Nagy kedvencek házilag: a csokisperec

A csokis perec házilag is reprodukálható, a leggyorsabb eredményhez egy ügyes kis konyhai kütyü nem árt hozzá: ez a pereckiszúró, amivel szép perecalakokat szúrhatunk ki a kinyújtott tésztából. Persze a spéci kiszúró nélkül is megformázhatjuk a pereceket, csak egy kicsit több türelem kell hozzá.

Csokis perec
Ötvös Zsuzsanna

A pereceket darált mogyoróval ízesített, kakaós omlós tésztából készítettük: a tésztában a mogyorót tetszés szerint cserélheti akár dióra vagy mandulára is. Most szólunk, hogy a csokibevonatot nem ér lespórolni!

Hozzávalók kb. 40 darabhoz:

130 g liszt
15 g kakaópor
50 g darált törökmogyoró (vagy darált dió vagy mandula)
40 g porcukor
110 g hideg vaj kockákra vágva
bevonáshoz: kb. 200 g étcsokoládé vagy tejcsokoládé

1. A tészta hozzávalóit (liszt, kakaópor, darált mogyoró, porcukor, hideg vaj) összegyúrjuk. Ha esetleg nem áll össze a tészta, nagyon kevés hideg vizet adagolunk hozzá, míg össze nem áll.

2. Lisztezett felületen kb. fél centi vastagra nyújtjuk, és pereckiszúróval pereceket szaggatunk belőle. Ha nincs ilyen kiszúrónk, pizzavágóval vékony csíkokat vágunk a tésztából, amelyeket aztán perec alakúra hajtunk. A maradék tésztát összegyúrjuk, kinyújtjuk, pereceket szaggatunk belőle. Ezt addig folytatjuk, míg a tészta el nem fogy.

Így néz ki a perecszaggató
Így néz ki a perecszaggatóÖtvös Zsuzsanna

3. A pereceket sütőpapírral bélelt tepsire tesszük, és 175°C-ra előmelegített sütőben kb. 8 perc alatt megsütjük. Hagyjuk kihűlni.

4. A csokoládé negyedét apróra vágjuk. A maradék csokoládét megolvasztjuk, majd belekeverjük az apróra vágott csokoládét, míg fel nem olvad – így tulajdonképpen temperáljuk a csokoládét, hogy szobahőmérsékleten is jó roppanós legyen. Ebben a csokoládéban megmártjuk a perecek tetejét, majd sütőpapírra sorakoztatjuk, míg a csokoládé meg nem szilárdul.

Miért állnék neki házilag? [a szerk]

1. Mert sokkal finomabb lesz.

2. És van még egy érvünk. Ez az: Összetevők: kakaós bevonómassza (cukor, növényi olaj, kakaópor, zsírszegény tejpor, emulgáló szer: lecitin E322, vanília aroma), búzaliszt, növényi zsír, cukor, tojás, sovány tejpor, glükóz, só, mandula aroma, vanília aroma, térfogatnövelő szer: Ammónium-hirdogén-karbonát E503 (ii), Nátrium-hidrogén-karbonát E500 (ii), emulgáló szer: E322.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek