Chanellel csalt adót egy angol házaspár

Nemcsak a francia divatházat, de az angol jogszabályokat is kijátszotta az a házaspár, mely több mint százmillió forinttal rövidítette meg a szigetország költségvetését. Tették ezt úgy, hogy megtalálták az adózási rendszer egyik kiskapuját és megvalósították minden nő álmát: azzal "kerestek" milliókat, hogy a Chanelnél vásároltak. Kíváncsi, hogyan lehetséges mindez?

London előkelő negyedében, Chelsea-ben található luxuslakásuk fenntartására, gyermekeik iskoláztatására és kaszinókban töltött estékre fordította a forintban kilencszámjegyű összeget az Emmanuel és Behnaz Scott.

A terv

Scotték előkelő turistáknak adták ki magukat, bevásároltak a Chanel egyik (londoni) boltjában, majd visszavitték a termékeket egy másikba és egyszerűen visszakérték az árát. Hogy hol a csavar a történetben? A kettő között még visszaigényelték az áfát a luxuscuccok után, amit az Egyesült Királyság exportját szabályozó törvény lehetővé tesz az Unión kívüli lakosok számára, amikor elhagyják az EU területét. A szerelmespár tehát egyszer visszakérte az adót, majd egy másik boltban a termék teljes árát, adókkal együtt. Haszonként az áfa összege jelentkezett náluk. 

Chanel-cuccok adóját igényelte vissza a házaspár: százmillióval rövidítették meg az angol államot.
Chanel-cuccok adóját igényelte vissza a házaspár: százmillióval rövidítették meg az angol államot.Bloomberg / Europress / Getty

Büntetés

Emanuel Scottot egyébként 2012 márciusában a Királyságban, Svájcban és Svédországban elkövetett szélhámosságok miatt 4 év börtönre ítélték. Sarah Giddens ügyész elmondta, hogy a férj és feleség a London belvárosában található boltok személyzetének bizalmába férkőzött, így tudták őket rávenni, hogy kitöltsék az adó-visszaigénylő papírokat attól függetlenül, hogy végül visszavitték a ruhákat és kiegészítőket.

"Azt hitték, túl okosak ahhoz, hogy lebukjanak" – mondta az egyik bűnügyi nyomozó, Robert Adler. A párra börtön vár, kivéve, ha fejenként kifizetnek 10-10 millió forintot. Persze ezt kifizetni a jóval nagyobb tételből egyszerűnek tűnik, viszont a rendőrök megesküdtek rá,, addig nem nyugszanak, amíg az elcsalt összeg vissza nem kerül az államkasszába. "Rendes, adófizető emberek pénzét herdálták el kaszinókban és a luxuséletük látszanák fenntartására!" – érvelt Adler a Daily Mailnek.

Tetszett önnek ez a poszt?

Keresse a Dívány divatblogját Facebookon, így nem marad le a következőről sem!
Oszd meg másokkal is!
Érdekességek