OFFLINE

Pénteki süti: citrompite

2014. március 14., péntek 12:12

A klasszikus angol főzött citromkrémet (lemon curd) töltöttük már piskótatekercsbe, most pedig egy újabb változatot mutatunk a citromkrém felhasználására. Citrompitét készítünk, ahol omlós tésztába töltjük a fanyar-üde citromkrémet: a lágy krémmel a vajas omlós tészta szuper párost alkot, igazi frissítő desszert lesz!

Citrompite3
Fotó: Ötvös Zsuzsanna

Nagy, masszív menük végére is jól passzol, de csak úgy, délután rájárni is szeretünk.

Hozzzávalók 4 db kicsi (12 cm átmérőjű) vagy egy nagy pitéhez:

Omlós tészta:

125 g liszt
60 g hideg vaj
30 g átszitált porcukor
1 kisebb tojás

Citromkrém:

2 tojás
70 g cukor
2 nagyobb kezeletlen citrom héja és leve
80 g vaj

1. Az omlós tésztához a lisztet, a vajat és a porcukrot összemorzsoljuk. A tojást felverjük, és a felvert tojás felét hozzáadjuk a tésztához. Amennyiben nem állt össze még a tészta egy gombóccá, gyúrunk hozzá még egy keveset a felvert tojásból. A kész omlós tésztát folpackba csomagoljuk, és minimum egy órára hűtőbe tesszük.

2. A tésztát lisztezett felületen kb. 3 mm vastagra nyújtjuk, majd kibéleljük vele a nagy piteformát vagy a négy kisebb piteformát. Villával megszurkáljuk a tésztát, majd sütőpapírt teszünk rá, nehezéknek pedig kerámia pitesúlyt vagy szárazbabot: erre azért van szükség, hogy a pitetészta ne púposodjon fel sütés közben – ez a technika az úgynevezett vakra sütés.

3. 180°C-ra előmelegített sütőben 12 percig sütjük (ha egy nagyobb pitét sütünk, akkor 15 percig), majd eltávolítjuk a nehezéknek használt pitesúlyt vagy babot és a sütőpapírt, majd még pár percig sütjük, míg a tészta széle enyhén aranybarnás színű nem lesz. Hagyjuk kihűlni a kész pitetésztát.

4. A citromkrémhez a citromok héját lereszeljük, és a levüket kifacsarjuk. Az egész tojásokat a cukorral kézi habverő segítségével kihabosítjuk. Hozzáadjuk a citromok héját és levét is.

5. A citromos-tojásos masszát vízfürdő fölött, folyamatos keverés mellett addig főzzük, míg besűrűsödik. Amennyiben van maghőmérőnk, ez 80°C körül fog bekövetkezni. Mikor már nagyjából puding sűrűségű, levesszük a gőzről, és öt perc után belekeverjük a vajat. Hagyjuk szobahőmérsékletűre hűlni, majd betöltjük a pitetésztába.

6. Citromkarikákkal díszítjük a kész citrompitéket.

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

MAI MANÓ 6 híres első kép a természettudomány világából

A tornádóról egészen odáig a legtöbben azt hitték, csak valami babonás mendemonda, ami nem is létezik. Híres első képek.

SCHRÖDINGER Közeli vagy távoli jövő a fejátültetés?

A sajtóban néha elő-előbukkan egy hangzatos főcím, néha olyan is, amely 2017 végére már komplett fejátültetést is sugall. Mennyi igazság lehet ezekben? Hol tart a tudomány jelenleg?

HEALTH A legjobb módszer, ha leszoknál a dohányzásra

A leszokás sikerrátája "natúrban" csak 5-7 százalék. Ha viszont felkészülten állsz neki, ezt 50-70 százalékra növelheted. Leszokás lépésről, lépésre.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta