Télvégi befőzés: mandarinos narancslekvár

A narancslekvár minden csokis dolog barátja. De jót venni nehéz és drága. Ha otthon csináljuk, az biztos, hogy jó lesz. De ez nem egy macera nélküli műfaj. Persze nem egy csipkebogyólekvár, de azért van vele némi szöszmögés. Sok-sok egyszerűbb recept van, elég sokat ki is próbáltam közülük, és sajnos nem voltak túl finomak. A narancsokat egészben leturmixolós például egyenesen rettenetes lett, bár remekül hangzott.

Ha valaki nem ragaszkodik hozzá, hogy héjdarabok is legyenek benne (én ragaszkodom), akkor viszont sokkal egyszerűbben megúszhatja a dolgot, viszont a végeredmény íze is kevésbé lesz komplex. Ebben az esetben a gyümölcs húsát kell szétfőzni némi kifacsart lével, és ha nincs türelmük egészen besűríteni, cukorral elkevert citruspektinnel fixálható, akkor a gazdaságosabb lesz az ügy. A pektin teljesen természetes anyag, számos gyümölcsben (alma, citrusfélék, stb megtalálható), nem kell tőle félni, és szuperekben is kapható.

narancslekvár3
Koncz Andrea

Mivel a narancsok héját is felhasználjuk, ráadásul elég nagy mennyiségben, ehhez nincs gusztusom a szokásos szuper-hiperes gyümölcsöt venni, amire gyakran konkéran rá is van írva, hogy a héj nem alkalmas fogyasztásra. A kezeletlen narancs ritka és horrordrága, viszont német szuperekben érdemes vadászni bio narancsra, az vagy nincs kezelve, vagy csak viaszolva van, egy lobogó forró vízes fürdő után használható. Múltkor 340 forintért vettem kilóját, nem nagyon olcsó, de egy másik boltban például 800 volt a bio narancs, ahhoz képest elég jó. Bio/kezeletlen csak abból kell, aminek a héját használjuk, aminek csak a leve kell, az lehet kezelt is.

Mandarin nélküli narancslekvár receptet itt találnak.

Hozzávalók (sokszorozható)

4 nagy narancs (bio vagy kezeletlen legyen)
2 citrom (bio vagy kezeletlen)
6 nagyobb mandarin húsa
cukor ízlés szerint, kiló gyümölcsönként kb 20-40 dkg
6 nagyobb mandarin leve

tartaléknak még 2-3 narancs/5-6 mandarin
opcionális türelmetleneknek: pektin

1. Az eleje a legmacerásabb. A viasztól megtisztított narancsokról éles késsel, vékonyan levágjuk a narancssárga héjat, úgy, hogy a fehér részből minél kevesebb jusson rá. Próbáltam már minden eszközzel, krumplipucoló nem hámozza elég vékonyan, a citrushéj-hámozó armatúrák meg nem elég vastagon. Szóval marad a kés. A narancssárga héjdarabokat kupacokba rendezgetjük, és gyufaszál vastagságú darabokra vagdossuk. Ha ez megvan, túljutottunk a nehezén.

2. A narancsokról levágjuk a külső fehér részt, és kidobjuk, arra nem lesz szükség. A gyümölcs húsát keresztbe egycentis karikákra vágjuk, és örülünk, ha nincs mag. Ha van, kikapigráljuk. A karikákat szétmarcangoljuk 3-4 darabra, és egy vastag aljú, masszív, fedeles lábosba dobjuk. Mellétesszük a gyufaszálnyi héjdarabokat.

1. A kiinduló állapot. 2. A narancssárga héjak levágása után. 3. A fehér részek levágása után. 4. Narancs a lábosban, a vékonyra vágott héjjal együtt
1. A kiinduló állapot. 2. A narancssárga héjak levágása után. 3. A fehér részek levágása után. 4. Narancs a lábosban, a vékonyra vágott héjjal együtt

3. Az első hat mandarint megpucoljuk, a héját kidobjuk, a húsát keresztbe felszeleteljük, ha kell, kimagozzuk, a lábosba dobjuk.

4. A megmosott citromok héját hozzáreszeljük, a levét ráfacsarjuk.

5. A maradék hat mandarin levét is ráfacsarjuk az egészre.

6. Nagyon alacsony lángon (kis rózsa legkisebb lángja) lefedve főzni kezdjük. Mivel a mandarin cukrosabb, mint a narancs, időről időre átkavarjuk, ne égjen le. Addig kell főzni, amíg a héjak kivételével minden szétfő, és teljesen eltűnnek belőle a fehér hártyák. Ez minimum 2,5-3 óra, de fene tudja mitől függ, nekem legutóbb legalább 5 óra volt.

7. Ha nagyon besűrűsödne, de még távol a homogén állag, belefacsarjuk még egy-egy narancs/mandarin levét.

8. Ha minden fehér eltűnt belőle, beteszünk a hűtőbe egy kicsi tálkát, belekeverjük a lekvárba a cukrot, pár percig kavargatva főzzük, aztán megnézzük bezselésedett-e. Ehhez a hideg tálra teszünk egy mokkáskanálnyit. Ha egy perc hűtőben állás után remeg, de már nem folyik, készen van.

narancslekvár1
Koncz Andrea

9. Ha még nem zselés eléggé, vagy tovább főzzük, sűrűn kavargatva, vagy egy kevés cukorral elkeverünk egy kevés pektint, azt is beletesszük, ezzel együtt már csak 4-5 percig főzzük.

10. Steril üveg, steril tető, steril merőkanál, fejreállítás, dunszt.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek