Zanza!

Bár a szürke-esős tél végén a vigasztaló endorfin-adagot a legtanácsosabb valamiféle testmozgással elérni, mindenki tudja, hogy erre a csokoládé is kiválóan alkalmas. A sok csokoládé pedig még alkalmasabb...Legjobb tehát, ha mozgunk egy jót, azután pedig tolunk még egy kis csokit, például egy ilyen süti formájában.

A sorban-keverjünk-mindent-össze egyensúlytészta – ahol a tojás súlyához kell igazítani a cukrot, vajat és a lisztet – kicsit átalakult, a selymesebb állagért a lisztet részben mandula váltja, és csoki pótolja az egyensúlyból hiányzó vajat és a cukrot. És még jön egy kis csoki a tetejére...

2013. dec 090
Fotó: Piszke

És ha valakinek ennyi csoki endorfin nem elég, akkor keverjen egy ilyen brownie-t is magának, nem fogja megbánni.

Hozzávalók: (20 cm hosszú, szögletes formához)

Sütitészta:

15 dkg puha vaj
15 dkg cukor
4 tojás
8 dkg liszt
2 dkg kakaó
10 dkg darált mandula (német szuperekben mindig kapható)
10 dkg étcsokoládé
1 tk sütőpor

Csokimáz:

7 dkg étcsokoládé
3 dkg vaj
2 tk. méz

  1. A formát sütőpapírral béleljük, a sütőt 180 fokra előmelegítjük, a tojásokat kettéválasztjuk.
  2. A lisztet, kakaót, mandulát és a sütőport elkeverjük, belereszeljük az étcsokit.
  3. A vajat habosra keverjük a cukorral, egyenként hozzáadjuk a tojássárgájákat, majd a lisztes keveréket rászitáljuk és elkeverjük.
  4. A tojásfehérjéket kemény habbá verjük, és négy részletben, lazán átforgatva, de homogénné keverve fellazítjuk vele a sűrű tésztát.
  5. A formában egyenletesen elosztjuk a masszát, hosszában egy éles késsel1 cm mélyen „bevágjuk” a tészta tetejét – így majd középen, nagyjából egyenletes vonalban nyílik meg sütés közben.
  6. A sütő középső rácsán 50-55 percig, tűpróbáig sütjük. 10 percig még a nyitott ajtajú, lekapcsolt sütőben pihentetjük, majd a formából kiborítva rácson hűtjük ki.
  7. A bevonathoz az étcsokit apróra tördeljük, 800 Watton a mikrosütőben 20 másodpercenként átkeverve felolvasztjuk, míg meleg, belekeverjük a vajat és a mézet. Hagyjuk teljesen kihűlni, majd a sütit bevonjuk vele – ezt megelőzően 10 percre a mélyhűtőbe is rakhatjuk a csokoládékenyeret, akkor garantáltan villámgyorsan rádermed a máz, nem fog szétfolyni.
2013. dec 086
Fotó: Piszke
Blogmustra