OFFLINE

Hétvégi expresszebéd: cukkinis spagetti

2014. március 16., vasárnap 09:35

Teljes mértékben elfogult vagyok ha tésztáról, pizzáról vagy cukkiniről van szó, bármiről le tudnék mondani, de ezekről biztosan nem. A cukkininek ugyan még nincs szezonja ilyenkor (alig várom, hogy megrohamozzam kedvenc Újpest-drukker bácsimat a piacon), de ebben az átmeneti időszakban én már szoktam venni néha, mert nem bírom ki addig.

spagetti2
Fotó: Katuci

15 perces étel, de ebbe már a mosogatást is beleszámoltam. A szósz pont elkészül annyi idő alatt, amíg a tészta fő, így nem csak akkor jó, ha nincs kedvünk a hétvégét a konyhában tölteni, bámilyen dolgos hétköznapokon is könnyedén bevállalható. A balzsamecet használatától ne féljünk, isteni karamellizált ízt ad a zöldségnek, elég belőle néhány csepp is. Ráadásul már minden nagyobb boltban beszerezhető. Tésztára fel!

Hozzávalók (2 adaghoz):

25 dkg spagetti 
1 nagyobb cukkini
4-5 szál újhagyma
3 gerezd fokhagyma
1 csokor friss vagy 1 evőkanál szárított bazsalikom
1 marék olajbogyó
40 dkg konzerv hámozott és kockázott paradicsom
1 dl fehérbor (pl. irsai olivér vagy rizling)
só, cukor,
olívaolaj, balzsamecet
parmezán és mozzarella

  1. Feltesszük a vizet melegedni sóval és némi olajjal.
  2. A megtisztított hagymát és fokhagymát felaprítjuk. A cukkinit is feldaraboljuk helyes kis kockákra.
  3. Egy nagyobbacska serpenyőben olívaolajat hevítünk, nagy lángon megpirítjuk benne a hagymát, a fokhagymát és a cukkinit, közben sózzuk.
  4. Mikor szépen megpirultak a cukkini kockák, két részletben hozzáadjuk a bort, amiből azonnal el is párolog az alkohol. Továbbra is nagy lángon főzünk!
  5. Mikor elforrt a bor néhány csepp balzsamecettel locsoljuk meg a zöldséget (ha pumpás az üvegünk, még jobb, 2-3 fújás is elég). Az ecet is elpárolog, és csak finom, karamellizált zöldségkockák maradnak vissza.
  6. A tészta ekkorra már biztosan belekerülhet a főzővizébe.
  7. A cukkinire öntjük a hámozott, darabolt paradicsomkonzervet és a szeletelt olívabogyót, belekeverjük a bazsalikomot, mérsékeljük a hőt. Én ilyenkor még kicsit utánasózom, és egy pici cukrot is adok hozzá.
  8. Nagyjából öt percig főzzük a szószt.
  9. Végül a szószhoz keverjük a tésztát, reszelt parmezánnal és apróra tépkedett mozzarellával tálaljuk.

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

SZUBKULT 3 világhírű márka, amit migránsok virágoztattak fel

Három olyan világhírű márka pálfordulását mutatom be, amelyeket a közelmúltban bevándorló tervezők keltettek újra életre.

PSZICHOLIGHT Így állj neki a befejezetlen dolgaidnak

Sok befejezetlen és abbamaradt dolgunk van az életben. Nekem is van vagy féltucat. Egy személyes példán keresztül mutatom be, hogyan gyűrhetjük le ezeket, ha ismerjük az útközben felmerülő buktatókat.

LINGOHOLIC Két szuper trükk német (vagy más) névelőkhöz

Ha sosem értetted, hogyan lehetséges megtanulni minden egyes főnévről, hogy milyen nemű, most mutatok két olyan módszert, ami sokszorosára növeli az esélyeidet!
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta