Zanza!

Mikor kora tavasszal még mindig csak alma, körte banán és narancs van a polcokon, jól jön egy kis mélyhűtött emlék a nyárból – és a fagyasztót is ki kell üríteni hamarosan érkező epernek, meggynek és cseresznyének.

2013. márc 077
Fotó: Piszke

A fagyasztott erdei gyümölcskeverék szedret és feketeribizlit is tartalmaz, innen a vadító szín, de azonos mennyiségű málna vagy eper is tökéletesen megfelel ennek a sütést és sütni tudást alig igénylő édességnek. Melegebb napokon hűtőhidegen a legjobb, ha pedig borús-esős napunk van, már a színe is vigaszt jelent.

Hozzávalók: (22 cm-es fém vagy kerámia formához, 8 szelethez)

Tésztaréteg:

15 dkg zabkeksz
5 dkg olvasztott vaj

Erdei gyümölcsös krém:

450 grammos natúr joghurt
30 dkg erdei gyümölcs keverék (fagyasztott)
8-10 dkg cukor, ízlés szerint
2 ek citromlé
4 lap zselatin vagy 6 gr zselatinpor

  1. A sütőt 180 fokra előmelegítjük, a forma alját sütőpapírral borítjuk.
  2. A kekszet aprítógépben (vagy egy zacskóba zárva, nyújtófával) összetörjük, elkeverjük az olvasztott vajjal, egyenletesen forma aljára nyomkodjuk és 10 percig sütjük, majd hűlni hagyjuk.
  3. Amíg a keksz sül, a joghurtot egy papírtörlővel bélelt szitában kissé lecsöpögtetjük, a fagyasztott gyümölcsöt pedig 800 Watton a mikróban 3 perc alatt kiolvasztjuk. Kiolvadt levéből 3 evőkanálnyit félreteszünk.
  4. A joghurtot, gyümölcsöt, a cukrot és a citromlevet összeturmixoljuk – kb. 500 ml sűrű turmixot kell kapnunk.
  5. A félretett gyümölcslében 3-4 percig áztatjuk a zselatint, adunk még 1-2 evőkanál vizet is hozzá, majd kevergetve felmelegítjük, míg a zselatin teljesen felolvad – de forralni nem szabad.
  6. A kézi mixert járatva jól elkeverjük a joghurtos krémben a zselatinos gyümölcslevet.
  7. A kihűlt tésztalapra öntjük, 2 órát hűtőben dermesztjük, és felvágás után is ott tároljuk az esetleges maradékot.
Blogmustra