Teszt: tejszínhab flakonból lehet-e finom?

Van aki a kávét ízesíti vele, más a csokoládé torta elengedhetetlen tartozékának tekinti, és hallottam olyanról is, aki csak úgy magában, desszertként fújja a szájába. Igen, ezúttal a flakonos tejszínhabokat kóstoltuk. Mivel gondolunk azokra is akik laktózérzékenyek, vagy egyszerűen csak jobban bírják a növényi habokat, azoknak is jó hírünk van: hamarosan ezeket is górcső alá vesszük. De addig is, olvassák el melyik a legjobb és persze a legszörnyűbb saját márkás „igazi” tejszínhab.

MG 9135
Dívány

Tejszín és aeroszolos tejszín az élelmiszerkönyv szerint

A tejszín tejből fölözés vagy más koncentrálási eljárás útján nyert, zsírban dúsított, az 5.2. pontban felsorolt anyagokból készülő, megfelelően hőkezelt és hűtött, esetleg homogénezett, legalább 10% (m/m) zsírtartalmú "zsír a vízben" emulziótípusú tejtermék.

Az aeroszolos tejszínkészítmények olyan összetett termékek, amelyeket az 5.1.1. pont [ez az előző bekezdés] szerinti egyszerű termékekből az 5.2. pontban [ez a következő bekezdés] felsorolt anyagok hozzáadásával, megfelelő hőkezeléssel és hűtéssel állítanak elő és inert gázzal működő, porlasztószelepes, nyomásálló, alkalmas fémtartályba csomagolva hoznak forgalomba, amelyből a termék a szelep nyitásával habosított formában nyerhető ki. A hozzáadott anyagok együttes mennyisége a kiindulási egyszerű terméknek legfeljebb a 42%-a (m/m) lehet.

Felhasználható anyagok:
Tehéntej vagy más tejelő állat (pl.: juh, kecske, bivaly) teje, esetleg ezek keveréke
Tejsűrítmény
Tejpor
Tejfehérje-koncentrátum
Étkezési kazeinát
Adalékanyagok
Mikrobatenyészetek
Palackoshoz: Cukor, gyümölcs, fűszerek, gyümölcskészítmények, egyéb élelmiszer-készítmények, aromák, levegő vagy inert gázok.

Forrás

Összesen hét flakont végeztünk ki, vagyis csak a jobbakat végeztük ki. Az ehetetlenek valószínűleg soha nem fognak elfogyni, mert még a kávét sem fogjuk elrontani velük. De vajon akkor mire lehet felhasználni őket, hogy ne vesszenek kárba, ha már arra alkalmatlanok, amire egyébként ki lettek találva? Ha van ötlete, írja meg nekünk! 

A habokat semmiféle tudományos szempont alapján nem vizsgáltuk, kizárólag arra voltunk kíváncsiak, hogy ehetők-e (finomak-e) vagy sem. A tesztcsapat a szerkesztőségből összeverbuvált ínyencekből és nem ínyencekből áll és azt próbáljuk meg eldönteni, hogy mi az, amit érdemes megvenni.

A teszten most saját márkás habokat vettünk célba, de referenciaként betettünk a legismertebb terméket is, a Completát. Vajos sikerült valamelyik saját márkásnak leigáznia? Olvasson tovább!

Érdekes, hogy nagyrészt egy árban vannak a flakonos tejszínhabok, a legolcsóbb a Tesco Finest volt, meg is kapta a harmadik helyet. Na nem, nem ezért, hanem mert egészen jó termék.

7. helyezett: Spar Budget tejszín spray

Elég nagy csalódás volt ez a hab. Ha nagyon erős, karakteres kávéba teszi, talán nem ábrándul ki belőle, de ennyi pénzért már kap igazán jó is, szóval jobb ha nem kísérletezik. Kivéve, ha olyan vendége érkezik, akit ki nem állhat, neki nyomhatja, bőségesen.

Összetétel: tejszín, invert cukorszirup, szőlőcukor, szőlőcukorszirup, aroma (vanilin), sűrítőanyag (E407). Zsírtartalom 18%.

„Minősíthetetlen. Sosem hittem volna, hogy ilyen rossz lehet valami, ami alapvetően tejszínből készült. Keserű, avas, dohos, fúj.” „Egészen jellegtelen, de inkább nem jó.” „Na, ez valami műhab, meglehet enni egyáltalán? Nem ártalmas? Ennél rosszabbat még életemben nem ettem. Állagra olyan mint a citromhab (a bóvli cukrászdából), az íze meg keserű.” 

MG 9151

6. helyezett: Spar Premium tejszínhab

Ennek már a neve is arra utal, hogy egy klassz, prémium kategóriás tejszínhabot kap az ember, ebből viszont nem sokat éreztünk. Igaz ugyan, hogy legalább 90% benne a tejszín, ami több, mint dícséretes, mégis valahogy nem sikerült jó pontokat begyűjtenie. Pedig a szöveges értékelésekben nem nyilatkoztak róla lesújtóan, éppen csak jó pontokat nem kapott. Ez a legdrágább termék a kóstolón. 

Összetétel: tejszín 90% (30 % zsírtartalmú), Cukor (8,5%), Emulgeálószer (zsírsavak mono- és digliceridjei), Stabilizátor (karragén), természetes vanília aroma. Zsírtartalom: min. 27%.

„Kifejezetten jónak tűnik, könnyű és nincs utóíze. Annyi róható fel neki, hogy édesebb, mint amit én szeretek, de ez kivétel nélkül az összes palackosra igaz.” „Se íze, se bűze. Nagy tejszínhab rajongó vagyok, de ez nem fogott meg.” „Egészen jó cucc, nincs vaj íze, nem gejl és kicsit vaníliás. Fura, hogy fahéjas gumicukor utóíze van, ez nem tudom melyik adalékanyagtól lehet.”

MG 9134

5. helyezett: Sissy, tejszínhab spray

Na hát, a második pofára esés. Rendre jó helyen végeznek a vakteszteken a Pennys termékek, a tejszínhabjuk viszont senki sem győzött meg. Ráadásul hiába ráztuk fel jól, hamar folyós lett,  emiatt semmiképpen sem ajánljuk torta díszítésére. És műízű is.

Összetétel: 86,5% tejszín (zsírtartalom: 30%), folyékony cukor (5% cukor), Glükóz szirup (3%), Hajtógáz (N2O), Emulgeálószer (zsírsavak mono- és digliceridjei), stabilizátor (karragén), vanília aroma. Zsírtartalom: 26%. Belgium.

„Enyhe mellékíze van, ami mellett a vanília is érezhető, bár gyanús, hogy nem valódi vanília lesz ez, inkább vanilin, szájpadlásra tapadós.” „Nagyon habos, nagyon könnyű, nagyon ehetetlen.” „Kellemes illata van. Arra a tejszínhabra emlékeztet, ami a poharas pudingok tetején van. Kicsit mű, de nem rossz.”

MG 9150

4. helyezett: Completa

Ez tényleg meglepő lett, hogy a Completa csak negyedik lett, így megnyerte az abszolút középkategória címet (de legalább nincs túlárazva...). Fura, hogy nem derül ki a flakonról, hogy mégis hány százalékban tartalmaz tejszínt, és ebben is rengeteg a cukor. 

Összetétel: Tejszín (zsírtartalom: 30%), Folyékony cukor (5% cukor), Glükóz szirup (3% dextróz), Hajtógáz (N2O), Emulgeálószer: E 471, Stabilizátor: E 407, Aroma. Zsírtartalom: 26%.

„Tejszínízű, kicsit nehéz, de összességében nem rossz. Gyerekkor, fagyizó, pluszhab.” „Elképesztő vajszag és íz, leginkább olyan, mint egy cukrozott vaj. Mivel elég kemény, tortán nem tudom elképzelni, köpült vaj kinézete van. Ez mondjuk azért jó, mert legalább nem olyan szájhoz tapadóan krémes.”

MG 9149

3. helyezett: Tesco Finest, tejszínhab

Túl nagy baj nincsen vele, sok benne a tejszín, elég zsíros, erősen vaníliás, na meg, a legolcsóbb tejszínhab a kóstolón. Ha kedveli a nagyon édes dolgokat, nem fog csalódni benne. A tejszínhab „szakértő” szerint (volt egy tejszínhabfüggő is a csapatban), ez egy pont jó termék. 

Összetétel: 31,2% zsírtartalmú tejszín (90%), Cukor (6,5%), Szőlőcukor (3,4%), Hajtógáz (dinitrogén-oxid), Emulgeálószer (zsírsavak mono- és digliceridjeinek tejsav észterei), Stabilizátor (karragén), Természetes vanília aroma. Zsírtartalom: min. 28%

„Nagyon édes, nagyon vanilinos, nagyon nem az én világom.” „Nagyon tömény, édes, krémes, középkategóriás. Ha nem lenne fura mellékíze, jó lenne. Kár érte.” „Finom édes, ilyennek kell lennie a flakonos tejszínhabnak. Maximumot egynek sem adtam, de ez megérdemel egy előkelő helyezést.”

MG 9153

2. helyezett: Milbona, schlagsahne

Ami elsőre feltűnt: a flakonjára az van írva, hogy azonnal fogyasztható. Vajon mire utal? Hogy nem kell felverni, miután kinyomtuk a flakonból? Erről sem derült ki, hogy hány százalékban tartalmaz tejszínt, viszont meghaladja az előírt 30 százalékos zsírtartalmat. Hurrá!

Összetétel: tejszín, folyékony cukor(5%), dextrózszirup, stabilizátorok, természetes aroma, természetes vanília aroma. Zsírtartalom: min. 30%

„Szintetikus vanília, könnyű hab, szép a pohárban, de kösz, mégse!” „Ízre ez a legjobb! Édes és minden tökéletes vele, punktum.” „Lágy, krémes és finom. Nem is tudok mást mondani róla.”

MG 9154

1. helyezett: Milfina, schlagsahne

Az Aldis tejszínhab lett a nyertes, ebben a legkevesebb a cukor. Alig 4 ponttal maradt le a maximális pontszámról, valóban jól teljesített. Az ára ugyanannyi, mint a legrosszabbnak, így hát nem is kérdés, melyiket veszi meg az ember, ugye?

Összetétel: tejszín, cukor(4%), emulgeálószer (E472b), sűrítőanyag (E407). Zsírtartalom: min. 30%

„Ami jó, hogy nem annyira édes. Ami nem, hogy nehéz, vajas.” „Na végre! Kicsit féltem tőle a szaga miatt(túl vajas), de ez szerencsére az íze csodálatos. (Legalábbis a többihez képest.)” „Nekem ez közepes, nem elég cukros. Egyébként nem rossz, csak ha már tejszínhab, akkor legyen édes.”

MG 9155
Dívány
Termék Ár (kiszerelés/forint) Fajlagos ár (forint/kg) Pont (20-ből) Itt vettük
Milfina, schlagsahne  399 1596 16 Aldi
Milbona, schlagsahne   399 1596 13 Lidl
Tesco Finest, tejszínhab  249 1037,5 10 Tesco
Completa  399 1596 9 Spar
Sissy, tejszínhab spray  379 1516 8,5 Penny
Spar Premium tejszínhab  449 1796 7 Spar
Spar tejszín spray  399 1596 5 Spar

Azért mi mégis azt mondjuk, ne sajnálja az időt a házilag készíthető tejszínhabtól, higgye el, megéri. Nincsen benne hajtógáz, hozzáadott mesterséges aromák, mellékíz, miegymás. És úgy ízesíti, ahogyan csak szeretné.

MG 9158

Ha ötletük van, hogy mit teszteljünk, írjanak nekünk levelet!

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek