Ők lesznek Alexander McQueen utódjai

A világ egyik legelismertebb művészeti iskolája, a Central Saint Martins minden év februárjában bemutatja néhány kiemelkedően tehetséges diákja kollekcióját a londoni divathéten. A divatszakma iskolára fordított figyelme nagyrészt az egyik legismertebb tanulójuknak, az 2010-ben elhunyt Alexander McQueennek köszönhető, akit a tehetségek kiemelésében profi Isabella Blow fedezett fel még 2002-ben és lelkiismeretesen figyelemmel kísérte a tervező korai éveit és segített beindítani karrierjét.

De nem a fiatalon elhunyt McQueen volt az egyetlen tehetség, aki a Central Saint Martinsben koptatta az iskolapadot, többek között itt tanulta ki a szakmát Christopher Kane, Jonathan Saunders és Mary Katrantzou is az elmúlt években. Nézze meg a négy legtehetségesebb végzős munkáit a folytatásban!

Tetszik önnek a Dívány Tejben-vajban blogja?

Keressen bennünket a Facebookon, így nem marad le egy posztunkról sem!

A 2014-es őszi-téli kollekciókat felvonultató londoni divathét első napján az iskola 11 végzős diákja mutathatta be nyolc darabból álló kollekcióját a közönségnek, melyek különösen az anyaghasználatban voltak tele friss ötletekkel és tértek el a tipikus kifutóra küldött ruháktól, bár ez annak is betudható, hogy ezeket a gyűjteményeket nem bocsátják majd kereskedelmi forgalomba a közeljövőben. A fashionista.com szerkesztői kiemeltek négy ígéretes designert, akiknek erősre sikerült „vizsgamunkáit” most ön is megnézheti a galériában!

Drew Henry

A dél-afrikai származású tervező mutatta be a leghordhatóbb és legeladhatóbb kollekciót Londonban, amiben semmi meglepő nincsen, hisz a designerpalánta a Céline stúdiójában gyakornokként kitanulhatta a szakma csínját-bínját. A katonai és munkaruházat ihlette letisztult kollekció katonazöld és sötétkék kabátjait Henry állatmintás anyaggal kombinálva tette elegánssá és látványossá, mellyel egyszerre varázsolta kollekcióját fényűzővé és egyénivé. Reméljük, hogy Drew Henry a közeljövőben saját márkát alapít, bár erre nem biztos, hogy már most készen áll.

Graham Fan

A tervezőnek már 2012-es, Marchesa Casati ihlette, egyedülálló szövetekkel és Swarovski kristályokkal kombinált vizsgamunkája bemutatásakor sikeres jövőt jósoltak a divatszakmában. Idén is kreatív anyaghasználatával hívta fel a közönség figyelmét túlméretezett pulóvereire illetve térd alatt elvágott, A-vonalú szoknyáira, amiket csillogó feketében képzelt el. A Kanadában született és Hongkongban nevelkedett designer kínai kosárfonóktól merített ihletet kollekciójához, melyben a mohair anyagot fonott műanyag szálakkal kombinálta, aminek végeredménye a ruhák csillogásáért felelős ezüstös fémfelület lett.

Ondrej Adamek

A cseh származású tervező igen ambiciózus ruhákat küldött a londoni kifutóra, ezt több divatszakember és szerkesztő is üdvözölte. A L'Oreal Professional kreatív díjjal kitüntetett tervező színes, origami-szerű szetteket mutatott be, melyek gyakran annyira eltakarták a modellek fejét, hogy azok ki sem láttak a ruhák fölül. A L'Oreal verseny egyik zsűrije egyébként Christopher Kane volt, akivel vannak azonos formái a fiatal, újításokban gondolkodó tervezőnek.

Michael Power

Talán az ír diák kollekciója volt a legeredetibb az összes felvonultatott gyűjtemény közül. A dublini National College of Art and Design-ban tanult, és Vivienne Westwoodnál gyakorlatot végző Power új, üveggyöngyökkel és puha tüllel kombinált ruháit elmondása szerint az amerikai őslakosokat ábrázoló Hopi Kachina babák színes ruházata, valamint a francia festő és szobrász, Jean Dubuffet inspirálta a tervezésnél. A 24 éves hip-hop rajongó designert egyébként – Ondrej Adamek mellett – szintén díjazták a L'Oreal Professional kreatív díjával. Nézze meg munkáit a galériában!

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek