, megpucoljuk, négybe vágjuk.
  2. Az olajat, az ecetet, egy csipet sót és borsot jól összekeverünk, meglocsoljuk vele a salátaleveleket.
  3. Rászeleteljük a paradicsomot, a retkeket, a hagymát.
  4. Végül elhelyezzük a saláta tetején a tojás- és sonkaszeleteket.

Izmosan: meleg krumplisaláta főtt sonkával és tükörtojással

Cáfolata annak, miszerint a saláta nem étel, legalábbis nem olyasmi, amit egészséges étvágyú személy, pláne férfiember megeszik. Ahogy a Váncsai klasszikus szól: saláta az, amit a készítője annak szán. Mondjuk ezzel a salátával fogyózni azért ne nagyon próbáljanak meg.

sonkás
Fotó: Katuci

Hozzávalók:

egy marék apró szemű újburgonya
2 mogyoróhagyma
1 gerezd fokhagyma
egy marék főtt sonka
1 tojás
néhány levél bazsalikom
1 evőkanál olívaolaj
1 evőkanál vaj
néhány csepp citromlé
só, bors

  1. Az újkrumplit megmossuk, lekaparjuk a vékony héját, nagyjából 15 perc alatt megfőzzük őket egészben, leszűrjük, és falatnyi darabokra vágjuk.
  2. Egy serpenyőben felforrósítjuk az olajat és a vajat, rádobjuk a felaprított hagymákat. Megforgatjuk, megpirítjuk benne a krumplit. Sózzuk, borsozzuk, hozzátépkedjük a főtt sonkát. Rátépkedjük a bazsalikomleveleket. Meglocsoljuk néhány csepp citromlével.
  3. A serpenyő tartalmát tányérra borítjuk.
  4. A serpenyőbe teszünk még egy-két csepp olajat, ráütjük a tojást, megsütjük, a salátára csúsztatjuk.
Blogmustra