OFFLINE

Pénteki süti: vaníliás-diós fordított süti mandarinnal

2014. március 7., péntek 12:01

Az „upside-down” sütik népszerűségüket látványos külsejüknek köszönhetik, és nem is lehet elrontani őket: csak pár precíz lépést kell követünk, hiszen egyébként egy egyszerű kevert tésztát kell készítenünk.

2013. dec 047
Fotó: Piszke

Ez a vaníliás-diós-mandarinos szelet ízben sem marad le a külsejétől, és egy kis fagyival vagy tejszínhabbal látványos desszert is lehet a pénteki süti helyett. Ha pedig valaki a banánt preferálja, akkor itt egy fűszeres-duplabanános, ami tejcsokiszósszal a legszürkébb esős napba is napsütést varázsol.

Hozzávalók: (20x20-as szögletes vagy 22 centis kerek formához)

8 kicsi mandarin
2 dkg porcukor
2 dkg puha vaj

14 dkg liszt
8 dkg darált dió
1 kk. sütőpor
1 kk. szódabikarbóna
7 dkg puha vaj
14 dkg porcukor
2 tojás
2 tk. vaníliakivonat/ fél rúd vanília kikapart magja/ 2 vaníliáscukor
3 ek. sűrű házi barackdzsem
1 pohár 175 gr-os joghurt, kissé lecsöpögtetve (13-14 dkg legyen a végén)

  1. A sütőt 175 fokra előmelegítjük, a formát sütőpapírral béleljük, a mandarinokat meghámozzuk. A joghurtot papírtörlővel bélelt szűrőbe rakjuk.
  2. A forma alján lévő sütőpapírt megkenjük 2 dkg puha vajjal, majd egyenletesen rászitáljuk a 2 dkg porcukrot. Ide jön majd a mandarin.
  3. A lisztet elkeverjük a darált dióval és a sütőporral-szódabikarbónával.
  4. A 7 dkg vajat kézi mixerrel habosra keverjük a 14 dkg cukorral, egyenként jól elkeverjük benne a tojásokat, majd a barackdzsemet, vaníliát, a lisztes-diós keveréket és a végén lazítjuk a joghurttal.
  5. A meghámozott mandarinokat keresztben óvatosan elvágjuk egy éles késsel, hogy ne essenek szét a gerezdek, majd lefele fordítva a tepsi aljára sorakoztatjuk. A sűrű tésztamasszát kanalanként elosztjuk a mandarinok tetején, elsimítjuk.
  6. 20 perc sütés után 160 fokra mérsékeljük a hőmérsékletet és további 10-15 percig, tűpróbáig sütjük a süteményt.
  7. Rácsra téve hűtjük, majd a formából kiborítjuk. Ha később akarjuk tálalni, ne húzzuk le a tetejéről a sütőpapírt, így szép fényes, szirupos marad a teteje.
2013. dec 053
Fotó: Piszke

Ha egyszemélyes desszertként akarjuk elkészíteni, akkor a fél adag tésztából 1,5 dl-es szufléformában 4-6 sütink lesz, attól függően, mennyire vastag tésztájú desszertet akarunk.

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

SZUBKULT 3 világhírű márka, amit migránsok virágoztattak fel

Három olyan világhírű márka pálfordulását mutatom be, amelyeket a közelmúltban bevándorló tervezők keltettek újra életre.

PSZICHOLIGHT Így állj neki a befejezetlen dolgaidnak

Sok befejezetlen és abbamaradt dolgunk van az életben. Nekem is van vagy féltucat. Egy személyes példán keresztül mutatom be, hogyan gyűrhetjük le ezeket, ha ismerjük az útközben felmerülő buktatókat.

LINGOHOLIC Két szuper trükk német (vagy más) névelőkhöz

Ha sosem értetted, hogyan lehetséges megtanulni minden egyes főnévről, hogy milyen nemű, most mutatok két olyan módszert, ami sokszorosára növeli az esélyeidet!
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta