Zanza!

A kókuszkocka egyike a legtöbbször megalázott sütiknek. Ha jó, akkor nagyon jó. Csak sajnos legtöbbször nem jó, hanem egy fűrészporos, kiszáradt piskótakocka, amit rossz minőségű csokiszószba forgatnak spórolósan, aztán állott kókuszba hengergetik, hogy így szomorkodjon napokig a polcon, ahol végképp ehetetlenné öregszik.

Kókuszkocka4
Fotó: Ötvös Zsuzsanna

Pedig ha jó, akkor a tésztája szaftos, a csokiszósz finom és bőséges, és a kókuszt sem a polc aljáról söröpjük össze hozzá. Kivételesen két verziót is mutatunk belőle, egy fehér és egy barnatésztásat, aztán válasszák azt, amelyik szívüknek kedvesebb.

Zsuzsi, és a kakaós tésztás

Igazi klasszikus a kókuszkocka, és itt is igaz a klasszikusokra jellemző közhely, hogy ahány ház, annyi szokás. Szokták sárga piskótával is készíteni, de nálunk a kakaós változat a menő: az alap egy lekvárral gazdagított kevert kakaós tészta, ami nagyon puha-könnyű. Nem sok munka van vele, és igazán kiadós adag süti lesz belőle! A kakaós-kávés szirupnak köszönhetően sokáig puha és szaftos marad.

Hozzávalók:

Kevert tészta:

100 g zsír
300 g cukor
1 tojás
1 ek. méz
2 ek. sárgabaracklekvár
1 ek. kakaópor
2,5 dl tej
500 g liszt
10 g sütőpor
késhegynyi szódabikarbóna

Szirup:

300 g cukor
3 ek. kakaópor
130 ml presszókávé
180 g vaj

kb. 200 g kókuszreszelék a forgatáshoz

1. A kevert tésztához a zsírt, a cukrot, a tojást, a mézet, a lekvárt és a kakaót elektromos habverő segítségével alaposan összekeverjük. Hozzáöntünk 2 dl tejet, azzal is kikavarjuk. Majd hozzákeverjük a lisztet, a sütőport és a szódabikarbónát, és alaposan kikeverjük az elektromos habverő segítségével. Végül a maradék fél deci tejet is elkeverjük benne, kicsit fellazítjuk vele a tésztát.

2. Sütőpapírral bélelt tepsibe (kb. 25x38 cm) simítjuk, és 180°C-ra előmelegített sütőben kb. 35-40 perc alatt megsütjük. Tűpróbával ellenőrizzük, átsült-e a tészta.

3. Miután a kevert tészta kihűlt, hasábokra vágjuk.

4. A sziruphoz a cukrot, a kakaóport, a presszókávét és a vajat egy lábasba kimérjük, majd összeforraljuk a szirup hozzávalóit.

5. Egy tányérba kókuszreszeléket készítünk elő. A tésztahasábokat egyenként megmártjuk a kávés-kakaós szirupban, majd megforgatjuk kókuszreszelékben.

Kókuszkocka3
Fotó: Ötvös Zsuzsanna

Andi, és a világos tésztás

Nincs az a mennyiségű kókuszkocka, ami nálunk el ne fogyna. A lényeg az, hogy nem kell spórolni a szósszal, minél csokisabb, annál jobb lesz. A megfelelő arányok fenntartása érdekében éppen ezért nem kell nagyon nagyra szabni a piskótát, én kb 4 centis oldalú kockákat szoktam vágni belőle, kivéve, ha oviba, suliba lesz, mert akkor falatnyi, 2,5x2,5 centiseket. Ehhez viszont már meg kell emelni a szósz és a kókusz mennyiségét!

A recept a receptes füzetemben van egy örökkévalóság óta, sajnos már fogalmam sincs, kitől kaptam, ha valaki ráismer, szóljon, és azonnal feltüntetem a forrást.

Hozzávalók

Tészta:

30 dkg liszt
20 dkg cukor
2 tojás
12 dkg vaj
3 ek méz
1,5 dl tej
1 csomag sütőpor

Szósz:

20 dkg cukor
32 dkg vaj
6-7 dkg kakaópor
8 ek tej
kicsi rum (opcionális)

forgatni: 20 dkg kókuszreszelék, plusz legyen egy csomag tartalék

1. A tészta hozzávalóit összekeverjük, sütőpapíros tepsibe (kb 30x40 centis) simítjuk, és 170 fokon, nagyjából 30 percig sütjük.

2. Tűpróbával ellenőrizzük, átsült-e.

3. Megvárjuk, míg kihűl, aztán felkockázzuk.

4. A szósz hozzávalóit összemelegítjük, a kockákra vágott sütit jó alaposan beleforgatjuk.

5. A megmártott kockák egyből mennek a kókuszreszelékbe, onnan pedig egy tálcára. Először úgy tűnik, túl ragacsos, de semmi pánik, jó lesz!

6. Álljon két órát, az alatt pont eléri a tökéletes állagot.

Blogmustra