Íme a jövő konyhájának 6+1 kütyüje

Az elmúlt években exponenciálisan növekedett egyrészt a háztartási eszközök és kütyük kínálata, másrészt az irányukba mutatott kereslet is. A letisztult minimalista dizájn mellett manapság legalább annyira fontos az is, hogy okostelefonnal vezérelhetőek - így akár távolról iránythatóak - is legyenek.

A fővárosban egymás után nyílnak a legújabb gasztrofellegvárak, viszont legalább ennyire sikk otthon főzni és ha több időt szeretnénk tölteni a családunkkal, bizony jobb, ha a háztartási gépek vagy elvégeznek mindent maguktól, vagy könnyedén vezérelhetőek akár egy telefonnal vagy tablettel. A Mashable olyan eszközöket gyűjtött össze, amik a jövőben lényegesen megkönnyíthetik és lerövidítheti a konyhában töltött időt és élménnyé varázsolhatják a sütés-főzés tudományát. Vigyázat: rá fog döbbenni, hogy nem tud élni nélkülük!

1. Prep Pad

A Prep Pad nem csupán egy mérleg, hanem a hozzá tartozó iPad-alkalmazással be tudjuk állítani, hogy éppen milyen ételt tettünk rá, az pedig a súlya alapján - az előre beprogramozott adatoknak köszönhetően - kiszámolja, hogy mennyi tápértéke van (mennyi kalóriát, szénhidrátot, fehérjét, stb. tartalmaz). Sőt, nem csak ezt mondja meg, de még azt is megmutatja, hogy aránylik az adott kaja tápanyag-összetétele a számunkra ideálishoz. Sőt, a vonalkód alapján állítólag bármiről megmondja, hogy abban miből mennyi van - már természetesen, ha az adott dolgon van vonalkód.

Van egy olyan érzésünk, hogy ha real-time tudnánk követni, hogy éppen mennyi mindent készülünk magunkba tömni, végül maradnánk a feleakkora adagoknál. Persze azért egy kicsit olyan érzésünk is van, hogy legalább az elején jó sok melót kéne beletenni abba, hogy a dolog valóban működjön. Az alábbi párperces videón megnézheti, hogyan is működik ez a valóságban. Az ára 150 dollár, tehát körülbelül közel 35 ezer forint. 

Önnek kéne?

2. Távirányítható lassúfőző

Az elektromos lassúfőzők (slow cooker) itthon nem annyira elterjedtek annak ellenére, hogy külföldön imádják. Persze ez is akkor hasznos csak, ha nem felejtjük el be- és kikapcsolni. A Belkin erre is talált megoldást és piacra dobta okostelefon-alkalmazását, amivel bárhonnan elindíthatjuk a rotyogtatást, beállíthatjuk a hőmérsékletet, sőt: akkor is figyelmeztet, ha elkészült az ételünk, ekkor távolról le is állíthatjuk a készüléket. Már csak tényleg annyi hiányozna, hogy fel is szolgálja nekünk! Az ára 100 dollár (~23 ezer forint).

Távirányítású rotyogtatás? Pár tízezer forintért lehetséges.
Távirányítású rotyogtatás? Pár tízezer forintért lehetséges.reklámanyag

Önnek kéne?

3. Távirányítható sütő

A GE dobta piacra a hasonló koncepción alapuló távirányítható sütőt. Akár munkából hazafelé tartva beindíthatja a sütőt, de ugyanez igaz akkor is, ha azelőtt kellett elhagynia otthonát, mielőtt elkészült volna a vacsorája: útközben le is állíthatja az eszközt. Természetesen ez is figyelmeztet, ha elkészült az ételünk. Az ára a modelltől függően változik.

A GE távirányítható sütője.
A GE távirányítható sütője.reklámanyag

Önnek kéne?

4. Zene a konyhában #1

Ha ön sem szeret csendben főzni (és akár táncra is perdül néha), akkor a Model S fantázianévre hallgató vezeték nélküli (Bluetooth-szal működő) hangfalat önnek találták ki. Nemcsak a dizájnja lenyűgöző, de a leírás szerint a hangzása is tökéletes. Okostelefonnal, táblagéppel és laptoppal is használhatjuk, kompakt külsejének köszönhetően pedig egyetlen konyhából sem lóg ki. Az ára kicsit borsos, 300 dollárba, közel 70 ezer forintba kerül.

A Model S névre hallgató Bluetooth-szal működő hangfal minden konyhába beleillik.
A Model S névre hallgató Bluetooth-szal működő hangfal minden konyhába beleillik.reklámanyag

Önnek kéne?

5. Zene a konyhában #2

Hasonló célokat szolgál, viszont nehezebben kimondható a neve az AwoX StriimLIGHT-nak, ami ötvözi a világítás- és hangzástechnikát. Ez egy LED-es izzó, csak található benne egy hangfal is, és az előző termékhez hasonlóan ez is Bluetooth-technológiát használ. Nem meglepő módon távirányítóval működik, amivel a zenét és a fényeket is a hangulatunkra szabhatjuk. 100 dollárba, 23 ezer forintba kerül.

Az egyszerre lámpa és Bluetooth-vezérelt hangfal nem csak kreatív, de kompakt is.
Az egyszerre lámpa és Bluetooth-vezérelt hangfal nem csak kreatív, de kompakt is.reklámanyag

Önnek kéne?

6. Mosogatható táblagép

A tabletek piacán hatalmas a verseny és tényleg valami igazán izgalmassal kell előrukkolniuk a gyártóknak, ha szeretnének kitűnni a tömegből. A Sony Xperia Z névre keresztelt táblagépével nem kell rettegni a többé az összetapicskolástól, és akár attól sem, ha víz éri, sőt: így kell tisztítani is! Csap alatt öblíthető, a víz alatt pedig fél órán keresztül is kibírja. A külföldi webshopban 549 dollárt, azaz több mint 120 ezer forintot kérnek érte. Oké, nem teljesen értjük, miért olyan fontos ez, bár, ha jobban belegondolunk, egyben akár vágódeszkaként is használhatjuk.

A Sony Z táblagépe víz- és maszatálló. Ideális konyhai kütyü.
A Sony Z táblagépe víz- és maszatálló. Ideális konyhai kütyü.reklámanyag

Önnek kéne?

7. Interkatív főzőfelület

Önnek kéne?

Ha főzés közben sem tudunk elszakadni a közösségi médiától, az emailjeinktől vagy szívesen böngésznénk recepteket, és féltjük még a vízálló táblagépünket is, akkor a Whirlpool interaktív főzőlapját nekünk találták ki. Egyelőre csak az ötlet fogant meg, fizikai testet még nem öltött, de az expón, ahol bemutatták, lázba hozta a közönséget. Pontosan emiatt ára még nincs, de sejthetjük, hogy nem ússzuk meg párezer forintból. 

 

Önnek melyik lett a kedvence?

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek