Pénteki süti: vaníliás-diós fordított süti mandarinnal

Zanza!

Az „upside-down” sütik népszerűségüket látványos külsejüknek köszönhetik, és nem is lehet elrontani őket: csak pár precíz lépést kell követünk, hiszen egyébként egy egyszerű kevert tésztát kell készítenünk.

2013. dec 047
Fotó: Piszke

Ez a vaníliás-diós-mandarinos szelet ízben sem marad le a külsejétől, és egy kis fagyival vagy tejszínhabbal látványos desszert is lehet a pénteki süti helyett. Ha pedig valaki a banánt preferálja, akkor itt egy fűszeres-duplabanános, ami tejcsokiszósszal a legszürkébb esős napba is napsütést varázsol.

Hozzávalók: (20x20-as szögletes vagy 22 centis kerek formához)

8 kicsi mandarin
2 dkg porcukor
2 dkg puha vaj

14 dkg liszt
8 dkg darált dió
1 kk. sütőpor
1 kk. szódabikarbóna
7 dkg puha vaj
14 dkg porcukor
2 tojás
2 tk. vaníliakivonat/ fél rúd vanília kikapart magja/ 2 vaníliáscukor
3 ek. sűrű házi barackdzsem
1 pohár 175 gr-os joghurt, kissé lecsöpögtetve (13-14 dkg legyen a végén)

  1. A sütőt 175 fokra előmelegítjük, a formát sütőpapírral béleljük, a mandarinokat meghámozzuk. A joghurtot papírtörlővel bélelt szűrőbe rakjuk.
  2. A forma alján lévő sütőpapírt megkenjük 2 dkg puha vajjal, majd egyenletesen rászitáljuk a 2 dkg porcukrot. Ide jön majd a mandarin.
  3. A lisztet elkeverjük a darált dióval és a sütőporral-szódabikarbónával.
  4. A 7 dkg vajat kézi mixerrel habosra keverjük a 14 dkg cukorral, egyenként jól elkeverjük benne a tojásokat, majd a barackdzsemet, vaníliát, a lisztes-diós keveréket és a végén lazítjuk a joghurttal.
  5. A meghámozott mandarinokat keresztben óvatosan elvágjuk egy éles késsel, hogy ne essenek szét a gerezdek, majd lefele fordítva a tepsi aljára sorakoztatjuk. A sűrű tésztamasszát kanalanként elosztjuk a mandarinok tetején, elsimítjuk.
  6. 20 perc sütés után 160 fokra mérsékeljük a hőmérsékletet és további 10-15 percig, tűpróbáig sütjük a süteményt.
  7. Rácsra téve hűtjük, majd a formából kiborítjuk. Ha később akarjuk tálalni, ne húzzuk le a tetejéről a sütőpapírt, így szép fényes, szirupos marad a teteje.
2013. dec 053
Fotó: Piszke

Ha egyszemélyes desszertként akarjuk elkészíteni, akkor a fél adag tésztából 1,5 dl-es szufléformában 4-6 sütink lesz, attól függően, mennyire vastag tésztájú desszertet akarunk.

Blogmustra