OFFLINE

Íme a jövő konyhájának 6+1 kütyüje

2014. március 6., csütörtök 10:32

Az elmúlt években exponenciálisan növekedett egyrészt a háztartási eszközök és kütyük kínálata, másrészt az irányukba mutatott kereslet is. A letisztult minimalista dizájn mellett manapság legalább annyira fontos az is, hogy okostelefonnal vezérelhetőek - így akár távolról iránythatóak - is legyenek.

A fővárosban egymás után nyílnak a legújabb gasztrofellegvárak, viszont legalább ennyire sikk otthon főzni és ha több időt szeretnénk tölteni a családunkkal, bizony jobb, ha a háztartási gépek vagy elvégeznek mindent maguktól, vagy könnyedén vezérelhetőek akár egy telefonnal vagy tablettel. A Mashable olyan eszközöket gyűjtött össze, amik a jövőben lényegesen megkönnyíthetik és lerövidítheti a konyhában töltött időt és élménnyé varázsolhatják a sütés-főzés tudományát. Vigyázat: rá fog döbbenni, hogy nem tud élni nélkülük!

1. Prep Pad

A Prep Pad nem csupán egy mérleg, hanem a hozzá tartozó iPad-alkalmazással be tudjuk állítani, hogy éppen milyen ételt tettünk rá, az pedig a súlya alapján - az előre beprogramozott adatoknak köszönhetően - kiszámolja, hogy mennyi tápértéke van (mennyi kalóriát, szénhidrátot, fehérjét, stb. tartalmaz). Sőt, nem csak ezt mondja meg, de még azt is megmutatja, hogy aránylik az adott kaja tápanyag-összetétele a számunkra ideálishoz. Sőt, a vonalkód alapján állítólag bármiről megmondja, hogy abban miből mennyi van - már természetesen, ha az adott dolgon van vonalkód.

Van egy olyan érzésünk, hogy ha real-time tudnánk követni, hogy éppen mennyi mindent készülünk magunkba tömni, végül maradnánk a feleakkora adagoknál. Persze azért egy kicsit olyan érzésünk is van, hogy legalább az elején jó sok melót kéne beletenni abba, hogy a dolog valóban működjön. Az alábbi párperces videón megnézheti, hogyan is működik ez a valóságban. Az ára 150 dollár, tehát körülbelül közel 35 ezer forint. 

Önnek kéne?

 • 862
  Naná!
 • 1199
  Dehogy!

2. Távirányítható lassúfőző

Az elektromos lassúfőzők (slow cooker) itthon nem annyira elterjedtek annak ellenére, hogy külföldön imádják. Persze ez is akkor hasznos csak, ha nem felejtjük el be- és kikapcsolni. A Belkin erre is talált megoldást és piacra dobta okostelefon-alkalmazását, amivel bárhonnan elindíthatjuk a rotyogtatást, beállíthatjuk a hőmérsékletet, sőt: akkor is figyelmeztet, ha elkészült az ételünk, ekkor távolról le is állíthatjuk a készüléket. Már csak tényleg annyi hiányozna, hogy fel is szolgálja nekünk! Az ára 100 dollár (~23 ezer forint).

Távirányítású rotyogtatás? Pár tízezer forintért lehetséges.
Távirányítású rotyogtatás? Pár tízezer forintért lehetséges.
Fotó: reklámanyag

Önnek kéne?

 • 899
  Naná!
 • 1012
  Dehogy!

3. Távirányítható sütő

A GE dobta piacra a hasonló koncepción alapuló távirányítható sütőt. Akár munkából hazafelé tartva beindíthatja a sütőt, de ugyanez igaz akkor is, ha azelőtt kellett elhagynia otthonát, mielőtt elkészült volna a vacsorája: útközben le is állíthatja az eszközt. Természetesen ez is figyelmeztet, ha elkészült az ételünk. Az ára a modelltől függően változik.

A GE távirányítható sütője.
A GE távirányítható sütője.
Fotó: reklámanyag

Önnek kéne?

 • 1081
  Naná!
 • 779
  Dehogy!

4. Zene a konyhában #1

Ha ön sem szeret csendben főzni (és akár táncra is perdül néha), akkor a Model S fantázianévre hallgató vezeték nélküli (Bluetooth-szal működő) hangfalat önnek találták ki. Nemcsak a dizájnja lenyűgöző, de a leírás szerint a hangzása is tökéletes. Okostelefonnal, táblagéppel és laptoppal is használhatjuk, kompakt külsejének köszönhetően pedig egyetlen konyhából sem lóg ki. Az ára kicsit borsos, 300 dollárba, közel 70 ezer forintba kerül.

A Model S névre hallgató Bluetooth-szal működő hangfal minden konyhába beleillik.
A Model S névre hallgató Bluetooth-szal működő hangfal minden konyhába beleillik.
Fotó: reklámanyag

Önnek kéne?

 • 729
  Naná!
 • 1001
  Dehogy!

5. Zene a konyhában #2

Hasonló célokat szolgál, viszont nehezebben kimondható a neve az AwoX StriimLIGHT-nak, ami ötvözi a világítás- és hangzástechnikát. Ez egy LED-es izzó, csak található benne egy hangfal is, és az előző termékhez hasonlóan ez is Bluetooth-technológiát használ. Nem meglepő módon távirányítóval működik, amivel a zenét és a fényeket is a hangulatunkra szabhatjuk. 100 dollárba, 23 ezer forintba kerül.

Az egyszerre lámpa és Bluetooth-vezérelt hangfal nem csak kreatív, de kompakt is.
Az egyszerre lámpa és Bluetooth-vezérelt hangfal nem csak kreatív, de kompakt is.
Fotó: reklámanyag

Önnek kéne?

 • 500
  Naná!
 • 1003
  Dehogy!

6. Mosogatható táblagép

A tabletek piacán hatalmas a verseny és tényleg valami igazán izgalmassal kell előrukkolniuk a gyártóknak, ha szeretnének kitűnni a tömegből. A Sony Xperia Z névre keresztelt táblagépével nem kell rettegni a többé az összetapicskolástól, és akár attól sem, ha víz éri, sőt: így kell tisztítani is! Csap alatt öblíthető, a víz alatt pedig fél órán keresztül is kibírja. A külföldi webshopban 549 dollárt, azaz több mint 120 ezer forintot kérnek érte. Oké, nem teljesen értjük, miért olyan fontos ez, bár, ha jobban belegondolunk, egyben akár vágódeszkaként is használhatjuk.

A Sony Z táblagépe víz- és maszatálló. Ideális konyhai kütyü.
A Sony Z táblagépe víz- és maszatálló. Ideális konyhai kütyü.
Fotó: reklámanyag

Önnek kéne?

 • 913
  Naná!
 • 714
  Dehogy!

7. Interkatív főzőfelület

Önnek kéne?

 • 701
  Naná!
 • 654
  Dehogy!

Ha főzés közben sem tudunk elszakadni a közösségi médiától, az emailjeinktől vagy szívesen böngésznénk recepteket, és féltjük még a vízálló táblagépünket is, akkor a Whirlpool interaktív főzőlapját nekünk találták ki. Egyelőre csak az ötlet fogant meg, fizikai testet még nem öltött, de az expón, ahol bemutatták, lázba hozta a közönséget. Pontosan emiatt ára még nincs, de sejthetjük, hogy nem ússzuk meg párezer forintból. 

 

Önnek melyik lett a kedvence?

 • 317
  Prep Pad
 • 218
  Távirányítható lassúfőző
 • 435
  Távirányítható sütő
 • 79
  Bluetooth-vezérelt hangfal
 • 86
  Lámpába épített hangfal
 • 301
  Mosogatható táblagép
 • 665
  Interaktív főzőlap

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

MAI MANÓ 6 híres első kép a természettudomány világából

A tornádóról egészen odáig a legtöbben azt hitték, csak valami babonás mendemonda, ami nem is létezik. Híres első képek.

SCHRÖDINGER Közeli vagy távoli jövő a fejátültetés?

A sajtóban néha elő-előbukkan egy hangzatos főcím, néha olyan is, amely 2017 végére már komplett fejátültetést is sugall. Mennyi igazság lehet ezekben? Hol tart a tudomány jelenleg?

HEALTH A legjobb módszer, ha leszoknál a dohányzásra

A leszokás sikerrátája "natúrban" csak 5-7 százalék. Ha viszont felkészülten állsz neki, ezt 50-70 százalékra növelheted. Leszokás lépésről, lépésre.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta