Így frissítse ruhatárát pasiként

Bár az igazán kemény tél idén nem kopogott be hozzánk, azért mégis jó érzéssel tölt el minket, hogy végre igazi tavaszi időjárásban van részünk. Ha a meleg kabátjai, sáljai és kötött pulóverei elpakolása után ön is értetlenül áll a szekrénye előtt és azon töpreng, vajon mit hordott egy éve ilyenkor, akkor jó hírünk van: ez a posztunk önnek készült!

Bár férfiként nem választhatunk olyan sokféle trend és ruhadarab közül, mégis érdemes megfontolni, hogy mi az, amire tényleg szükségünk van és mi az, ami csupán időszakos trend vagy éppen nem is tudjuk kihasználni. Megmutatjuk, hogy mi legszívesebben mit szereznénk be a boltok friss kínálatából és azt is megmondjuk, hogy mit kerüljön!

Nadrágok

Bár a tavaszi-nyári szezonban nagyon sokszor erőltetik a fehér trendet, azért érdemes fontolóra venni, hogy akarunk-e egész nap feszengeni, hogy nehogy koszos székre üljünk vagy inkább kényelmesen szeretnénk érezni magunkat? A tetőtől talpig fehér trendet férfiként pláne kerüljük, még a nők közül is csak kevésnek áll jól. További rizikófaktor, hogy az ilyen szettek csak akkor működnek, ha minden ruhadarabunk ugyanolyan árnyalatú – ezt pedig maximum az első viseléskor tudjuk teljesíteni.

Azt már bebizonyítottuk, hogy a szaggatott nadrágot lehet viselni nem igénytelen szettben is és továbbra is úgy gondoljuk, hogy mindenképpen megéri beszerezni egyet. A fekete nadrágokat felejtse el idén: legyen egy kicsit kreatívabb és válasszon egy sötét- vagy tengerészkéket! Ugyanolyan multifunkcionális, mint a sötétebb társa, csak egy fokkal kreatívabb. A klasszikus sötétkék farmer mellé ajánlunk még egy bézs, burgundi vagy barna chino nadrágot is, ami legalább annyira kihasználható. Ezzel a néggyel végtelen számú szettet állíthat össze és minden alkalomra akad legalább egy.

nadragok
reklámfotó

Mi a helyzet a fazonnal? Több opció közül választhatunk (straight - egyenes szárú, slim - lábkövető, skinny - lábra tapadó) és nincs egyértelműen jó választás. Mindenkinek el kell döntenie, hogy az egyéni preferenciái alapján mit választ és melyikről gondolja azt, hogy jól áll neki.

Felsők/ingek

A vicces feliratos pólók helyett válasszon inkább basic darabokat, amiket inggel, zakóval, de egy bőrdzsekivel is bátran viselhet. Egyrészt nem érdemes sokat költeni rájuk (a legtöbb üzletben ezer forint környékén kapni normálisat belőlük), másfelől komolyabb érzelmi kapcsolatot sem szabad kialakítani velük, hiszen általában egy év alatt kinyúlnak, a fehérek pedig elszíneződnek. Bár nyáron kellemetlen lehet még egy réteg az ingünk alatt, viszont nem kell ötpercenént ellenőrizni, hogy vajon látszik-e már a hónaljunknál, hogy izzadunk és az ing is jobban mutat rajtunk, ha van alatta valami. Villantani pasiként is ciki (sőt!), így a fehér alá kötelező egy hasonló színű felső.

Törölje ki a középiskolás emlékeit: egy fehér ing legalább annyira univerzális, mint a hasonló színű póló. Nincs olyan férfi, akinek ne állna jól vagy egy zakóval (javasoljuk a már említett tengerészkék színt) vagy bőrdzsekivel. Az öltözködésben azt szeretjük a leginkább, hogy egyik nap lehetünk komoly üzletemberek, a másikon pedig vagány pasik – minden a gondosan megválasztott ruháktól függ. A "buszsofőrkék" jelzőt is felejtse el: egy világoskék ing szintén a tavasz és a nyár elengedhetetlen kelléke. A színeket tekintve arra vigyázzon, hogy a leghamarabb a világosszürkén látszanak a nemkívánatos foltok, így ha ön izzadós típus, keressen másik kedvencet.

Ingek felsok
Regan Cameron / reklámfotó

A mintás ingek már szezonok óta döngetik a férfidivat bevehetetlennek tűnő bástyáját. Ön engedjen a "támadásnak" és adja be a derekát: nem kell rögtön a karácsonyi asztalterítőt maga köré terítenie, hiszen a legtöbb üzletben megjelentek már például pöttyös darabok, amik egyszerre jópofák és klasszikusak is.

Farmeringek

Minden pasin farmeringet szeretnénk látni, így ha önnek még nincs, mindenképpen szerezzen be egyet. Az se zavarja, ha főleg farmernadrágot hord, hiszen most "trendi" együtt viselni a kettőt. Fölé nyugodtan vehet egy kötött kardigánt, de akár egy V-nyakú pulóvert vagy egy (sport)zakót is. Nyári hétvégéken pedig alávehet egy egyszerű pólót és kigombolva is hordhatja. Tökéletes akkor, ha napközben meleg van, de estére lehűl annyira a levegő, hogy már kevés lenne egy vékony felső. 2008-ban jött vissza a divatba és bár sokan azt jósolták, hogy hamar el fog tűnni, hat évvel később is tömve vannak vele a boltok – szerencsére.

farmering
reklámfotó

Zakók

Bármilyen munkát is végez, egy biztos: vannak olyan alkalmak az életben, amik megkövetelik a zakót. Nem szeretnénk ilyen sokszor ismételni magunkat, de itt is a már bevált sötétkéket ajánljuk. Azt már számtalanszor leírtuk, hogy az alsó gombot soha ne gombolja be, az ujja pont a vállunk végénél kezdődjön és ne feszüljön a hátán - ezeket tartsa be ön is.

Ha a kevésbé formális öltözet híve, akkor ajánljuk az idén rendkívül népszerű sportzakókat, amiket szintén viselhet inggel, de pólóval is jól mutatnak. Kerülje viszont az extrém sárkánymintás és logókkal durván kivarrt darabokat, mert nem mutatnak jól. Ha nyárra szeretne zakót, akkor válasszon a világosabb, vékonyabb anyagból (pl. lenből) készültek közül. Arra figyeljen, hogy a duplasorosos gombolású változatok mindenkire rátesznek pár kilót, így ha erre kényes, akkor maradjon az egysoros verziónál.

zakok
reklámfotó

A "munkás" és a ballonkabátok

Üdvözöljük az idei tavaszi szezon egyik nagy slágerét, a worker jacketet. Szintén egy univerzális ruhadarabról beszélünk, ami legalább annyira illik egy öltönynadrágos-inges-nyakkendős szetthez, mint egy lazább, tornacipős összeállításhoz. Ami a legjobb benne, hogy mivel merevebb anyagú pamutból készül, így ellenáll a változékony időjárás viszontagságainak.

Tipp: Ha szeretnénk, bakanccsal, szaggatott farmerrel és kockás inggel erősíthetünk a "munkás" hatáson.

Egy jó minőségű ballonkabát nem csupán mutatós és kényelmes, de az esőben is megvéd minket az elázástól. Lassan közhellyé válik, de ezt is azzal hordhatja, amivel csak szeretné. A fekete helyett válasszon sötétkéket, bézst vagy olívazöldet.

kabatok
reklámfotó

Pulóverek

A pulóvereket magunk és a divatházak, fast fashion üzletek is mostanában fedezék fel maguknak. Ezerszer kényelmesebb, mint egy zakóban vagy kardigánban feszengeni és ha odafigyelünk a szín- és anyagválasztásunkra, akkor még egy formális összeállítás része is lehet. Bár a '90-es évek őrült feliratos verziói is visszatértek, mi mindenképpen azt ajánljuk, hogy egy kicsit visszafogottabb változattal kezdje a ruhatárának bővítését.

A világosszürkék például remekül mutatnak egy barna vagy burgundi chino nadrággal és egy sötétkék farmerrel is. A "sima" pamutból készülteknél sokkal kifinomultabban mutat egy kötött darab, amit nyugodtan viselhet szövetnadrággal és – a szezon szintén nagy kedvencének számító – sportcipővel.

puloverek
reklámfotó

Lábbelik

Érthetetlen módon itthon kevés férfi mer loafer, mokaszin és tengerészcipőket hordani, pedig tavasszal és nyáron ezeknél kényelmesebb viselet nem igazán létezik. Utóbbihoz nem, de a többihez bátran vehet fel olyan zoknit, ami kilóg a cipőből: sőt! Egy loaferből kikandikáló mintás zokni kreativitást sugall és úgy hívja fel a figyelmet, hogy nem "kiabál".

Ha inkább sötétkék vagy fekete nadrágokat hordunk, akkor az egybeolvadás elkerülése végett válasszunk eltérő (pl. barna, bézs, világoskék, szürke) cipőket. Nyáron jóbarátja lehet a textil talpbetét és a titokzokni is – utóbbit sokan összekeverik a bokazoknival, pedig ez egy balerinacipőre hasonlít és semmiből sem látszik ki.

Tipp: ha egyedi fazont szeretne, keresse a duplacsattal rendelkezőket (double strap monk shoes néven találja meg őket)

A szezon királyai, a sportcipők

Ha önt nem köti a szigorú dress code a munkahelyén, akkor bátran vegyen egy sportcipőt, amit szintén meglepően sok és változatos összeállításhoz fel tud húzni. Ha szeretne valami egyedit, akkor semmiképpen se a Nike Air Max-et válassza és a New Balance márka is egyre több követőt szerez. A luxusházak is felfedezték a korábban futáshoz és egyéb sportokhoz viselt cipőkben rejlő lehetőséget, így sokszor a kínai verziótól semmiben nem különböző darabokat vehetünk meg hatszámjegyű összegekért.

Kiegészítők

Ha egy férfi nem is érzi nyűgnek a vásárlást, odáig ritkán jut el, hogy kiegészítőket válasszon magának. Pedig egy jól kiválasztott sál, napszemüveg vagy kalap meghatározó része lehet az összeállításunknak. Sokan a trendi szemüvegformák (aviátor, wayfarer, stb.) mellett döntenek, hiszen egyrészt ezek kaphatóak mindenhol, másfelől pedig szinte mindenkinek jól állnak. Érdemes viszont kicsit kreatívabban gondolkodni, hiszen ez az, ami szemmagasságban van és először meglátunk a másikon.

Egy könnyű anyagból készült sáltól nem fogjuk magunkat kényelmetlenül érezni nyáron sem. Vannak olyanok, amik szinte észrevehetetlen súlyúak és ha nem szorosan a nyakunk köré tekerjük, akkor tényleg akár el is feledkezhetünk arról, hogy rajtunk vannak. És bár sokan a táska gondolatától is rosszul vannak, egy szépen kidolgozott darab még mindig jobban fest, mint a kitömködött zsebek.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek